Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Οικονομική περιοδεία του Τραμπ στον Κόλπο: Επενδυτικά deals και στρατηγικές συναντήσεις

Ντόναλντ Τραμπ ανοιχτά μέτωπα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Στο επίκεντρο οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ – Μέσης Ανατολής

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε επίσημα τετραήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, με πρώτο σταθμό τη Σαουδική Αραβία. Στο επίκεντρο των επαφών βρίσκονται οι οικονομικές συνεργασίες, με στόχο μεγάλες επενδύσεις από χώρες του Κόλπου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η περιοδεία περιλαμβάνει επισκέψεις στο Ριάντ, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ενδέχεται να προστεθεί συνάντηση και με Τούρκους αξιωματούχους.

Με την παρουσία κορυφαίων στελεχών του αμερικανικού επιχειρείν, όπως ο Έλον Μασκ, ο Τραμπ συμμετέχει σε σημαντικά φόρουμ και αναζητά συμφωνίες που θα αγγίξουν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με τις δηλώσεις του.

Πέρα από τη διπλωματία – Στόχος οι άμεσες επενδύσεις

Οι συνομιλίες του Τραμπ στη Σαουδική Αραβία εστιάζουν σε οικονομικά deals, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα γεωπολιτικά ζητήματα της περιοχής. Ήδη, από τις αρχές του έτους, το Ριάντ έχει δεσμευτεί για επενδύσεις 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Τραμπ επιδιώκει να αυξήσει το ποσό στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ενισχύοντας την οικονομική σχέση των δύο χωρών. Στην ατζέντα βρίσκεται επίσης πρόταση για πώληση αμερικανικών οπλικών συστημάτων ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το παρών δίνουν ισχυροί επιχειρηματίες

Στο πλευρό του Αμερικανού προέδρου βρίσκονται πρόσωπα με ιδιαίτερο βάρος στο παγκόσμιο επιχειρηματικό σκηνικό. Εκτός από τον Έλον Μασκ, στην αποστολή συμμετέχουν ο Λάρι Φινκ της BlackRock και η Τζέιν Φρέιζερ της Citigroup.

Από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης, τον Τραμπ συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Γεωπολιτικές εξελίξεις στο περιθώριο της περιοδείας

Αν και το βασικό βάρος της περιοδείας πέφτει στις οικονομικές συμφωνίες, ζητήματα όπως ο πόλεμος στη Γάζα και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένουν στο παρασκήνιο. Πρόσφατες επαφές ΗΠΑ – Ιράν στο Ομάν δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει νέα μέτρα ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία με την ισραηλινή πλευρά.

Η πιθανότητα επίσκεψης στην Τουρκία, για συναντήσεις με ηγέτες όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παραμένει ανοιχτή, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Αντίδραση για δώρο-μαμούθ από το Κατάρ – Η υπόθεση του νέου Air Force One

Ένα ιδιαίτερο ζήτημα που έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στις ΗΠΑ αφορά τη φημολογούμενη δωρεά ενός Boeing 747-8 από το Κατάρ προς τον Τραμπ, αεροσκάφος που προορίζεται να μετατραπεί σε νέο Air Force One.

Η υπόθεση έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον ειδικών δεοντολογίας και προκαλεί αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των Δημοκρατικών.

Παρά τις αντιδράσεις, η περιοδεία του Τραμπ στον Κόλπο προχωρά βάσει προγράμματος, με τις οικονομικές συμφωνίες να παραμένουν το κύριο αντικείμενο συζητήσεων.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ANEK LINES
Διαφήμιση
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ