Κρήτες επιστήμονες του εξωτερικού μιλούν από καρδιάς για την «κορονοκρίση»!

Shares

Είναι φίλοι. Ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Τους χωρίζουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, τους ενώνει η κοινή τους καταγωγή και η αγάπη για τον τόπο τους. Ο ένας είναι γιατρός, ο άλλος οικονομολόγος. Σε δύο μήνες από τώρα, ανήμερα της ονομαστικής τους εορτής θα ανταλλάξουν ευχές, θέλουν και θέλουμε να πιστεύουμε και πιο ευχάριστα νέα.

Δύο Κρητικοί επιστήμονες, ο Κώστας Νιργιανάκης και ο Κώστας Μαυρομάτης στέλνουν… γράμμα στην ιδιαίτερή τους πατρίδα. Οι σκέψεις, οι εκτιμήσεις, οι αγωνίες και οι συμβουλές τους ταχυδρομούνται… στο Cretalive, εν μέσω της δίνης του κορωνοϊού η οποία σαρώνει την Ευρώπη και ολάκερο τον πλανήτη.

Προτού ανοίξουμε τον φάκελο των προσωπικών τους εμπειριών, ας τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Ο Κώστας Νιργιανάκης σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα. Ξενιτεύτηκε το 2008, με πρώτο προορισμό τη Γερμανία και δεύτερο την Ελβετία, όπου ειδικεύτηκε αρχικά στη γυναικολογία/ μαιευτική κι εν συνεχεία στη χειρουργική γυναικολογία. Τα τελευταία 5 χρόνια εργάζεται ως επιμελητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης.

Ο Κώστας Μαυρομάτης είναι κάτοχος διδακτορικού στα οικονομικά από το πανεπιστήμιο Warwick της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι senior economist στην κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας και επίσης διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ διεθνή χρηματοοικονομική. Οι απόψεις που εκφράζει είναι αυστηρά προσωπικές και δεν απηχούν απαραίτητα όλα όσα πρεσβεύει η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας ή το ευρωσύστημα.

Σε τι βαθμό έχει τροποποιηθεί η καθημερινότητά σας λόγω του κορωνοϊού; Πώς διαχειρίζεται η χώρα στην οποία ζείτε και εργάζεστε αυτή την κρίση; Ο κόσμος τι λέει;

Κ. Ν. Έχουμε επηρεαστεί αρκετά, αφού η Ελβετία είναι από τις χώρες με τα περισσότερα κρούσματα και με αυξητική τάση. Πριν λίγες μέρες, μάλλον με καθυστέρηση, αποφασίστηκαν μέτρα κεντρικά από την κυβέρνηση. Στο νοσοκομείο υπάρχει πλέον ομάδα που ασχολείται με σχέδιο για τον κορωνοϊό και επικαιροποιεί τις οδηγίες ανά 24 ώρες. Την τελευταία βδομάδα τα μέτρα αυστηροποιήθηκαν μια και πλέον αντιμετωπίζουμε μόνο επείγοντα και ογκολογικά περιστατικά. Όλα τα αλλά αναβάλλονται για το απώτερο μέλλον… Βεβαίως ακυρώνονται και όλα τα σεμινάρια/ ημερίδες όπως και μαθήματα σε φοιτητές. Κατά τα αλλά τηρούμε μέτρα προστασίας όπως 2 μέτρα απόσταση, απαγόρευση χειραψιών και αποφυγή όλων των μη αναγκαίων συναντήσεων με συναδέλφους ή ασθενείς.

Στην Ελβετία δεν έχει παρουσιαστεί κάποιου είδους κρίση τα τελευταία τουλάχιστον 100 χρόνια (δεν υπήρξε πόλεμος ούτε οικονομική κρίση) όποτε περιμένω να δω πώς θα διαχειριστεί η κοινωνία το συγκεκριμένο πρόβλημα σε βάθος χρόνου. Πάντως, οι περισσότεροι Ελβετοί έχουν μάθει στο μέτρο και την πειθαρχία από μικροί, πράγμα το οποίο σίγουρα βοηθάει.

Κάτι που σίγουρα άλλαξε στη καθημερινότητα είναι ότι όλες οι συζητήσεις μέσα και έξω από το νοσοκομείο περιστρέφονται στα περί του κορωνοϊού και το τι επίκειται. Με βάση την ιδιοσυγκρασία του καθενός, άλλος πιο ψύχραιμα άλλος με πανικό (βλέπε ανεξέλεγκτες αγορές τροφίμων), αντιμετωπίζεται αυτή η κατάσταση. Η κόρη μου δεν πάει πια παιδικό ούτε και στο πάρκο. Επίσης άξιο παρατήρησης ότι ακόμα και τα καθημερινά αστεία μόνο τον κορωνοϊό αφορούν πλέον.

Κ. Μ. Τα αυξημένα κρούσματα του κορωνοϊού τόσο στην Ολλανδία, όσο και στον κόσμο γενικότερα έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά μας εδώ σε κάποιο βαθμό. Αρχικά είμαστε πιο προσεκτικοί στις επαφές μας και οι έξοδοι από το σπίτι είναι πολύ περιορισμένες και μόνο για απαραίτητες δραστηριότητες. Στην Ολλανδία η εργασία από το σπίτι μπορεί να γίνει τουλάχιστον μια φορά την βδομάδα και αυτό ισχύει εδώ και πολλά χρόνια. Επομένως η αλλαγή στην καθημερινότητα στην Ολλανδία δεν ήταν τόσο απότομη αφού πολλές φορές εργαζόμουν από το σπίτι ούτως ή άλλως.

Τηρούνται τα μέτρα προστασίας;

Κ. Ν. Σε γενικές γραμμές ναι. Βέβαια το πρόβλημα είναι ότι η Ελβετία είναι πυκνοκατοικημένη ενώ οι περισσότεροι πολίτες χρησιμοποιούν τα τρένα καθημερινά για τη μετακίνηση από το σπίτι στη δουλειά. Σίγουρα πάντως έχουν λιγότερο κόσμο μέρα με τη μέρα.

Κ. Μ. Τα μέτρα προστασίας ακολουθούνται κατά γράμμα. Υπάρχει απόλυτη πειθαρχία στους νέους κανόνες που έχει ορίσει η κυβέρνηση στα πλαίσια της προστασίας από τον ιό. Οι Ολλανδοί παραμένουν προσεκτικοί σε γενικές γραμμές μη κυκλοφορώντας αρκετά έξω και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις σε κοινούς εμπορικούς χώρους, όπως τα σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο cretalive

Shares

1 comment

  1. Pingback: Ρε είσαι τρελό; Δείτε τι έκανε αυτό το κουτάβι σε εποχές... κοροναϊού! | ΒΙΝΤΕΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *