Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Ο εφιάλτης της Όμικρον απειλεί τα Χριστούγεννα – Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός Χριστούγεννα
Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, την ώρα που οι χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να εμποδίσουν την περαιτέρω διασπορά του ιού. 

Μάλιστα νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μετάλλαξη Όμικρον και παρόντες ήταν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, νέα μέτρα προς το παρόν δεν αποφασίστηκαν, αλλά υπογραμμίστηκε η ανάγκη να καθυστερήσει η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες το θέμα θα τεθεί επί τάπητος και θα παρθεί η οριστική απόφαση για το ενδεχόμενο του αυξημένου testing.

Στη σύσκεψη, έγινε επίσης μια πρώτη αποτίμηση του μέτρου που εφαρμόζεται από σήμερα το πρωί για την είσοδο των ταξιδιωτών στην Ελλάδα, αλλά και το πώς προχωρούν οι εμβολιασμοί που είναι ο βασικός τρόπος να θωρακιστεί ο πληθυσμός.

Επιπλέον, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη έγινε απολογισμός της κατάστασης, συζητήθηκε τι περιμένουμε την ερχόμενη εβδομάδα και δόθηκε η εντολή να είναι όλοι σε εγρήγορση για να αντιμετωπιστεί τυχόν έκρηξη κρουσμάτων της Όμικρον πριν τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ευρώπη λόγω της παραλλαγής Όμικρον. Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη αλλά ενδεχομένως να γίνει και νωρίτερα.

Τα σενάρια για τα νέα μέτρα από την Επιτροπή Ειδικών:

-Τηλεργασία

-Τηλεκπαίδευση (δηλαδή ενδεχομένως να μην ανοίξουν τα σχολεία ή τα πανεπιστήμια μετά τις γιορτές)

-Μάσκες παντού

-Περιορισμοί στη νυχτερινή μαζική διασκέδαση

Πλεύρης: «Θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται -Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown»

Την ίδια ώρα, δεν αποκλείονται νέα μέτρα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους. Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega.

Σχετικά με το αν έχει εκπονηθεί κάποιο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ίδιος τόνισε ότι «το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».

Μανωλόπουλος: Οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σχολιάζοντας την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον τόνισε ότι «οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα».

«Έχουμε ήδη την ανησυχία λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, που καταγράφονται 4.500-5.000 κρούσματα την ημέρα, και ιδιαίτερα ενόψει των εορτών. Παράλληλα, προκύπτουν και οι καταιγιστικές εξελίξεις με την Όμικρον, που ναι μεν ακόμα δεν έχουμε πολλά κρούσματα, ωστόσο είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα. Η Όμικρον μπορεί να κάνει πολύ χειρότερα τα πράγματα και αυτό μας κάνει διπλά ανήσυχους για το τι θα συμβεί μετά τις γιορτές. Γι΄ αυτό ανά πάσα στιγμή μπορεί να ακούσουμε για νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε, μπορεί να μην εφαρμοστεί ένα γενικό lockdown, αλλά να είναι εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία θα αφορούν και τους εμβολιασμένους.

Γώγος: Η κατάσταση με τη μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να γίνει δραματική

Την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Όμικρον εξέφρασε και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Ο εμβολιασμός είναι η αιχμή του δόρατος για να αντιμετωπίσουμε τη μετάλλαξη Όμικρον. Και τη Δέλτα φυσικά, γιατί η Δέλτα είναι παρούσα και μας βασανίζει αυτή τη στιγμή και πιέζει το σύστημα υγείας. Αλλά δυστυχώς η ανησυχία μας πολλαπλασιάζεται, επειδή εμφανίζεται ένα στέλεχος που ξέρουμε ότι είναι πάρα πολύ μεταδοτικό και πρέπει να προετοιμαστούμε πολύ καλά για την έλευσή του. Όλους μας φοβίζει η Όμικρον και στην Επιτροπή το συζητάμε, γιατί είναι ιδιαίτερα μεταδοτική κι έχει μικρό κύκλο πολλαπλασιασμού ο ιός, δηλαδή μέσα σε 2-3 μέρες μπορεί να πολλαπλασιαστεί. Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος μεγάλης διασποράς της συγκεκριμένης νόσου», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Γενικό lockdown στην Ολλανδία

Την ίδια ώρα, η χώρα που έχει προχωρήσει στα πιο σκληρά μέτρα για τον κορωνοϊό υπό τον φόβο της νέας παραλλαγής είναι η Ολλανδία. Το lockdown στη χώρα θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της παραλλαγής Όμικρον.

Σε συνέντευξη Τύπου ο Ολλανδός πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσαν ότι θα παραμείνουν κλειστά για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σχεδόν τα πάντα, με εξαίρεση τα καταστήματα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Σημειώνεται ότι η Ολλανδία προχωρά σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που φτάνει το 85%.

Έρχονται νέα μέτρα στη Βρετανία 

Όπως δήλωσε σήμερα στο BBC o δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων είναι αναπόφευκτη, καθώς χωρίς νέους περιορισμούς, η Βρετανία θα δει σε πορεία κατάρρευσης το εθνικό σύστημα Υγείας.

Περιορισμοί σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία

Στην Αγγλία, η βρετανική κυβέρνηση περιορίστηκε στο να εισαγάγει εκ νέου τη χρήση της μάσκας στους περισσότερους δημόσιους χώρους (εξαιρουμένων παμπ και εστιατορίων), ενεθάρρυνε την τηλεργασία και επέβαλε υγειονομικό πάσο για τις μαζικές συγκεντρώσεις.

Ωστόσο, οι τοπικές κυβερνήσεις της Σκωτίας και της Ουαλίας αποφάσισαν να εφαρμόσουν αυστηρότερα μέτρα.

Στη Σκωτία, όπου σύμφωνα με την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον, η Όμικρον είναι πλέον κυρίαρχη, οι πολίτες κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους ενόψει των Χριστουγέννων. «Το τσουνάμι για το οποίο προειδοποίησα πριν από μία εβδομάδα αρχίζει τώρα να μας χτυπά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται από τον νόμο να λάβουν «λογικά μέτρα» για να περιορίσουν τη διασπορά του ιού. Στις παμπ διατυπώθηκε η προτροπή να επιστρέψουν στην εξυπηρέτηση των πελατών στα τραπέζια παρά στο μπαρ.

Στην Ουαλία, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ντρέικφορντ έδωσε εντολή για το κλείσιμο των μπαρ από τις 27 Δεκεμβρίου.

Ακυρώνονται οι εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά στη Γαλλία

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το μέτρο της ακύρωσης κρίθηκε επιβεβλημένο, ενώ συνιστάται και στους πολίτες να μην συνωστίζονται στις ιδιωτικές συναντήσεις -οικογενειακές συγκεντρώσεις και πάρτι- κατά τη διάρκεια των εορτών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Αρχές επέβαλλαν αυστηρούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από ήδη από χθες οι ταξιδιώτες που δεν είναι Γάλλοι θα πρέπει να δίνουν εξηγήσεις για τους λόγους που επισκέπτονται τη χώρα.

Επίσης, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού των τελευταίων 24 ωρών και να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Η Γαλλία προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσει τα σύνορά της με την Αγγλία, όπου η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.

«Με μικρό αριθμό ατόμων τα εορταστικά τραπέζια»

Παράλληλα, αφού υπενθύμισε τη σημασία του εμβολιασμού ο Καστέξ συνέστησε τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων κατά τη διάρκεια του εορταστικού τραπεζιού λέγοντας «όσο λιγότεροι είμαστε, τόσο λιγότερους κινδύνους αναλαμβάνουμε. Είτε στο σπίτι, είτε σε εστιατόριο, αίθουσα πάρτι ή μπαρ, ας αποφύγουμε τα μεγάλα πάρτι και τις μεγάλες συγκεντρώσεις». Κάλεσε επίσης τους Γάλλους, «εμβολιασμένους ή μη, να κάνουν τεστ πριν συμμετέχουν σε κάποια γιορτή».

Προς νέα μέτρα και η Ιταλία

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό.

Επίσης, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ.

Στις 23 Δεκεμβρίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι πρόκειται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν από κοινού την όλη κατάσταση, βάσει και των νέων στοιχείων που αφορούν τη διάδοση της παραλλαγής Όμικρον.

Πηγή: real

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ