Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Θα κλέψουν τα ρομπότ τις δουλειές μας;

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η τεχνολογία έχει γίνει, πλέον, αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του κάθε ανθρώπου κι η πρόοδος που παρουσιάζει είναι αλματώδης. Πολλές φορές, όμως, είναι αδύνατο να ακολουθήσουμε τον φρενήρη ρυθμό των εξελίξεων και να κατανοήσουμε πλήρως τις νέες τεχνολογίες.

Ένας τομέας ο οποίος γνωρίζει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια και αποτελεί άριστο παράδειγμα αυτού του γεγονότος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ). Ο συγκεκριμένος κλάδος της πληροφορικής ασχολείται με τη μελέτη, τον σχεδιασμό και τη δημιουργία ανεπτυγμένων υπολογιστικών συστημάτων ικανών να υιοθετήσουν ή να μιμηθούν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες προσπαθούν να δημιουργήσουν «σκεπτόμενες μηχανές», οι οποίες θα είναι ικανές να εκτελούν εργασίες και να επιλύουν προβλήματα βοηθώντας τον άνθρωπο.

Πόσοι, όμως, από εμάς γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και που μπορεί να φτάσει; Ποιος γνωρίζει πόσα απ’ αυτά που ακούγονται γύρω από το θέμα είναι εφικτά και πόσα ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού; Σε μια έρευνα που διεξήχθη πρόσφατα στο εξωτερικό το 43% των ερωτηθέντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το 46% στη Μεγάλη Βρετανία ανέφερε ότι «δεν έχει ιδέα για το τι ακριβώς είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη», ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό και στις δύο περιπτώσεις θεωρεί πιθανό «οι μηχανές να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο στον τομέα της εργασίας».

Είναι λογικό να υπάρχει σύγχυση γύρω από το θέμα, όμως η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτό που μπορούμε να πιστεύουμε. Η ΤΝ δεν πρόκειται να μας «κλέψει» τις δουλειές, ούτε να μας οδηγήσει σε ένα δυστοπικό μέλλον όπως συμβαίνει -συνήθως- στις κινηματογραφικές ταινίες.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα της εργασίας η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για συγκεκριμένες εργασίες και θα αυξήσει με αυτόν τον τρόπο την παραγωγικότητα σε σημαντικό βαθμό. Εξάλλου, ένας από τους θεμελιώδεις κανόνες της ΤΝ είναι ότι δεν πρέπει να αντικαθιστά τον άνθρωπο, αλλά να τον βοηθά να δημιουργήσει. Κάθε νέα τεχνολογία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «φίλος» που μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη νοημοσύνη. Μεγάλο το όφελος και στο οικονομικό κομμάτι, καθώς πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι η ΤΝ θα έχει τη δυνατότητα το 2030 να συνεισφέρει μέχρι 15,7 τρισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, όπως συνήθως συμβαίνει με τις νέες τεχνολογίες που κρύβουν τόσο μεγάλη δύναμη, υπάρχουν και θέματα που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Μια «σκεπτόμενη μηχανή» θα ήταν υπέροχο να μας βοηθά να γίνουμε πιο γρήγοροι, πιο υγιείς και πιο έξυπνοι, όμως θα ήταν καταστροφικό εάν, από κάποιο λάθος χειρισμό, γινόταν η αιτία για ένα μεγάλο ατύχημα. Η Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει πάντα να λειτουργεί υπό την ανθρώπινη επίβλεψη.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει δημιουργηθεί και το Ινστιτούτο Έρευνας Μηχανικής Νοημοσύνης (MIRI), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που πραγματοποιεί μελέτες και βοηθά στην επίλυση των θεμάτων ασφαλείας που σχετίζονται με την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται ιδιαίτερα και η Liv Boeree, αριστούχος Αστροφυσικός του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και επαγγελματίας παιχνιδιών με τράπουλα. Μέσω του ιδρύματος REG (Raising for Effective Giving) έχει πραγματοποιήσει πολλές δωρεές στο MIRI, ενώ πρόσφατα είχε συνάντηση με τον Nick Nystrom, προσωρινό διευθυντή της εταιρείας PSC, η οποία κέρδισε πρόσφατα το βραβείο του, έγκριτου στον χώρο της τεχνολογίας, περιοδικού «HPCwire» για την «καλύτερη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης» της χρονιάς.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα επόμενα χρόνια οι εξελίξεις γύρω από αυτόν τον τομέα θα είναι ραγδαίες. Μέχρι τότε καλό είναι να ενημερωθούμε και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίον θα χρησιμοποιήσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με ασφαλή τρόπο και προς όφελος της ανθρωπότητας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ