Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

«Σε 5 μέρες οι Ουκρανοί κατέλαβαν περισσότερα εδάφη απ’ ό,τι οι Ρώσοι σε 5 μήνες»

Δημοσιεύτηκε

στις

Ουκρανία
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγες μέρες φαίνεται πως ήταν αρκετές για να ανακαταλάβουν οι ουκρανικές δυνάμεις εδάφη από τις ρωσικές και να αλλάξει το σκηνικό του πολέμου. Από το Κρεμλίνο επικρατεί… σιγή μετά την ανακοίνωση του Κιέβου πως σε πέντε ημέρες κατέλαβε περισσότερα εδάφη απ’ όσα κατέλαβε η Ρωσία σε πέντε μήνες.

Η Ρωσία αρκέστηκε μόνο σε μία δήλωση από τον Βιτάλι Γκάντσεφ, επικεφαλής της διορισθείσας από του Ρώσους διοίκησης της περιοχής του Χαρκόβου, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «καθυστερούμε τον εχθρό όσο το δυνατόν περισσότερο, αλλά αρκετοί οικισμοί έχουν ήδη τεθεί υπό τον έλεγχο των ουκρανικών ένοπλων τμημάτων». Παραδοχή για απώλεια εδαφών υπήρξε και από τον ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ ο οποίος ανέφερε πω οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λάθη.

Από την πλευρά του το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου αναφέρει για τις ουκρανικές δυνάμεις ότι σε διάστημα πέντε ημερών κατέλαβαν «περισσότερο έδαφος από ό,τι έχουν καταφέρει οι δυνάμεις της Ρωσίας σε όλες τις επιχειρήσεις τους από τον Απρίλιο».

 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το… μοιραίο λάθος της Μόσχας

Το σκηνικό στις πολεμικές συγκρούσεις άλλαξε άρδην από την Τετάρτη (7/9). Μέχρι τότε οι ουκρανικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν δυσκολίες και είχαν μικρή πρόοδο στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, εκμεταλλεύτηκαν δυναμικά τις στρατιωτικές συνθήκες στην περιοχή νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, ανοίγοντας την προοπτική περαιτέρω κερδών. Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου η απόφαση της Μόσχας να στείλει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στη Χερσώνα ήταν «μοιραία» για την πορεία του πολέμου. Οι Ρώσοι στρατιώτες φαίνεται πως έχουν εξουθενωθεί μετά από πέντε μήνες πολέμου και οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για τις ουκρανικές δυνάμεις προκειμένου να ανακτηθούν χαμένα εδάφη. Η Ουκρανία, σύμφωνα με την ανάλυση, φαίνεται πως είχε συγκεντρώσει αθόρυβα δυνάμεις στον βορρά για να χτυπήσει αυτονομιστικές δυνάμεις από το Λουχάνσκ.

 

«Θα έχουν περιορισμένες επιτυχίες»

Από την πλευρά του, ο Ντέιλ Μπάκνερ, πρόεδρος-γενικός διευθυντής της εταιρείας ασφαλείας Global Guardian, είπε ότι «δεν πιστεύουμε πως οι Ουκρανοί θα μπορέσουν να ανακαταλάβουν μεγάλα τμήματα των κατεχομένων εδαφών μέχρι την άνοιξη του 2023 αλλά θα έχουν περιορισμένες επιτυχίες με μικρότερους στόχους». Σύμφωνα με τον Μπάκνερ, οι ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού εκτείνονται πλέον από το Λουχάνσκ μέχρι τη Χερσώνα, δίνοντας την ευκαιρία στους Ουκρανούς για μια αιφνιδιαστική επίθεση στην ανεπαρκώς φυλασσόμενη γραμμή του μετώπου εντός και γύρω από την περιοχή του Χαρκόβου. «Αυτή είναι η πρώτη πραγματική επιβεβαίωση ότι η Ουκρανία έχει τη δυνατότητα να αντεπιτεθεί, αλλά με περιορισμένη επιτυχία. Αλλάζει πραγματικά τον πόλεμο. Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν τώρα την πρόκληση να υπερασπίσουν τα εδάφη που κατέλαβαν», είπε.

Η επιχείρηση για την ανακατάληψη εδαφών

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας περικύκλωσαν αρχικά την Μπαλακέγια, μια πόλη 45 μίλια νοτιοανατολικά του Χαρκόβου, στη συνέχεια πίεσαν βόρεια για να φτάσουν στον ποταμό Oskil νότια του σιδηροδρόμου και του κόμβου ανεφοδιασμού του Κουπιάνσκ και στη συνέχεια μπήκαν στην πόλη. Αυτό απέκοψε το Ιζιούμ, ένα βασικό στρατιωτικό κέντρο στο νότο και ώθησε τους Ρώσους να εγκαταλείψουν μια πόλη που καταλήφθηκε στα τέλη Μαρτίου. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν άρματα μάχης και το πεζικό και αποδυνάμωσαν τις ρωσικές δυνάμεις με πλήγματα πυροβολικού μεγάλης εμβέλειας. Εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το ανάγλυφο της περιοχής και τον ποταμό και σύμφωνα με την ανάλυση καταλυτικό ρόλο έπαιξε η σωστή και ισχυρή χρήση συνδυασμένων όπλων.

Η πιο πρόσφατη μάχη για το Ιζιούμ δείχνει πόσο περιορισμένη είναι πλέον η παρουσία των εισβολέων. Η αποχώρηση από την πόλη Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των ρωσικών δυνάμεων αφότου έφυγαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο. Η συνολική ποιότητα των δυνάμεων της Ρωσίας έχει υποβαθμιστεί σταδιακά, σε περίπου 100.000 στρατιώτες, οι οποίοι σπάνια εναλλάσσονται για να αναρρώσουν και πρέπει να καλύψουν το τεράστιο μέτωπο της Ουκρανίας. Οι κινήσεις των δυνάμεων αέρος παραμένουν κι εκείνες περιορισμένες. Παράλληλα, επειδή το Κρεμλίνο αρνείται να μιλήσει για «πόλεμο» στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τον όρο της «στρατιωτικής επιχείρησης», η Μόσχα μπορεί να κινητοποιήσει περιορισμένους πρόσθετους πόρους.

Πηγή: reader

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ