Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Το μεγάλο ερώτημα: «Θα έχουμε ανοσία στον κοροναϊό εφόσον νοσήσουμε;»

Δημοσιεύτηκε

στις

κοροναϊός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλά είναι τα επιστημονικά ερωτήματα για τον νέο κοροναϊό, που προκαλούν πραγματικό πονοκέφαλο στους επιστήμονες. Aποκτάμε, άραγε, ανοσία εφόσον νοσήσουμε και γιατί πεθαίνουν περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες από COVID-19.  Στο πρώτο ερώτημα οι επιστήμονες, επί του παρόντος, αδυνατούν να απαντήσουν σαφώς, αναφέρεται στην έντυπη έκδοση της Καθημερινής.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας, Τζέφρι Σαμάν, του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, τονίζει ότι κάποιες περιπτώσεις επαναλοίμωξης σε Κίνα και Ιαπωνία, μπορεί απλώς να οφείλονται σε αναξιόπιστες διαγνωστικές εξετάσεις, ένα συνηθισμένο πρόβλημα με τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Ερευνα της Ιατρικής Ακαδημίας του Πεκίνου, εξάλλου, έδειξε ότι πίθηκοι που προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό, αφού ασθένησαν και ανέρρωσαν, δεν κατέστη δυνατό να επαναμολυνθούν.

Ομως, αυτό δεν μαρτυρά πολλά για το πόσο θα διαρκεί αυτή η ανοσία. Αλλοι κοροναϊοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο, όπως του κοινού κρυολογήματος, προκαλούν βραχύβια ανοσία, που δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες, επισημαίνει ο Πίτερ Οπενσο, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Imperial College του Λονδίνου.

Την άποψή του συμμερίζονται πολλοί άλλοι λοιμωξιολόγοι, μεταξύ των οποίων και ο δρ Ιρα Λοντζίνι, καθηγητής βιοστατιστικής στο κολέγιο Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Φλόριντα. «Αλλες λοιμώξεις από κοροναϊού δεν χαρίζουν μακροχρόνια ανοσία. Αντιθέτως, μπορείς να νοσείς ξανά και ξανά. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αν αυτό ισχύει και για τον νέο κοροναϊό», επισημαίνει ο Αμερικανός καθηγητής.

Πιο αισιόδοξος είναι ο δρ Μάρτιν Χίμπερντ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικών Ασθενειών του Λονδίνου, ο οποίος  εκτιμά ότι από τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει φαίνεται πιθανό ο νέος κοροναϊός να προσφέρει ισόβια ανοσία.

Ενα άλλο ερώτημα που απασχολεί τους ερευνητές είναι γιατί οι άνδρες που έχουν προσβληθεί από κοροναϊό διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, περίπου κατά 50%, από τις γυναίκες. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαφορά οφείλεται κυρίως σε συμπεριφορικούς παράγοντες, που συνδέονται με το φύλο, αλλά και σε βιολογικούς.

Στοιχεία από έξι κράτη υποδεικνύουν ότι οι άνδρες ήταν πιθανότερο να έχουν υποκείμενα νοσήματα (υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια), γεγονός που ενίσχυε τις πιθανότητες επικίνδυνων επιπλοκών. Επίσης, οι άνδρες καπνίζουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συγκριτικά με τις γυναίκες και έτσι κατά πάσα πιθανότητα πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ, χωρίς, να αποκλείονται βιολογικοί παράγοντες όπως η εντονότερη ανοσοποιητική αντίδραση στις γυναίκες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ