Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρήτη: Ιός του Δυτικού Νείλου βρέθηκε σε κοτόπουλο

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Μανόλης Λουμπούνης, αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την εμφάνιση του ιού του Δυτικού Νείλου, σε κοτόπουλο σε περιοχή της Κρήτης.

Όπως ανέφερε στο neakriti, ο εντοπισμός του ιού στο πτηνό έγινε στα τέλη του περασμένου Μαΐου ενώ ανάλογα περιστατικά έχουν υπάρξει και στο παρελθόν, χωρίς όμως ποτέ να έχει μεταδοθεί ο ιός στον άνθρωπο καθώς οι επιστήμονες που διενεργούν τους ελέγχους απομονώνουν ευθύς αμέσως τα συγκεκριμένα περιστατικά ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο από ζώο που έχει μολυνθεί, παρά μόνο από το μολυσμένο κουνούπι.

«Δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας. Υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα για την εντομολογική επιτήρηση που έχει αναλάβει το ΙΤΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το οποίο στόχο έχει την αυξημένη επιτήρηση και εντατικοποίηση ψεκασμών σε συγκεκριμένες περιοχές που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να συναντήσουμε τον ιο του Δυτικού Νείλου. Επαναλαμβάνω δεν έχουμε πρόβλημα νόσου στην Κρήτη και φυσικά δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα σε άνθρωπο, ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν».

Το μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλης Λουμπούνης, είναι τριετούς διάρκειας και περιλαμβάνει έλεγχο τόσο των πηγών κουνουπιών όσο και των εστιών προνυμφών, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος.

«Είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος η συνεργασία με το ΙΤΕ για την εντομολογική επιτήρηση. Ο ανάδοχος έχει αναλάβει την υποχρέωση να τοποθετήσει εντομοπαγίδες σε περίπου 40 σημεία του νησιού, οι οποίες επιθεωρούνται και λαμβάνεται το υλικό ανά 15 ημέρες. Το υλικό παραδίδεται στο ΙΤΕ και εκεί οι επιστήμονες αναλύουν τον πληθυσμό κουνουπιών, το γενετικό τους υλικό και την πιθανότητα να μεταφέρουν ιούς. Είναι πολύ χρήσιμο γιατί αυτή η διαδικασία μπορεί να δείξει αν οι πληθυσμοί που ενδημούν σε μια περιοχή είναι πληθυσμοί που έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν ιούς και μπορεί να μας δείξει σε ποια περιοχή συρρέουν κουνούπια με ιούς ώστε να γίνεται εντονότερη η καταπολέμησή τους. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η πιθανότητα να νοσήσει ο πληθυσμός από αυτές τι ασθένειες και νομίζω ότι αυτός είναι και ο λόγος που στην Κρήτη δεν έχουμε προβλήματα με νοσήματα που μεταδίδονται από κουνούπια. Δεν έχουμε δηλαδή κανένα κρούσμα νόσου του Δυτικού Νείλου και κανένα κρούσμα ελονοσίας» όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει τρία χρόνια και η ένταση των ψεκασμών είναι κατά τους μήνες της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Φέτος οι ψεκασμοί γίνονται και μέσω μηχανημάτων τηλεχειρισμού-drones- που έχουν αποκαταστήσει όπως είχε διευκρινίσει πρόσφατα στο ΑΑΠΕ ο κ. Λουμπούνης τα προβλήματα που υπήρχαν με τους ψεκασμούς σε δυσπρόσιτης περιοχές.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, τα οποία μεταξύ άλλων, συνίστανται στα εξής:

– χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
– τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών).

– χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος.
– απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
– κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
– πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες.
– κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ