Κρήτη: Τουρίστες ούτε για δείγμα στην Κνωσό | ΦΩΤΟ

Shares

Την Τετάρτη 1 Ιουλίου άνοιξε κι επίσημα η τουριστική σεζόν στην Κρήτη. Αυτό τουλάχιστον έχει καταγραφεί στα «χαρτιά» γιατί στην ουσία τουρίστας δεν υπάρχει ούτε… για δείγμα.

Κι αυτό φαίνεται και από όσα κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του cretapost από την Κνωσό αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο του Ηρακλείου.

Εκεί που κάποτε, Ιούλιο μήνα, υπήρχαν ατέλειωτες ουρές και γκρίνια για τον χρόνο αναμονής των τουριστικών γκρουπ μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία πλέον τα πάντα είναι… άδεια.

Τέτοιες εικόνες είναι αποκαρδιωτικές και πρωτόγνωρες ενώ προκαλούν απογοήτευση για την τουριστική σεζόν που μόλις άρχισε.

Είναι χαρακτηριστική η σύγκριση που κάνει ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Μανόλης Παπαδάκης στο cretapost για τον Ιούνιο του 2019 και τον Ιούνιο του 2020.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που μου έχουν γνωστοποιηθεί πέρυσι μόνο τον Ιούνιο η Κνωσός είχε 5.000 άτομα ενώ φέτος από τα μέσα Μαΐου που άνοιξε ξανά μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου είχαν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο 150 μόλις άτομα!», επεσήμανε σχετικά ο κ. Παπαδάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως η Κνωσός εδώ και χρόνια αποτελεί τον δεύτερο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδος σε επισκεψιμότητα και μάλιστα πέρυσι την είχαν επισκεφτεί περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.

Η Κνωσός κινδυνεύει να μείνει χωρίς τουρίστες

Η Κνωσός αποτελεί τον πιο δημοφιλή αρχαιολογικό χώρο της Κρήτης καθώς κάθε χρόνο ορδές τουριστών σπεύδουν για να δουν από κοντά τον πιο αρχαίο πολιτισμό της Ευρώπης.

Ωστόσο, σήμερα κινδυνεύει να παραμείνει άδεια καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί εμποδίζουν την προσέλευση των τουριστών.

«Με τα, μέχρι στιγμής δεδομένα, στην Κνωσό επιτρέπεται ταυτόχρονη παρουσία 80 ατόμων με 25 άτομα το κάθε γκρουπ. Το οποίο σημαίνει ότι αν έχουν έρθει – ας είμαστε αισιόδοξοι – τρία γκρουπ και είναι και πέντε μεμονωμένοι ουσιαστικά ο χώρος έχει κλείσει και δεν μπαίνει κανείς. Αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα. Σίγουρα ξεχνάμε την επισκεψιμότητα του παρελθόντος αλλά φαίνεται ότι και οι τουρίστες που θα έρθουν στο Ηράκλειο δεν θα επιλέξουν την Κνωσό ενώ παράλληλα με αυτό το καθεστώς κανένα γραφείο δεν πρόκειται να πουλήσει την Κνωσό», ανέφερε σχετικά ο κ. Παπαδάκης ο οποίος την ίδια ώρα επεσήμανε πως «στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό. Οι Δελφοί έχουν ταυτόχρονη παραμονή 300 άτομα και η Ολυμπία έχει 200 άτομα».

Διαβάστε τη συνέχεια στο cretapost

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *