Κόσμος
Τέλος στην υπόθεση της Ζιζέλ Πελικό: Η συγκλονιστική υπόθεση μαζικών βιασμών που ταρακούνησε τον πλανήτη
Μετά από 16 εβδομάδες, η δίκη για την υπόθεση Πελικό έφτασε στο τέλος της.
Η πρωινή συνεδρίαση της Πέμπτης (19.12.2024), στο δικαστήριο της Αβινιόν στη Γαλλία, ήταν πολύ συντομότερη απ’ ό,τι πολλοί θα περίμεναν με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, Ρότζερ Αράτα, να ανακοινώνει γρήγορα τις ετυμηγορίες που ο ίδιος και άλλοι τέσσερις δικαστές εξέδωσαν για τους 51 κατηγορούμενους βιαστές και στη συνέχεια να ορίζει ξεχωριστά την ποινή για τον καθένα από αυτούς. Πριν από το μεσημέρι, αυτή η δίκη που σόκαρε τον κόσμο, είχε τελειώσει.
Με την άρση της ανωνυμίας της, η Ζιζέλ Πελικό ανάγκασε τη Γαλλία να αντιμετωπίσει την κουλτούρα του βιασμού και να ανακτήσει τη δύναμη που της πήραν οι βιαστές της. Η ίδια λέει ότι δεν το έκανε από γενναιότητα: «Είναι θέληση και αποφασιστικότητα για να αλλάξει η κοινωνία». Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μια συνταξιούχος Γαλλίδα γιαγιά όταν άνοιξε για πρώτη φορά την πόρτα του δικαστηρίου της Αβινιόν. Λίγοι δημοσιογράφοι την περίμεναν τότε. Καθώς η δίκη προχωρούσε και ο αριθμός των υποστηρικτών της έξω από το δικαστήριο αυξανόταν, χειροκροτώντας το θάρρος της, «ένιωσε ότι δεν χρειαζόταν πια τα στρογγυλά γυαλιά ηλίου της». Ήθελε να έχει οπτική επαφή με τις γυναίκες που την περιτριγύριζαν. Δεν ένιωθε πλέον την ανάγκη να προστατεύει τον εαυτό της και να κρύβει τα μάτια της.
Την Πέμπτη, όταν κατέβηκε τα σκαλιά του δικαστηρίου για τελευταία φορά, ήταν ένα φεμινιστικό είδωλο. Δημοσιογράφοι από όλα τα μέσα του πλανήτη την παρακολουθούσαν να βάζει το χέρι στην καρδιά και να χαμογελάει, ευχαριστώντας το πλήθος που φώναζε το μικρό της όνομα, Ζιζέλ. Η ευγνωμοσύνη και ο θαυμασμός για αυτή τη μικροσκοπική γυναίκα, με το καρέ μαλλί και τα καθαρά μάτια δεν έχει προηγούμενο.

Ένα τέρας στο σπίτι
Στις αρχές του 2020, η Ζιζέλ Πελικό ζούσε με τον τότε σύζυγό της Ντομινίκ στο όμορφο χωριό Μαζάν της Προβηγκίας. Συνταξιούχοι και οι δύο άφησαν το Παρίσι το 2013 και μετακόμισαν σε αυτό το μικρό ήσυχο χωριό για να ζήσουν μαζί το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Ζιζέλ θυμάται εκείνα τα χρόνια ως μια ευτυχισμένη εποχή. Οι φίλοι και η οικογένειά της συμπαθούσαν τον Ντομινίκ. Είχαν τρία παιδιά και επτά εγγόνια. Όταν γνωρίστηκαν ήταν μόλις 19 ετών. Ο Ντομινίκ ισχυρίστηκε ότι ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά». Η Ζιζέλ πίστευε ότι ήταν «ο τέλειος σύζυγος».
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 η ζωή της καταστράφηκε.
Ένας φύλακας εμπορικού κέντρου εντόπισε τον Πελικό να προσπαθεί να βιντεσκοπήσει κάτω από τις φούστες γυναικών χρησιμοποιώντας ένα τηλέφωνο κρυμμένο σε μια τσάντα. Είχε συλληφθεί να το ξανακάνει το 2010, κοντά στο Παρίσι. Τότε, του επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ και το κράτησε μυστικό. Δεν το είπε σε κανέναν, ούτε στη γυναίκα του. Αυτή τη φορά, η αστυνομία κατέσχεσε τα τηλέφωνα, τον υπολογιστή και τις συσκευές του Ντομινίκ, αποκαλύπτοντας ένα σχολαστικά οργανωμένο αρχείο 20.000 εικόνων και βίντεο, πολλά από τα οποία έδειχναν διαφορετικούς άνδρες να κάνουν σεξ με μια γυναίκα που φαινόταν αναίσθητη.
Η γυναίκα αυτή ήταν η σύζυγός του, η Ζιζέλ. Οι αξιωματικοί αναρωτήθηκαν – ήταν αυτό συναινετικό ή είχαν βρει αποδείξεις για χρόνια αρρωστημένης κακοποίησης; Δύο μήνες αργότερα, είχαν δέσει την υπόθεσή τους. Τελικά, μία από τις πιο σοβαρές περιπτώσεις σεξουαλικού αρπακτικού της Γαλλίας πιάστηκε τυχαία. Για τη Ζιζέλ, τα μυστικά που αποκάλυψαν οι ερευνητές θα αποκάλυπταν ότι ο γάμος της ήταν ένα ψέμα, ότι το ευτυχισμένο σπίτι της έκρυβε φρίκη. Ο τέλειος σύζυγός της ήταν ένας χειριστικός κακοποιός που την είχε βιάσει και προδώσει με τους πιο αδιανόητους τρόπους.

Μια σκηνή τρόμου
Όταν η Ζιζέλ κλήθηκε να μιλήσει στην αστυνομία τον Νοέμβριο του 2020, νόμιζε ότι επρόκειτο για τις καταγγελίες περί upskirting, τις οποίες γνώριζε.
Καθώς ο σύζυγός της έφευγε για να ανακριθεί, δεν είχε ιδέα ότι αυτή ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπε ελεύθερο.
Αφού επιβεβαίωσαν ότι ήταν η σύζυγος του οι ντετέκτιβ εξήγησαν ότι είχαν βρει χιλιάδες φωτογραφίες και βίντεο. Της έδειξαν μια φωτογραφία. Μετά μια δεύτερη, και μια τρίτη.
«Τους ζήτησα να σταματήσουν. Ήταν ανυπόφορο. Ήμουν ακίνητη στο κρεβάτι μου και ένας άνδρας με βίαζε. Ο κόσμος μου κατέρρευσε», είπε αργότερα η Ζιζέλ στους ενόρκους. Περιέγραψε τις εικόνες ως «σκηνές τρόμου». «Οι αστυνομικοί μου έσωσαν τη ζωή, ερευνώντας τον υπολογιστή» του συζύγου, είπε στην κατάθεσή της η Ζιζέλ. Επιστρέφοντας μόνη στο σπίτι όπου την είχαν προδώσει τόσο σκληρά, κάλεσε τα μεγάλα παιδιά της – τον David, την Caroline και τον Florian – για να τους πει ότι ο πατέρας τους ήταν τέρας. Τρεις μέρες αργότερα έφτασε στο Παρίσι με δύο μόνο βαλίτσες και τον σκύλο της και δεν επέστρεψε ποτέ στο Μαζάν.
Για σχεδόν μια δεκαετία, ο Ντομινίκ είχε κανονίσει για δεκάδες άνδρες να έρχονται στο σπίτι του ζευγαριού και να κάνουν σεξ με τη ναρκωμένη σύζυγό του, καθώς τους βιντεοσκοπούσε, κρατώντας το υλικό για να εκπληρώσει τις δικές του φαντασιώσεις. «Θυσιάστηκα στο βωμό της ακολασίας», είπε η Ζιζέλ. «Μου φέρονταν σαν μια πάνινη κούκλα, μια σακούλα σκουπιδιών». Ο Ντομινίκ δήλωσε ένοχος για τη νάρκωση και το βιασμό της Ζιζέλ και για την πρόσκληση περίπου 70 ανδρών να κάνουν σεξ με την σύζυγό του που ήταν σε κώμα. Πενήντα από αυτούς αναγνωρίστηκαν και συνελήφθησαν. Υπήρχαν αρκετοί ακόμα και δεν διακρίνονταν καλά στα βίντεο και η αστυνομία δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει τα πρόσωπά τους.
Κατά την έναρξη της δίκης τον Σεπτέμβριο, ο Ντομινίκ δήλωσε: «Είμαι βιαστής, όπως και όλοι σε αυτή την αίθουσα. Όλοι γνώριζαν την κατάστασή της πριν έρθουν, γνώριζαν τα πάντα, δεν μπορούν να πουν το αντίθετο». Γνώρισε τους περισσότερους από τους άνδρες σε μια ιστοσελίδα swingers χρησιμοποιώντας έναν λογαριασμό mail με τίτλο «Fetish45». Ο σχεδιασμός ήταν λεπτομερής και ανατριχιαστικός. Χρησιμοποιώντας ένα δωμάτιο συνομιλίας με την ονομασία «εν αγνοία της», στρατολόγησε άλλους άνδρες. Ο Ντομινίκ απαίτησε να μην καπνίζουν ή να μην φορούν αρώματα και τους έδωσε εντολή να παρκάρουν στο τέλος του δρόμου. Η κοινή γραμμή υπεράσπισης ήταν ότι ο Ντομινίκ είχε πει στους συγκατηγορούμενους του ότι έπαιρναν μέρος στη φαντασίωση ενός ζευγαριού και η Ζιζέλ είχε συναινέσει.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες δεν φορούσαν προφυλακτικό. Η ιατρική εμπειρογνώμονας Anne Martinat δήλωσε στο δικαστήριο ότι η Ζιζέλ ήταν «πολύ τυχερή που δεν κόλλησε HIV, σύφιλη ή ηπατίτιδα» – αλλά σημείωσε ότι κόλλησε τέσσερις διαφορετικές σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Η Ζιζέλ είπε στους ενόρκους: «Αισθάνομαι προδομένη και βιασμένη. Είμαι προδομένη από αυτόν τον άνθρωπο με τον οποίο νόμιζα ότι θα περνούσα το υπόλοιπο της ζωής μου». Μιλώντας για το πώς την νάρκωσαν, εξήγησε πως ο Ντομινίκ ήταν πάντα πρόθυμος να μαγειρέψει ενώ εκείνη φρόντιζε τα μικρά εγγόνια τους.
Περιέγραψε ότι πήγε νωρίς για ύπνο ένα βράδυ μετά από ένα δείπνο που είχε μαγειρέψει ο Ντομινίκ και εκείνος της έφερε παγωτό: «Ήταν το αγαπημένο μου, σορμπέ βατόμουρο και μάνγκο. Σκέφτηκα “ουάου, είμαι τόσο τυχερή που έχω έναν σύζυγο που με φροντίζει έτσι”».
Το δικαστήριο άκουσε ότι ο Ντομινίκ νάρκωνε την Ζιζέλ ρίχνοντας χάπια σε επιδόρπια ή ποτά. «Τα γεύματα, μετά το παγωτό – μετά ξύπνησα το πρωί με τις πιτζάμες μου, συχνά κουρασμένη, αλλά νόμιζα ότι ήταν επειδή είχα περπατήσει πολύ την προηγούμενη μέρα». Για χρόνια, η Ζιζέλ ναρκωνόταν επανειλημμένα και είχε βιαστεί πάνω από 100 φορές χωρίς να γνωρίζει τι συνέβαινε στο σώμα της. Η δικηγόρος Laure Chabaud, δήλωσε ότι ο Ντομινίκ είχε συνταγογραφήσει το Temesta, ένα αγχολυτικό φάρμακο, από τον γιατρό του.
Άρχισε να πειραματίζεται με το ναρκωτικό και το βιασμό της Ζιζέλ όταν ζούσαν ακόμα στο Παρίσι το 2011. Σταδιακά βρήκε τη σωστή δοσολογία και κατάφερε να προμηθευτεί περισσότερα από 700 δισκία από το φαρμακείο. Για τα επόμενα δύο χρόνια, βίαζε τη ναρκωμένη σύζυγό του, ενώ βιντεοσκοπούσε την κακοποίηση. Όταν μετακόμισαν στο Μαζάν, κλιμάκωσε την αρρωστημένη δραστηριότητά του και άρχισε να προσκαλεί και άλλους να συμμετάσχουν.

Είναι οι πατέρες, οι σύζυγοι, οι φίλοι και τα αδέλφια που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Η πλειοψηφία αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι χειραγωγήθηκαν- πίστευαν ότι υπήρχε συναίνεση- δεν είχαν «πρόθεση» να διαπράξουν βιασμό ή αυτό που έκαναν δεν ήταν βιασμός. Με την άρση της ανωνυμίας της, η Ζιζέλ ανάγκασε τη Γαλλία να συζητήσει για την κουλτούρα του βιασμού. Είπε στο δικαστήριο: «Ήθελα όλα τα θύματα βιασμού να είναι σε θέση να πουν: “Αν η κυρία Πελικό μπορεί να το κάνει, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς”… Γιατί όταν σε βιάζουν, νιώθεις ντροπή, αλλά δεν είμαστε εμείς που πρέπει να νιώθουμε ντροπή, αλλά αυτοί».
Ορισμένοι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να υπονομεύσουν αυτή τη δύναμη, ρωτώντας τη Ζιζέλ για το αν μια εξωσυζυγική σχέση ενέπνευσε την Ντομινίκ να αναζητήσει εκδίκηση – κάτι που και οι δύο απέρριψαν. Δεν δίστασαν να υπονοήσουν ότι ήταν συνεργός στους βιασμούς που υπέστη μεταξύ 2011-20 μέσα στο ίδιο της το σπίτι. «Στην κατάσταση που βρισκόμουν, δεν μπορούσα να απαντήσω σε κανέναν. Ήμουν σε κωματώδη κατάσταση και τα βίντεο που θα προβληθούν θα το επιβεβαιώσουν. Και οι ειδικοί σοκαρίστηκαν από αυτά τα βίντεο και είναι άνδρες», εξήγησε.
«Ούτε για ένα δευτερόλεπτο δεν έδωσα τη συγκατάθεσή μου στον κύριο Πελικό, ούτε στους άνδρες που βρίσκονται πίσω του», συνέχισε η 72χρονη γυναίκα η οποία υπέστη σχεδόν 200 βιασμούς – τους 92 από αυτούς από τους 50 συγκατηγορουμένους του πρώην συζύγου της, του Ντομινίκ Πελικό. Είναι ποταπό (…) Σας υπενθυμίζω ότι ήμουν υπό την επήρεια χημικών (φαρμάκων). Οι 50 πίσω μου δεν αναρωτήθηκαν (για τη συγκατάθεσή της); Τι είναι αυτοί οι άνδρες, είναι έκφυλοι, τι πράγμα είναι; Ούτε για ένα λεπτό δεν έθεσαν το ερώτημα!. Δεν υπάρχει “βιασμός και (άλλου είδους) βιασμός”.
Ο βιασμός είναι βιασμός», υπογράμμισε, αναφερόμενη στις δηλώσεις ενός συνηγόρου υπεράσπισης, του Πολ-Ροζέ Γκοντάρ, ο οποίος είπε ότι υπάρχει «βιασμός και βιασμός», υποβαθμίζοντας τις πραγματικές προθέσεις ορισμένων από τους κατηγορούμενους που λένε ότι νόμιζαν ότι συμμετείχαν στην ερωτική φαντασίωση ενός ζευγαριού ελευθέρων ηθών και υπονοώντας ότι ένας άνδρας που δεν γνωρίζει ότι διαπράττει βιασμό δεν μπορεί να δικαστεί για το έγκλημα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι 30 άνδρες που εμφανίζονται στα βίντεο. Όμως καθώς περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες, δεν είναι τα ονόματα των βιαστών που θα θυμόμαστε. Δεν θα είναι αυτοί που θα μείνουν να ασκούν την εξουσία. Αυτό ανήκει στην Ζιζέλ. Είναι το όνομά της που οι άνθρωποι θα προφέρουν όταν ζητούν αλλαγή. Θα είναι η Ζιζέλ που θα σκέφτονται τα άλλα θύματα καθώς θα βρίσκουν κουράγιο. Η 72χρονη δήλωσε ότι επισκέπτεται ψυχολόγο και κάνει μεγάλους περιπάτους καθώς προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωή που της έκλεψαν οι άλλοι. Δεν ξέρει αν θα τα καταφέρει ποτέ. Αλλά προσπαθεί. «Είμαι μια κατεστραμμένη γυναίκα», είπε κάποτε. Αλλά για πολλούς στη Γαλλία είναι κάτι πολύ περισσότερο: είναι η γυναίκα που έσπρωξε την ντροπή πίσω στους βιαστές, μια επιζήσασα, μια ηρωίδα.
«Merci Gisèle»…
Πηγή: newsit

-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Μάχη του Λούλου: Η πρώτη Νίκη των επαναστατημένων Κρητικών το 1821
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Θυμιανή Παναγία: Η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης στην επανάσταση του 1821
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μαραγκουδάκη – Μια σπουδαία πανεπιστημιακός και άνθρωπος του πνεύματος
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν
Ανατρίχιασαν για μία ακόμη φορά τα «Βατράχια» – Η στιγμή που τραγούδησαν τον ύμνο τους | ΒΙΝΤΕΟ