Κόσμος
ΗΠΑ: Πιέσεις στην Άγκυρα για την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία

Αμερικανικές πιέσεις για την Ενεργειακή Συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τις πιέσεις προς την Τουρκία, ζητώντας πλήρη απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας. Αυτή η κίνηση έρχεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας βρίσκεται στο επίκεντρο των αμερικανικών ανησυχιών.
Συναντήσεις και μηνύματα από την Ουάσιγκτον
Πρόσφατα, ο Μάρκο Ρούμπιο και ο Τζέι Ντι Βανς συναντήθηκαν με τον Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Κατά τη συνάντηση, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπενθύμισαν το κάλεσμα του προέδρου Τραμπ. Ο Τραμπ είχε ζητήσει από όλους τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να σταματήσουν τις αγορές ρωσικής ενέργειας.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες που η Ουάσιγκτον πιέζει δημόσια την Άγκυρα. Το πρώτο μήνυμα δόθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ στον Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση έγινε στον Λευκό Οίκο στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Τραμπ ζήτησε ευθέως από τον Ερντογάν να διακόψει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.
Το εύρος της τουρκικής-ρωσικής ενεργειακής σχέσης
Η Τουρκία αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα ρωσικού αργού πετρελαίου, μετά την Κίνα και την Ινδία. Επίσης, εισάγει σημαντικές ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου. Η ενεργειακή συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας επεκτείνεται και στην πυρηνική ενέργεια. Η μονάδα στο Ακούγιου, υπό κατασκευή, βασίζεται σε ρωσική τεχνολογία και αποτελεί προϊόν διακρατικής συμφωνίας.
Η στάση της Τουρκίας προκαλεί δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ. Η Άγκυρα λειτουργεί ως κόμβος παράκαμψης κυρώσεων. Αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν στην αποδυνάμωση της πολεμικής μηχανής της Μόσχας.
Η ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας
Οι αμερικανικές πιέσεις στην Τουρκία συμπίπτουν με την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής ενεργειακής συνεργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη σύσφιξη αυτών των σχέσεων στη Μεσόγειο. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να εκτοπίσει τη Ρωσία. Στόχος είναι να πάψει να είναι ο κύριος πάροχος ενέργειας στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πρόσφατα, η ExxonMobil υπέγραψε συμφωνία για ερευνητική γεώτρηση. Αυτή θα γίνει στο υποθαλάσσιο οικόπεδο Ασωπός-1, στο βορειοδυτικό Ιόνιο. Είναι η πρώτη τέτοια γεώτρηση στην Ελλάδα έπειτα από 40 χρόνια. Η Exxon ήδη αναζητά κοιτάσματα υδρογονανθράκων νότια της Πελοποννήσου.
Ο αμερικανικός κολοσσός Chevron επελέγη ως προτιμητέος επενδυτής. Μαζί με την HELLENiQ Energy, θα αναζητήσουν ενεργειακούς πόρους. Αυτό θα γίνει σε δύο οικόπεδα νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Πέρα από την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων, η Ελλάδα στοχεύει να γίνει κόμβος εισροής υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με αυτόν τον τρόπο, θα εφοδιάζονται οι χώρες των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, έως την Ουκρανία.
Πηγή:newsbomb.gr
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Φωτιά ξέσπασε σε μαγαζί στο Ρέθυμνο | ΒΙΝΤΕΟ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1 ημέρα πριν
Αυτοί συνελήφθησαν στην Κρήτη για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο αρχηγός αγροτοσυνδικαλιστής, ο βοηθός λογιστής και η σύζυγος δικηγόρος
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Ο «Φραπές» ενώπιον της Εξεταστικής για το Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Δείτε live
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες πριν
Μεγάλη προσοχή σε όσους έχουν λογαριασμό στην Εθνική – Τι έχει συμβεί




