Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Ξηρασία στην Αγγλία, οι πυρκαγιές μαίνονται στη Γαλλία καθώς ο καύσωνας επιμένει

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση
42 Shares

Ο πύρινος εφιάλτης καλά κρατεί στη Γαλλία. Με τη βοήθεια της ξηρασίας και του καύσωνα, οι φλόγες έχουν ήδη ισοπεδώσει πάνω από 70.000 στρέματα δάσους στην περιφέρεια της Γιρόνδης, γύρω από το Μπορντό.

Πυροσβέστες από όλη την Ευρώπη έφτασαν στη Γαλλίας την Παρασκευή (12/8) για να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Την ίδια στιγμή φωτιά μαίνεται στην Πορτογαλία ενώ περιοχές της Αγγλίας αντιμετώπισαν σοβαρή ξηρασία.

Μήνες λιγοστών βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου έχουν οδηγήσει περιοχές της Ευρώπης σε ξηρασία, τη χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ορισμένες χώρες.

Ένας από τους σημαντικότερους ποταμούς της ηπείρου, ο Ρήνος, ξεραίνεται – δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτόν.

PHILIPPE LOPEZ via Getty Images

Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ άλλοτε, καθώς η Αγγλία φαίνεται πως θα εισέλθει σε περίοδο ξηρασίας, για την οποία ορισμένοι ειδικοί λένε πως η χώρα είναι απροετοίμαστη.

Leon Neal via Getty Images

Πυροσβέστες από τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ελλάδα και όχι μόνο βρίσκονται στη Γιρόνδη, στη νοτιοδυτική Γαλλία για να αντιμετωπίσουν τη φωτιά που καίει – την περιοχή του κρασιού στο Μπορντό – καθώς και σε άλλα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετάνης στα βορειοδυτικά.

Οι δασικές πυρκαγιές στα νότια του Μπορντό έχουν κάψει συλλογικά 20.600 εκτάρια γης σε αυτό το στάδιο και 36.750 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από χωριά και κάμπινγκ.

via Associated Press

«Δεν έχει σημασία η χώρα, είμαστε πυροσβέστες και είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», δήλωσε ο επικεφαλής Ρουμάνος πυροσβέστης Κριστιάν Μπουχαιάνου, στη Γιρόνδη.

Η Γαλλίδα διοικητής Στεφανίε Μαρτίν τους καλωσόρισε στην περιοχή. «Οι πυροσβέστες μας είναι κουρασμένοι μετά από έναν μήνα μάχης με τις φλόγες. Τους ευχαριστούμε για την υποστήριξή τους. Τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε και σε άλλες περιοχές», είπε.

Αυτό που οι πυροσβέστες αποκαλούσαν «φωτιά τέρας» κατέστρεψε επίσης σπίτια, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού της οικογένειας της 19χρονης φοιτήτριας Ζιλιέτ Πιλαίν, από το Μπελίν-Μπελιέτ, στην καρδιά της Γιρόνδης.

«Είναι στενάχωρο. Είναι ένα σπίτι που ανήκει στην οικογένεια εδώ και χρόνια, είναι ιδιαίτερα οδυνηρό για τους παππούδες μου», είπε ο Πιλέιν στο Reuters.

«Είχαμε εκεί όλα τα έπιπλα των προπαππούδων μου, βιβλία και εγκυκλοπαίδεια της προγιαγιάς μου… κλάψαμε πολύ αλλά μετά σκεφτήκαμε ότι ήταν απλώς υλικές ζημιές και είμαστε όλοι ακόμα εδώ».

Πυρκαγίες στην Πορτογαλία, ξηρασία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στην κεντρική Πορτογαλία, μια τεράστια πυρκαγιά μαίνεται για έβδομη μέρα. 1.600 πυροσβέστες με την υποστήριξη 13 αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός από την Ισπανία, προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει καταστρέψει περίπου το 15% του εθνικού πάρκου Σερα Ντα Εστέλα.

via Associated Press

Αφού ξεκίνησε στην περιοχή Κοβίλχα το Σάββατο, η φωτιά επεκτάθηκε σε πολλές γειτονικές περιοχές, καίγοντας συνολικά περίπου 15.000 εκτάρια.

Εν τω μεταξύ, η στάθμη του νερού στον ποταμό Ρήνο στη Γερμανία έπεσε ξανά, με ορισμένα πλοία να μην μπορούν πλέον να πλεύσουν, δήλωσαν ναυτιλιακές εταιρείες και μεσίτες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται επίσημα σε ξηρασία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, που σημαίνει την ανακοίνωση μέτρων περιορισμού νερού, καθώς η Βρετανία βιώνει σπάνια φαινόμενα παρατεταμένης λειψυδρίας και καύσωνα. Η στάθμη των ποταμών και λιμνών έχει πέσει δραματικά – αλλά αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά. Πρόκειται, όμως, για την πρώτη ξηρασία από το 2018.

Η κήρυξη για ξηρασία αποφασίζεται ανά περιοχή και η κυβέρνηση και οι εταιρείες ύδρευσης θα ξεκινήσουν σχέδια για την αντιμετώπισή της. Αυτό θα σημάνει περιορισμούς νερού για εκατομμύρια ανθρώπους στη νοτιοδυτική, νοτιοανατολική και ανατολική Αγγλία, τη νότια Ουαλία και τα Μίντλαντς.

«Όλες οι εταιρείες ύδρευσης μάς έχουν διαβεβαιώσει ότι οι βασικές προμήθειες νερού εξακολουθούν να είναι ασφαλείς και έχουμε καταστήσει σαφές ότι είναι καθήκον τους να διατηρήσουν αυτές τις προμήθειες», δήλωσε ο υπουργός Υδάτων Στίβ Ντούμπλ.

Danny Lawson – PA Images via Getty Images

Η εταιρεία Yorkshire Water απαγόρευσε τη χρήση λάστιχου για πρώτη φορά μετά από 27 χρόνια, ένα μέτρο που επηρεάζει 5 εκατομμύρια πελάτες. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ από τις 26 Αυγούστου, ενώ οι παραβάτες θα πληρώνουν πρόστιμο έως και 1.000 λίρες.

Η Yorkshire Water είπε ότι τα επίπεδα των ταμιευτήρων της έπεσαν κάτω από το 50% για πρώτη φορά από την ξηρασία του 1995 και πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν μήνες βροχοπτώσεων για να αναπληρωθούν.

πηγή: huffingtonpost.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap