Κρήτη: 100 χρόνια μπουγάτσα-Πώς έγινε έθιμο την Πρωτοχρονιά; | ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Shares

Ένα γλυκό… παραμύθι που αναβιώνει κάθε χρόνο!

Για να πάει καλά μία χρονιά πρέπει να ξεκινήσει…. νόστιμα! Με γλυκές κι αλμυρές γεύσεις, φτιαγμένες με φρέσκα κι αγνά υλικά, τέχνη, μεράκι και Φυλλο…σοφία!

Η παράδοση της κατανάλωσης μπουγάτσας την Πρωτοχρονιά ξεκίνησε από το Ηράκλειο, απ’ την «καρδιά» της πόλης, τα Λιοντάρια. Και συνεχίζεται σταθερά εδώ…

Το στοίχημα που έγινε… παράδοση!

 

Η ιστορία της μοιάζει… αλλά είναι κιόλας παραμυθένια, απ’ αυτές που δεν χορταίνουμε να ακούμε: Μεταφερόμαστε σχεδόν έναν αιώνα πίσω. Οι πρώτες εικόνες που «ζωντανεύουν» στη φαντασία μας, είναι ασπρόμαυρες. Λογικό. Τις κρατάμε, γιατί είναι πιο γοητευτικές με την γνήσια και πρωτόλεια νοητική μορφή τους.

Πίσω στην ιστορία μας: Πρωτοχρονιά, με τις μνήμες από τη μικρασιατική καταστροφή να είναι ακόμη νωπές. Στο κέντρο του Ηρακλείου υπάρχουν πολλές χαρτοπαικτικές λέσχες. Οι επιφανείς (και μη) Ηρακλειώτες της εποχής, κατέβαιναν στο κέντρο, για να αλλάξουν χρόνο… κυνηγώντας την τύχη τους.

Πάνω από μία τσόχα μπαίνει ένα στοίχημα που γίνεται γαστρονομικός… θεσμός: Προτείνεται ο νικητής της παρτίδας να κεράσει τους χαμένους μπουγάτσα. Όπως και γίνεται. Ο Απόστολος Σαλκιντζής, ο Σμυρνιός που βρίσκεται λίγα χρόνια στο Ηράκλειο, θεωρείται σπεσιαλίστας του είδους. Κι αναλαμβάνει την παρασκευή των μικρασιάτικων πιτών.

100 χρόνια μπουγάτσα: Πώς έγινε έθιμο την Πρωτοχρονιά;

Το στοίχημα τελικώς… πληρώθηκε: Οι χαρτοπαίκτες πήγαν μπουγάτσα στο σπίτι, θέλοντας να γλυκάνουν λίγο τις γυναίκες τους αλλά και να γλιτώσουν κι απ’ την γκρίνια των ταιριών τους για την πολύωρη απουσία τους! Και κάπως έτσι, όλοι ήταν… κερδισμένοι, ακόμα και οι ηττημένοι της τράπουλας!

Την επόμενη χρονιά, το γούρι είχε γίνει πια… έθιμο! Νικητές και χαμένοι, επειδή είδαν ότι με μία απλή κίνησή τους βγήκαν ωφελημένοι κι ανεβασμένοι στο «ωραίο φύλο», πήραν ξανά μπουγάτσα για να κρατούν στο σπίτι: Ο Απόστολος Σαλκιντζής, έβαλε και πάλι τα… δυνατά του: Κράτησε ανοιχτό το μαγαζί του για τον ερχομό του νέου έτους, προσφέροντας την πεντανόστιμη γεύση της ιδιαίτερης πατρίδας του!

Κι αγοράζοντας μπουγάτσα… Οι μεν νικητές έδειξαν την υπεροχή τους κι ότι η τύχη είναι με το μέρος τους. Οι δε χαμένοι γλύκαναν… τις οικογένειές τους με ένα έδεσμα που άρεσε κι αρέσει πάρα πολύ…

Άνοιγμα φύλλου με μια… πετσέτα!

Μια παράδοση είχε ήδη ξεκινήσει από το Ηράκλειο και τα «Λεοντάρια», όπως λεγόταν το μπουγατσάδικο του Απόστολου Σαλκιντζή. Η παράδοση έγινε αγαπημένη συνήθεια στο πέρασμα των χρόνων. Πέρασε από γενιά σε γενιά. Και συνεχίζεται σταθερά και δυναμικά με το ίδιο πάθος και την ίδια απαράμιλλη ποιότητα, μέχρι και σήμερα, από τις «Φυλλοσοφίες», όπως μετεξελίχθηκε… ονοματολογικά το μαγαζί της οικογένειας Σαλκιντζή, το οποίο διατηρεί κι εξελίσσει συνεχώς ο εγγονός του πρωτομάστορα της μπουγάτσας στο Ηράκλειο…

100 χρόνια μπουγάτσα: Πώς έγινε έθιμο την Πρωτοχρονιά;
100 χρόνια μπουγάτσα: Πώς έγινε έθιμο την Πρωτοχρονιά;

Η αγωνία ήταν τεράστια και ο ζήλος πέρα για πέρα έκδηλος, προκειμένου να «μεταλαμπαδευτεί» η μικρασιάτικη τέχνη και στους απογόνους. Ο κ. Γιάννης Σαλκιντζής, ο οποίος έχει τα σκήπτρα της επιχείρησης μας επιβεβαίωσε αυτή την διαπίστωση, ανατρέχοντας πίσω στην παιδική του ηλικία: «Ήμουν δέκα χρονών όταν ο πατέρας μου με έβαλε για πρώτη φορά στο εργαστήριο. Και για να μου μάθει να ανοίγω φύλλο, μου έδωσε μία πετσέτα για να πειραματίζομαι! Γιατί η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να πετύχει το φύλλο. Και φυσικά, να συνδυαστεί με τα κατάλληλα υλικά!».

Το εύγευστο και πετυχημένο «ανακάτεμα» Μικράς Ασίας – Κρήτης!

 

Στην Κρήτη δεν ήταν έθιμο το να τρως μπουγάτσα την Πρωτοχρονιά. Οι γυναίκες στα χωριά και στο Ηράκλειο στρέφονταν συνήθως σε εύκολες λύσεις, όπως οι πίτες με μυζήθρα. Οι πιο…κοκέτες μέσα στο κέντρο της πόλης προτιμούσαν κάτι πιο κρεμώδες, φτιάχνοντας γαλακτομπούρεκο!

Η μπουγάτσα μπήκε για τα καλά στη ζωή μας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Στην αρχή ήταν μόνο… γλυκιά!

Ο Απόστολος Σαλκιντζής, ερχόμενος από τη Σμύρνη, γνώριζε κι έφερε μαζί του την τέχνη της παραδοσιακής μπουγάτσας, με την κρέμα και το φύλλο αέρος. Χρόνο με τον χρόνο, ο ίδιος άρχισε να έρχεται σε επαφή με τοπικούς προμηθευτές, αλλά και με ανθρώπους του Ηρακλείου και των χωριών, που έφταναν μέχρι την πλατεία. Εκεί λοιπόν έμαθε για την κρητική παραδοσιακή μυζήθρα και την πρόσθεσε μέσα στην… τέχνη του! Κι έτσι, δημιουργήθηκε η μπουγάτσα με κρητική μυζήθρα, η οποία σε σχέση με τις υπόλοιπες μπουγάτσες που υπάρχουν, είναι μοναδική στον κόσμο! Και την συναντάμε στην αυθεντική της απόδοση… στις «Φυλλοσοφίες»!

100 χρόνια μπουγάτσα: Πώς έγινε έθιμο την Πρωτοχρονιά;

Κι αυτό ήταν κι είναι το «μυστικό» της επιτυχίας του αγαπημένου γλυκοπωλείου: Το σωστό «πάντρεμα» της μικρασιάτικης τεχνογνωσίας με τα αγνά υλικά της Κρήτης, που φέρνουν στα πιάτα μας υπέροχες γεύσεις εδώ και 96 χρόνια!

Σκεφτείτε κάτι απλό: Η γνήσια μπουγάτσα με κρέμα φτιάχνεται από φρέσκο γάλα. Η αρτιότητά και η αυθεντικότητά της… φαίνεται και στην υφή και στην γεύση της! Γι’ αυτό λοιπόν, γνήσια μπουγάτσα θα βρείτε μόνο στις «Φυλλοσοφίες»!

Ακούραστη… προσφορά!

 

Στο βραβευμένο και δημοφιλές γλυκοπωλείο μετρούν αντίστροφα για τον ερχομό του νέου έτους. Το έθιμο θα αναβιώσει και πάλι από εκεί που ξεκίνησε!

Από τις 6:00 το πρωί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς και για 36 συνεχόμενες ώρες, οι «Φυλλοσοφίες» προσφέρουν την παραδοσιακή μπουγάτσα ολοφρεσκη κι αχνιστή, για να έχουμε μία γλυκιά χρονιά! Μπορείτε επίσης να παραλάβετε οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε έτοιμη μπουγάτσα για ψήσιμο στο σπίτι ή την επίσκεψη σας. Γιατί η νέα χρόνια θα είναι σίγουρα γλυκιά… ξεκινώντας από τις «Φυλλοσοφίες»!

Πηγή: cretalive.gr

 

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *