Κόσμος
Σε τροχιά επικίνδυνης κλιμάκωσης Ινδία και Πακιστάν
Έκρηξη στη Λαχόρη – Στρατιωτική ένταση και απειλές αντιποίνων
Σημαντική επιδείνωση σημειώνεται στις σχέσεις Ινδίας και Πακιστάν, έπειτα από μια σειρά πολεμικών ανταλλαγών που κορυφώθηκαν με ισχυρή έκρηξη στη Λαχόρη, την οποία μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία τις πρωινές ώρες. Οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, φτάνουν σε επικίνδυνα επίπεδα μετά τα πλήγματα της ινδικής πολεμικής αεροπορίας σε πακιστανικό έδαφος και τις δηλώσεις περί άμεσης εκδίκησης από την κυβέρνηση του Πακιστάν.
Αντίποινα μετά την επίθεση στο Κασμίρ
Η ινδική πλευρά αναφέρει ότι τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση στην πρόσφατη επίθεση στην Παχαλγκάμ, στην οποία σκοτώθηκαν 26 άτομα. Στη συνέχεια, σημειώθηκαν πυραυλικές επιθέσεις και από τις δύο πλευρές, με τον απολογισμό να φτάνει τους 31 νεκρούς στο Πακιστάν και 12 στην Ινδία.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα, δεσμεύτηκε για αντίποινα, δηλώνοντας πως «θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων». Την ίδια στιγμή, ο Πακιστανός υπουργός Άμυνας κατηγόρησε την ινδική κυβέρνηση ότι επιδιώκει εσωτερική πολιτική ενίσχυση μέσω των στρατιωτικών επιθέσεων.
Στρατιωτική ένταση χωρίς τέλος
Η σύγκρουση δεν περιορίστηκε στις αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με αναφορές, οι δύο χώρες αντάλλαξαν και πυρά πυροβολικού κατά μήκος της γραμμής ελέγχου στο Κασμίρ. Από την πλευρά της Ινδίας, έγινε λόγος για πλήγματα σε «τρομοκρατικές υποδομές» με στόχο την αποφυγή θυμάτων μεταξύ των αμάχων. Αντίθετα, το Ισλαμαμπάντ κάνει λόγο για δεκάδες απώλειες και υλικές ζημιές, περιλαμβανομένης και της καταστροφής υδροηλεκτρικής εγκατάστασης.
Η πακιστανική πλευρά ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από την Ινδία. Πηγή προσκείμενη στην ινδική πολεμική αεροπορία επιβεβαίωσε την απώλεια τριών μαχητικών, ωστόσο τα αίτια παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Διεθνείς αντιδράσεις και φόβοι για γενίκευση
Η ένταση προκάλεσε άμεσες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Πεκίνο, Λονδίνο, Μόσχα, Ουάσιγκτον και Παρίσι ζήτησαν αυτοσυγκράτηση. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ εξέφρασαν ανησυχία για το ενδεχόμενο ευρύτερης ανάφλεξης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε πως «ελπίζει να σταματήσει η σύγκρουση».
Παράλληλα, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα σύνορα, με δημοσιογράφους να αναφέρουν δεκάδες εκρήξεις και πυροβολισμούς σε περιοχές όπως το Πουντς στο ινδικό Κασμίρ και η Μουζαφαραμπάντ στο πακιστανικό τμήμα.
Η κατάσταση στο πεδίο – Ανταλλαγές πυρών και απώλειες
Η τελευταία επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Λαχόρη, ενώ ανταποκριτές στο έδαφος περιγράφουν έντονη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων. Παράλληλα, ξεκίνησαν τελετές ταφής θυμάτων, ενώ εκκλήσεις για ειρήνη ακούγονται και από θρησκευτικούς χώρους, οι οποίοι επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς.
Στο Νέο Δελχί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπερασπίζονται τη στάση της Ινδίας, τονίζοντας ότι τα αντίποινα ήταν στοχευμένα και αφορούσαν συγκεκριμένες οργανώσεις. Από την πλευρά του, το Ισλαμαμπάντ αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή ή υποστήριξη προς τις ομάδες αυτές, καταδικάζοντας τις κατηγορίες ως αβάσιμες.
Φόβοι για γενικευμένη ανάφλεξη
Αναλυτές, όπως ο Πραβίν Ντόντι από το International Crisis Group, προειδοποιούν ότι η παρούσα κρίση ξεπερνά σε ένταση ακόμη και την κλιμάκωση του 2019. Οι επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ευρύτερης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ δύο πυρηνικών δυνάμεων προκαλούν ανησυχία σε διπλωματικούς κύκλους διεθνώς.
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά, καθώς οποιαδήποτε περαιτέρω επιδείνωση ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρή αποσταθεροποίηση στη Νότια Ασία.

-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν
Ξέσπασε η Γλυκερία: «Πάτε καλά ρε; Εμένα κινδυνεύει η ζωή μου και εσείς για δύο λεπτά δημοσιότητας μας ξεφτιλίζετε;»
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Νέο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο: Εντυπωσιακή εκκίνηση για τη σύνδεση Ρεθύμνου – Μήλου – Πειραιά
-
PLUS +3 ημέρες πριν
Μια Κρητικιά στον Εκατομμυριούχο – Δείτε πως τα πήγε
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Πένθος στα Ανώγεια: «Έφυγε» από τη ζωή ο Νικόλαος Καράτζης