Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

ΠΓΔΜ: Ενάντια του νόμου για τη διεύρυνση χρήσης της αλβανικής γλώσσας είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Περίπου 35.000 τροπολογίες κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE, στον νόμο ο οποίος προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την ψήφισή του, τουλάχιστον τους επόμενους μήνες.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ ψηφίστηκε από τη Βουλή της χώρας πριν από 20 ημέρες, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ, ωστόσο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, δεν υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα και τον ανέπεμψε στη Βουλή.

Σε περίπτωση που η Βουλή της ΠΓΔΜ ψηφίσει και πάλι τον νόμο, ο πρόεδρος της χώρας υποχρεούται να υπογράψει το κείμενο. Ωστόσο, με τον τεράστιο αριθμό τροπολογιών που υπέβαλε το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, είναι άγνωστο το πότε θα μπορέσει να ψηφιστεί και πάλι από τη Βουλή o νόμος, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε ότι η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να καταθέτει τροπολογίες και το δικαίωμα αυτό πρέπει να γίνεται σεβαστό, ωστόσο κάλεσε το VMRO-DPMNE να μην προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να παρεμποδίσει το έργο του κοινοβουλίου. Όπως είπε, η πρακτική αυτή της αντιπολίτευσης μπορεί να έχει συνέπειες στην κοινοβουλευτική διαδικασία για την υιοθέτηση μεταρρυθμιστικών νόμων που είναι σημαντικοί για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνήθηκε να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα για το νόμο με τον οποίο προβλέπεται η διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα, αναφέροντας ότι αυτός «είναι αντισυνταγματικός και επικίνδυνος για την ακεραιότητα της χώρας» και τον ανέπεμψε στη Βουλή. Αυτή ήταν η πρώτη φορά, από το 2009 που ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου της ΠΓΔΜ, που ο Γκιόργκι Ιβάνοφ ανέπεμψε νόμο στη Βουλή.

Ο Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.

Εναντίον του νόμου αυτού έχει ταχθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο ισχυρίζεται ότι με αυτόν, η χώρα θα καταστεί και επισήμως «δίγλωσση».

Ο νόμος προβλέπει την επέκταση της χρήσης της αλβανικής, ως γλώσσας που ομιλείται από άνω του 20% του πληθυσμού, σε επίπεδο επικρατείας και τοπικής αυτοδιοίκησης στην ΠΓΔΜ.

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ. Η ενέργεια του Γκιόργκι Ιβάνοφ να αναπέμψει στη Βουλή της ΠΓΔΜ το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στη χώρα επικρίθηκε έντονα από τις κυβερνήσεις της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ