Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: Προκαλούν οι Βρετανοί μετά από το αίτημα της Ελλάδας για δανεισμό!

Δημοσιεύτηκε

στις

Γλυπτά του Παρθενώνα
Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν… και πάνε. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να είναι ξεκάθαρο το αν και κατά πόσο μπορεί κάποια στιγμή να… επαναπατριστούν, ωστόσο τουλάχιστον με τον τρόπο που είχε στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρείται βέβαιο πως δεν θα συμβεί.

Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στον Observer, είχε απευθύνει πρόσκληση στον βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να επιστρέψουν με την μορφή δανεισμού τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα το 2021 για τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση.

Η απάντηση του βρετανικού μουσείου, ωστόσο, είναι προκλητική και πρωτοφανής!

Ζητά ούτε λίγο ούτε πολύ, να αναγνωρίσει η Ελλάδα πως τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στο βρετανικό μουσείο και μόνο έτσι θα «προχωρήσει» ο δανεισμός.

Κάτι τέτοιο φυσικά μοιάζει αδύνατο να γίνει αποδεκτό. Αφενός, ήδη η υπουργός Πολιτισμού, με σημερινή της (σ.σ. Τρίτη 03.09.2019) συνέντευξη ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κυριότητας των μαρμάρων.

Αφετέρου, είναι ένα εξαιρετικά και… διαχρονικά ευαίσθητο ζήτημα και θεωρείται απίθανο να αναγνωρίσει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση… βρετανική κυριότητα στα μάρμαρα που εκλάπησαν από τον βρετανό Λόρδο Τόμας Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η απάντηση του βρετανικού μουσείου για τα γλυπτά του Παρθενώνα

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα«.

Αυτό δηλώνει στα «ΝΕΑ» η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, απαντώντας στο αίτημα του έλληνα Πρωθυπουργού για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

«Οι Επίτροποι (Trustees) του Μουσείου θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού για οποιοδήποτε τμήμα της συλλογής. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απευθείας επικοινωνία από τις ελληνικές Αρχές σχετικά με την πρόταση που υποβλήθηκε το Σαββατοκύριακο», αναφέρει χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτον.

Σχολιάζοντας την πρόταση Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον βρετανό ομόλογό του, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, εξάλλου, δηλώνει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης…

Με πληροφορίες από: Τα Νέα

Γλυπτά του Παρθενώνα
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση minoan
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση anek
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap