Βρειτε μας στα Social Media

ΚΟΣΜΟΣ

Γηροκομεία «κολαστήρια»: Πώς μετατρέπονται σε «εταιρείες δολοφόνων» για χιλιάδες ηλικιωμένους

Δημοσιεύτηκε

στις

γηροκομείο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
23 Shares

Τρίτη ηλικία. Οι απόμαχοι της ζωής, στο πρόσωπο των οποίων καθρεφτίζεται ο πανανθρώπινος και ακατανίκητος νόμος της φθοράς. Και όσο αυτός αντανακλάται μέσα από την ανημπόρια, την αρρώστια, τον εκφυλισμό, τον πόνο και τις αλλαγές, τόσο γιγαντώνεται ο τρόμος απέναντι στον χρόνο και στο ανελέητο πέρασμά του. Και οι κήρυκες της αθανασίας πληθαίνουν, καθώς σύσσωμη η ανθρωπότητα αγωνιωδώς αναζητεί τρόπους αν όχι να αφανίσει, τουλάχιστον να καθυστερήσει τον θάνατο.

Ο Άγιος Νικόδημος στο σύγγραμμά του “Ο αόρατος πόλεμος” περιγράφει την επίθεση του κακού πνεύματος εναντίον ενός γέροντα. Ούτε ο Άγιος, δεν μπορούσε να φανταστεί, όμως, ότι δεν είναι το κακό πνεύμα, ο Διάβολος, ο Εωσφόρος, ή όπως θέλει κανείς να ονομάσει την προσωποποίηση του κακού, αλλά οι ίδιοι οι άνθρωποι που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν και να πληγώσουν ευάλωτους ηλικιωμένους συνανθρώπους τους. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση της ιδιωτικής δομής για φροντίδα ηλικιωμένων στα Χανιά. Τα απανταχού κολαστήρια των ηλικιωμένων, όμως, δεν περιορίζονται στην Κρήτη.

Τη στιγμή που συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών στο γηροκομείο, έρχονται στο φως τραγικές εικόνες με δεμένους, πεινασμένους, τρομοκρατημένους, κακοποιημένους και ανήμπορους ανθρώπους που μεταξύ άλλων έπεσαν και θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης. Τουλάχιστον 76 άτομα έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 16 μόλις μήνες, με αιτία θανάτου για όλους την ανακοπή καρδιάς.

Όσοι επιβίωσαν, έζησαν τα τελευταία χρόνια της ζωής της σε άθλιες συνθήκες, στη δίνη του εγκλωβισμού, της εγκατάλειψης και της απώλειας της αξιοπρέπειας, η οποία κάνει όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη της φυγής από τη ζωή. Τέτοιον εφιάλτη δεν φανταζόταν ούτε η γνωστή Γαλλίδα φιλόσοφος Σιμόν ντε Μπωβουάρόταν έλεγε ότι «τα γηρατειά είναι το αντίθετο της ζωής και όχι ο θάνατος, καθώς τα γεράματα είναι η παρωδία της ζωής».

Το γηροκομείο της κολάσεως, δεν μοιάζει, όμως, με παρωδία, αλλά με καθαρόαιμη τραγωδία. Η ειρωνία της τύχης, μάλιστα, είναι ότι φέρει σοκαριστικές ομοιότητες με την ταινία “Μα φυσικά και νοιάζομαι”. Πρόκειται για ένα φιλμ που ξεχώρισε στο φεστιβάλ του Τορόντο και εξασφάλισε η ψηφιακή πλατφόρμα Netflix. Με πρωταγωνίστρια την υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Ρόζαμουντ Πάικ σάρωσε σε δημοφιλία, φιγουράροντας επί αρκετές εβδομάδες στην κορυφή των προτιμήσεων και των Ελλήνων χρηστών.

Κεντρικός χαρακτήρας η απενεχοποιημένα κυνική Μάρλα, η οποία στο πρώτο πλάνο εξομολογείται: «Το να παίζει κανείς με τους κανόνες έχει εφευρεθεί από τους πλούσιους για να μας κρατήσουν φτωχούς. Άρα ή είσαι λέων ή είσαι αμνός. Ή είσαι κυνηγός ή είσαι θήραμα». Εκείνη έχει κάνει την επιλογή της. Εργάζεται ως νόμιμος κηδεμόνας ηλικιωμένων (υπάρχει αυτός ο ρόλος στο σύστημα πρόνοιας των ΗΠΑ).

Για την ακρίβεια, τους εκμεταλεύεται σε συνεννόηση με γιατρούς και θεραπευτές. Τους κλείνει σε οίκο ευγηρίας και ρευστοποιεί την περιουσία τους προς όφελός της. Οι θεατές νιώθουν την καρδιά τους να σφίγγεται, παρακολουθώντας τη φάμπρικα που έχει στηθεί πάνω στην τρίτη ηλικία, στους ανήμπορους που δεν έχουν σχεδόν κανέναν συγγενή για να τους προστατεύσει από τα νύχια της και κυκλοφορούν με τους λίγους ή πολλούς κόπους μίας ζωής.

Η Μάρλα πρωταγωνίστρια με δικαστική άδεια μετατρέπεται στη νόμιμη “κηδεμόνας” τους, η οποία αναλαμβάνει τη “φροντίδα” τους. Στο γηροκομείοκολαστήριο δεν είναι σε θέση να βγουν ξανά έξω, ή να επικοινωνήσουν έστω και τηλεφωνικά με τον οποιονδήποτε, ενώ την ίδια στιγμή η Μάρλα εκκαθαρίζει τα περιουσιακά τους στοιχεία με το άλλοθι των πληρωμών που έχει να κάνει για λογαριασμό τους.

Στο γηροκομείο των Χανίων, πέρα από τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες έχει καταγγελθεί ότι ζούσαν οι τρόφιμοι, οι έρευνες εστιάζουν και ύποπτες μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο διάστημα από τροφίμους. Υπάρχει τουλάχιστον μια περίπτωση μεταβίβασης ακινήτου που έγινε από άνθρωπο που είχε δηλώσει πληρεξούσιος του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός τρόφιμου του γηροκομείου.

Το κολαστήριο του 21ου αιώνα αποδεικνύει περίτρανα ότι στη σύγχρονη εποχή, η διαβίωση των ηλικιωμένων μετατρέπεται σε δύσκολες αποστολές. Η τρίτη ηλικία όλο και απαξιώνεται, με τα μέλη της να αντιμετωπίζονται σαν βαρίδια που πρέπει να απαγκιστρωθούν από τον παραγωγικό κοινωνικό ιστό. Το επίμαχο γηροκομείο δεν είναι το μοναδικό που έχει καταγγελθεί για αμέλεια και κακοποίηση των τροφίμων του.

Ένα χρόνο νωρίτερα, είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας σοβαρές καταγγελίες για το Γηροκομείο Αθηνών. Σε αυτές περιγραφόταν πλημμελής νοσηλεία, λεκτικός εκφοβισμός, προσβλητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές, έλλειψη φροντίδας, ακόμα και ληγμένα φάρμακα. Οι σοβαρές αυτές κατηγορίες είχαν συνοδευθεί και από φωτογραφικό υλικό. Σε αυτό έβλεπε κανείς ξεχασμένους ηλικιωμένους και άλλες τραγικές εικόνες.

Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν και άλλες δομές φιλοξενίας που έχουν μετατραπεί χώρους βίας και θανάτου για ηλικιωμένους που βρίσκονται στα αζήτητα. Πίσω από κλειστές πόρτες, είναι στοιβαγμένοι υπερήλικες, ψυχικά άρρωστοι, αυτιστικοί και άλλοι αναξιοπαθούντες. Το 2018 αποκαλύφθηκε ότι σε παράνομη μονάδα στην Αγία Παρασκευή ζούσαν δεκάδες ηλικιωμένοι, χωρίς θέρμανση, σίτιση και φροντίδα.

Μόλις πέρυσι, στο χωριό Καλόγεροι της Ιεράπετρας τα άδεια σπίτια έκρυβαν ένα παράνομο γηροκομείο. Η ίδια ιστορία και στον Δήμο Ηρακλειάς Σερρών. Συνελήφθη, μάλιστα, ο 49χρονος υπεύθυνος του συγκεκριμένου χώρου που λειτουργούσε ως ξενώνας φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων με κινητικά προβλήματα. Έντονη είναι και η διάχυτη φημολογία ότι προσπαθούν με ψυχολογικούς εκβιασμούς να αποσπάσουν τη συναίνεση των τροφίμων σε μεταβιβάσεις ακινήτων ή στη συμπερίληψη δικαιούχων σε διαθήκες.

Η πανδημία ανέδειξε παγκοσμίως το πρόβλημα που υπάρχει με τα γηροκομεία. Ένα πρόβλημα που μόνο καινούριο δεν είναι. Το 1995, κατά τη συζήτηση σχετικού νομοσχεδίου στη διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, ο εισηγητής και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Μαλέσιος είχε δηλώσει: «Η κατάσταση που αποκαλύφθηκε στους οίκους ευγηρίας του Λεκανοπεδίου Αττικής και για μέρες ολόκληρες παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ με τα μελανότερα χρώματα, αποτελεί στίγμα και όνειδος για τον προνοιακό χώρο στη χώρα μας».

Λίγα χρόνια αργότερα, το ζήτημα επανήλθε. Το 2001, η τότε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων κατήγγειλε ότι300 μονάδες σε όλη τη χώρα λειτουργούσαν χωρίς άδεια και ότι οι παράνομες μονάδες στερούνταν των βασικών κανόνων διαμονής ηλικιωμένων. Μονάχα 60 ακολουθούσαν τους κανονισμούς.

Το 2007 εκδίδεται υπουργική απόφαση που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ και η οποία ορίζει τις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία των γηροκομείων. Την ίδια ώρα, εν μέσω πανδημίας ένα ακόμα γηροκομείο απασχόλησε τις αρχές στο Περιστέρι. Εκτός από τα δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού, αδελφός φιλοξενούμενου του γηροκομείου κατήγγειλε ότι δεν ενημερώθηκε καν για τον θάνατο του αδελφού του.

Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό. Δεν έχει σύνορα. Κοιτώντας κανείς τα στοιχεία, συμπεραίνει ότι η Ελλάδα έχει σχετικά μικρότερο ποσοστό των ηλικιωμένων που διαβιούν σε γηροκομεία, σε σύγκριση με άλλες χώρες. Χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται αντιμέτωπες με δραματικές καταστάσεις στα γηροκομεία, τόσο εις βάρος των ενοίκων όσο και του προσωπικού.

Παγκόσμιες έρευνες έχουν καταδείξει πως εννιά στους δέκα ηλικιωμένους κακοποιούνται. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο Plos One που αποτελεί έρευνα του UCL, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής ΚλόντιαΚούπερ, στα χρόνια κρίσης αυξάνεται η κακή συμπεριφορά του προσωπικού στους ασθενείς. Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και υλικά δημιουργούν σοβαρά προβλήματά στον τρόπο λειτουργίας των οίκων ευγηρίας. Οι πιθανότητες αναφοράς κακής συμπεριφοράς αυξήθηκαν κατά 19%, όταν το προσωπικό αισθανόταν πολύ κουρασμένο και εργαζόταν υπό πίεση.

Το 2009 στη Γαλλία έχασαν τη ζωή τους 14.000 ηλικιωμένοι που ζούσαν σε οίκους ευγηρίας από τον καύσωνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ζήτημα αυτό έχει επίσης απασχολήσει τόσο τις αρχές, όσο και τα ΜΜΕ. Μια ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση από τέσσερις μεγάλους οργανισμούς σκιαγραφούσε το πρόβλημα των γηροκομείων εν μέσω πανδημίας. «Βλέπουμε τους ανθρώπους στα κέντρα φροντίδας να εγκαταλείπονται στα χειρότερα. Αντί να τους επιτραπεί να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αντί να έχουν το πιο βασικό προσωπικό εξοπλισμό προστασίας, τους λένε ότι δεν μπορούν να πάνε στο νοσοκομείο, συνήθως τους ζητούν να υπογράψουν και τους αποκόπτουν από τις οικογένειες όταν τις χρειάζονται περισσότερο».

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Γηροκομεία κολαστήρια κάνουν κάθε τόσο την εμφάνισή τους στα ΜΜΕ. Η “βιομηχανία της τρίτης ηλικίας” εκεί είναι ήδη διαβόητη για την προσπάθειά της να περιορίσει τα κόστη, ζημιώνοντας τους ηλικιωμένους. Ούτε ένα, ούτε δύο είναι τα γηροκομεία που έχουν κατηγορηθεί για ύποπτους θανάτους, βασανιστήρια και συστηματική κακοποίηση, αλλά και οικονομική εκμετάλλευση των τροφίμων.

Τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι καλύτερα και στον Καναδά που φημίζεται για το κοινωνικό του κράτος. Ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σοκαρισμένος και θυμωμένος, αφού διάβασε την έκθεση των καναδικών ενόπλων δυνάμεων που έχουν σταλεί σε οίκους ευγηρίας στη χώρα, προκειμένου να συνδράμουν το προσωπικό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι θάνατοι σε οίκους ευγηρίας στον Καναδά αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% του συνολικού αριθμού των θανάτων στη χώρα λόγω του covid-19. Κάτι δεν πάει καλά αναρωτήθηκε ο Τριντό. Το ιταλικό υπουργείο Υγείας ξεκίνησε τη διεξαγωγή έρευνας στον μεγαλύτερο οίκο ευγηρίας της χώρας, το Pio Albergo Trivulzio στο Μιλάνο. Η διεύθυνσή του επιχείρησε να αποκρύψει πάνω από 100 θανάτους.

Η φροντίδα των ηλικιωμένων στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Δύση παραμένει μία άλυτη εξίσωση με κοινό παρονομαστή τον πόνο. Έχει πάψει να αποτελεί αποκλειστικά οικογενειακή υπόθεση εν μέσω της κρίσης, της ανεργίας και της μετανάστευσης. Αυτό περιπλέκει τα πράγματα και δοκιμάζει το κοινωνικό κράτος που πολλές φορές περιορίζεται σε ουραγό. Δίχως επαρκείς κρατικές δομές, η ιδιωτική πρωτοβουλία που σπεύδει να καλύψει το κενό παρουσιάζει επικίνδυνεςπαθογένειες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις μετατρέπονται και σε εγκληματικές πρακτικές.

Πηγή: protothema

γηροκομείο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν πήρε την «εξαφανισμένη» σύζυγο και πήγαν… θεατράκι

Δημοσιεύτηκε

στις

Κιμ Γιονγκ Ουν
5 Shares

Σπάνια δημόσια εμφάνιση έκανε την Τετάρτη η «Πρώτη Κυρία» της Βόρειας Κορέας, Ρι Σολ Γιου, η οποία συνόδευσε τον Κιμ Γιονγκ Ουν σε θεατρική παράσταση στην Πιονγκγιάνγκ. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος, είναι η τρίτη φορά μέσα στο έτος που εμφανίζεται δημόσια η σύζυγος του ισχυρού ηγέτη μετά από μακρά απουσία από τη δημόσια ζωή. Η Ρι Σολ Γιου παντρεύτηκε τον Κιμ το 2009 και έχει αποκτήσει μαζί του τρία παιδιά.

Στο κατάμεστο θέατρο Mansudae Art Theatre ο Κιμ, η σύζυγός του, ανώτατοι αξιωματούχοι του καθεστώτος και πολλοί στρατιωτικοί παρακολούθησαν παράσταση η οποία προέτρεπε τις γυναίκες να είναι πιστές σύζυγοι και κόρες στο Κόμμα των Εργατών και στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Στις φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Νοτίου Κορέας Yonhap News Agency εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως όλοι οι παριστάμενοι φορούν μάσκες για τον κορωνοϊό εκτός από τον Κιμ, την σύζυγό του και τους ανώτατους αξιωματούχους, που κάθονται στην ίδια σειρά με τον «κληρονομικό ηγέτη».

Ο Γκο Μιονγκ Χιουν, ερευνητής στο Ασιατικό Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών της Σεούλ δήλωσε για το ρόλο της Πρώτης Κυρίας στην απομονωμένη Βόρεια Κορέα: «Η Ρι Σολ Γιου είναι η πρώτη σύγχρονη “Πρώτη Κυρία” της Βόρειας Κορέας για πολλούς λόγους. Όπως συμβαίνει σε κάθε μοναρχία αυτή ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στον Κιμ και πιθανό είναι ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που παραμένει αλώβητο στη Βόρεια Κορέα. Αν και είναι πιο ισχυρή από μια τυπική Πρώτη Κυρία, ο ρόλος που πρέπει να παίξει οφείλει να είναι παραδοσιακός, να εμφανίζεται σε εκδηλώσεις για να μαλακώνει την εικόνα του Κιμ Γιονγκ Ουν».

Το μήνυμα του Κιμ Γιονγκ Ουν στις συζύγους και στις κόρες των στρατιωτικών

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων της Βόρειας Κορέας (KCNA), η Ρι Σολ Γιου παρακολούθησε μια παράσταση που αναδεικνύει το ρόλο των γυναικών ως καλόκαρδες μητέρες και σύζυγοι, που δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στις κρατικές υποθέσεις παρά στις οικογένειές τους. Στην εκδήλωση ο Κιμ απευθυνόμενος στις γυναίκες των στρατιωτικών τις κάλεσε να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους «ως αιώνιες μαγείρισσες για την επανάσταση και αληθινές κόρες του κόμματος».

Η σύζυγος του Κιμ Γιονγκ Ουν είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς περισσότερο από ένα έτος, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, όταν εμφανίστηκε σε δημόσια εκδήλωση για τον Κιμ Γιονγκ Ιλ, πατέρα του σημερινού ηγέτη και στη συνέχεια πραγματοποίησε άλλη μία δημόσια έξοδο τον περασμένο Απρίλιο σε εκδήλωση αφιερωμένη στον ιδρυτή του καθεστώτος Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Πηγή: protothema

Κιμ Γιονγκ Ουν
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Τουρισμός: Η Βρετανία αφήνει εκτός «πράσινης λίστας» την Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

19 Shares

Σε αναμμένα κάρβουνα ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα καθώς η χώρα μας καθώς και η Γαλλία και η Ισπανία δεν βρίσκονται προσωρινά στην «πράσινη» ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι χαλαρώνει, από τις 17 Μαΐου, τους περιορισμούς που αφορούν τα ταξίδια στο εξωτερικό, καταργώντας μεταξύ άλλων την υποχρέωση να μπαίνουν σε καραντίνα και στο εξής όσοι ταξιδεύουν σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Πορτογαλία και το Ισραήλ.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε την άρση της απαγόρευσης των ταξιδιών στο εξωτερικό και την εφαρμογή ενός συστήματος που κατατάσσει τις χώρες σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με την υγειονομική κατάστασή τους.

Εκτός από την Πορτογαλία και το Ισραήλ, στην «πράσινη λίστα» θα βρίσκονται από τις 17 Μαΐου η Νέα Ζηλανδία, η Αυστραλία, η Σιγκαπούρη, το Μπρουνέι, η Ισλανδία, το Γιβραλτάρ, τα Νησιά Φόκλαντ, τα Νησιά Φερόε, τα Νησιά Σάντουιτς και η Αγία Ελένη.

Στην πορτοκαλί λίστα η Ελλάδα

Η Ελλάδα και η Κύπρος παραμένουν στην «πορτοκαλί» λίστα, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από αυτές τις χώρες στη Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19. Οι ταξιδιώτες από χώρες που βρίσκονται στην «πράσινη» κατηγορία θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ πριν από την αναχώρησή τους και δύο ημέρες μετά την άφιξή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η λίστα θα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες. Τρεις χώρες που σήμερα βρίσκονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία, η Τουρκία, οι Μαλδίβες και το Νεπάλ, θα μετακινηθούν στην «κόκκινη» από την Τετάρτη, 12 Μαΐου.

Εκτός της «πράσινης» λίστας έμειναν η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ, οι τέσσερις χώρες στις οποίες ταξίδεψαν περισσότερο οι Βρετανοί το 2019. Όλες τους βρίσκονται στην «πορτοκαλί» κατηγορία.

Αεροπορικές εταιρείες, τουριστικά γραφεία και ξενοδοχεία στη νότια Ευρώπη περίμεναν για πάνω από τέσσερις μήνες να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια τους οι Βρετανοί τουρίστες, ωστόσο θα χρειαστεί να περιμένουν για λίγο ακόμα, μέχρι να ομαλοποιηθούν πλήρως οι μετακινήσεις.

Τα συνδικάτα των πιλότων και οι αεροπορικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι η Βρετανία είναι υπερβολικά επιφυλακτική και ότι ένα τόσο περιορισμένο «άνοιγμα» θα συνεχίσει να πλήττει τη βιομηχανία που αγωνίζεται για την επιβίωσή της.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το πρώτο βήμα στην προσεκτική επιστροφή μας στα διεθνή ταξίδια, με μέτρα σχεδιασμένα, κατά κύριο λόγο, για να προστατεύουν τη δημόσια υγεία και να διασφαλίζουν ότι δεν θα πετάξουμε στα σκουπίδια όσα κερδίσαμε με κόπο αυτήν τη χρονιά», είπε ο Σαπς.

Πηγή: newsit.gr

συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο έγκλημα: Έκαψε ζωντανή τη σύζυγό του και μητέρα τριών παιδιών

Δημοσιεύτηκε

στις

33 Shares

Το φρικιαστικό έγκλημα στο Μπορντό έχει σοκάρει όλη τη Γαλλία. Η Chahinez B. κάηκε ζωντανή από τον σύζυγό της.

Πριν της βάλει φωτιά, την πυροβόλησε αρκετές φορές. Η 31χρονη μητέρα τριών παιδιών είχε ήδη υποβάλει καταγγελία εναντίον του συζύγου της, ο οποίος συνελήφθη.

Όλα συνέβησαν την Πέμπτη 4 Μαΐου, όταν ο δράστης άρχισε να κυνηγάει τη γυναίκα στη μέση του δρόμου. Την πυροβόλησε αρκετές φορές στα πόδια. Δύο σφαίρες πέτυχαν την άτυχη γυναίκα και έπεσε στο έδαφος. Ενώ βρισκόταν κάτω, μόλις 100 μέτρα από το σπίτι της, ο σύζυγός της, την περιέλουσε με ένα εύφλεκτο υλικό και στη συνέχεια, ενώ εκείνη ήταν ακόμη ζωντανή, της έβαλε φωτιά. Ένας γείτονας προσπάθησε να παρέμβει αλλά ο δράστης έστρεψε το όπλο σε εκείνον.

Ο δράστης, που ονομάστηκε από τις αρχές ως Mounir B., μπήκε στο σπίτι, ξύπνησε τον μεγαλύτερο γιο του, ο οποίος βρισκόταν στο υπνοδωμάτιό του και τον διέταξε να φύγει. Στη συνέχεια ο άνδρας τράπηκε σε φυγή με τα πόδια και συνελήφθη λίγο αργότερα.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο εισαγγελέας του Μπορντό ανέφερε ότι η νεκροψία έδειξε δύο σφαίρες στο αριστερό πόδι και στο δεξί πόδι και ότι ο θάνατός της επήλθε «μετά από αναπνευστική δυσφορία λόγω της καύσης». Ήταν ακόμη ζωντανή όταν την έκαιγε, σχολίασε.
Ερωτηθείς από τους ερευνητές, ο Mounir B. ανέφερε ότι ήταν πεπεισμένος ότι το θύμα είχε έναν εραστή και ότι «την χειραγωγούσε». Είπε επίσης ότι «ήθελε να την τιμωρήσει για τα βάσανα που υπέστη χωρίς να θέλει να τη σκοτώσει» και «να κάψει λίγο τη γυναίκα του για να αφήσει σημάδια πάνω της».

Πηγή: enikos.gr

συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια: Όχι στην άρση των πατεντών από τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά

Δημοσιεύτηκε

στις

23 Shares

O πρόεδρος-γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού Pfizer δήλωσε σήμερα ότι δεν τάσσεται «καθόλου» υπέρ της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19, εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άλμπερτ Μπουρλά τόνισε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

«Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας» στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και «έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις», τόνισε.

Ένα εμβόλιο που βασίζεται στην πρωτόγνωρη τεχνολογία του «αγγελιαφόρου RNA», όπως αυτό των Pfizer/BioNTech απαιτεί μια «πολύ μακρά» διαδικασία και μια «τεχνογνωσία αιχμής» προκειμένου να λειτουργήσει ένας χώρος παραγωγής, εξήγησε ο Άλμπερτ Μπουρλά. «Επειδή εμβόλια αγγελιαφόρου RNA δεν είχαν παραχθεί ποτέ μέχρι τώρα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν στον κόσμο εργοστάσια όπως αυτά που κατασκευάσαμε εμείς οι ίδιοι (…) εκ του μηδενός», υπογράμμισε.

Ειδικά μηχανήματα για την παρασκευή του σκευάσματος των BioNTech/Pfizer παραγγέλθηκαν σε εξειδικευμένες εταιρείες και οι μονάδες παραγωγής διαμορφώθηκαν έτσι ώστε να εγκατασταθούν εκεί. Τίποτα παρόμοιο δεν υπάρχει σε χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική, υποστήριξε ο Μπουρλά. Οι χώρες αυτές, οι οποίες διαθέτουν πολλές φαρμακοβιομηχανίες, ζητούν την άρση των πατεντών.

«Και θα πρέπει να επιμείνω στο θέμα της συμφόρησης των πρώτων υλών: σήμερα, το κάθε γραμμάριο πρώτης ύλης που παρασκευάζεται σε όλον τον κόσμο φτάνει κατευθείαν στα εργοστάσιά μας και δεν μένει ούτε για μία ημέρα στις αποθήκες, μέχρι να μετατραπεί σε εμβόλιο. Και κάθε δόση, αφού ελεγχθεί η ποιότητα, δεν αποθηκεύεται ούτε για μία ημέρα προτού να παραδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν και άλλα μέρη αρχίσουν να παραγγέλνουν πρώτες ύλες, υπάρχει ο κίνδυνος να παραμείνουν αποθηκευμένες μέχρι να βρεθεί ένας τρόπος να τις μετατρέψουν σε δόσεις εμβολίων. Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν ένα σοβαρό πισωγύρισμα», προειδοποίησε.

Οι εταιρείες BioNTech/Pfizer διαβεβαιώνουν ότι έχουν τη δυνατότητα να παρασκευάσουν 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου τους φέτος και περισσότερα από 3 δισεκ. δόσεις το 2022.

 

Πηγή: newsbeast.gr

συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλια AstraZeneca και Pfizer: Τι αποτελεσματικότητα παρουσιάζουν μετά την 1η δόση

Δημοσιεύτηκε

στις

εμβόλιο
17 Shares

Μια δόση των εμβολίων κατά του κορονοϊού της AstraZeneca και της Pfizer έχει 86,6% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μόλυνσης από την COVID-19 σε ανθρώπους ηλικίας 60 ετών και άνω. Αυτό αναφέρουν μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες και δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Νότια Κορέα.

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού με την BioNTech, έχει 89,7% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μόλυνσης τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, σύμφωνα με τα δεδομένα από την Κορεατική Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών. Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα 86%.

Η ανάλυση των δεδομένων βασίστηκε σε δείγμα περισσότερων από 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Νότια Κορέα ηλικίας 60 ετών και άνω και σε διάστημα δύο μηνών από τις 26 Φεβρουαρίου και περιέλαβε 521.133 πολίτες που εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση είτε του εμβολίου της Pfizer ή της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Υπηρεσίας , στα δεδομένα περιλαμβάνονταν 1.237 κρούσματα κορονοϊού και μόνο 29 ήταν από την κατηγορία των εμβολιασμένων.

“Αποδεικνύεται ότι και τα δύο εμβόλια παρέχουν μια υψηλή προστασία κατά της νόσου μετά την πρώτη δόση. Οι άνθρωποι θα πρέπει να εμβολιάζονται και με τις δύο δόσεις, σύμφωνα με το προτεινόμενο πρόγραμμα καθώς το ποσοστό προστασίας αυξάνεται μετά την δεύτερη δόση”, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τα ευρήματα της Υπηρεσίας συμπίπτουν με τις προσπάθειες της Σεούλ να επιταχύνει την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού καθώς οι πληροφορίες σχετικά με ενδεχόμενη ύπαρξη ζητημάτων ασφαλείας των εμβολίων αποθάρρυναν κάποιους πολίτες από το να εμβολιαστούν.

“Περίπου το 95% των ανθρώπων που πέθαναν από την covid-19 στη χώρα μας ήταν ηλικιωμένοι πολίτες άνω των 60 ετών και τα εμβόλια θα μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο γι’ αυτούς τους ανθρώπους”, ανέφερε κατά την σημερινή ενημέρωση του Τύπου ο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας Γιούν Τάε-χο.

Σύμφωνα με τον Γιούν, η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες, περιλαμβανομένων των θρόμβων αίματος, είναι “υπερβολικά μικρή” και στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρενέργειες αυτές είναι ιάσιμες.

Η Νότια Κορέα έχει μέχρι στιγμής εμβολιάσει το 6,7% από τα 52 εκατομμύρια κατοίκων, αλλά έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού μέχρι τον Σεπτέμβριο ώστε να επιτύχει συλλογική ανοσία μέχρι τον Νοέμβριο.

Από σήμερα οι Νοτιοκορεάτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, έχουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό και δεν έχουν συμπτώματα θα εξαιρούνται από την υποχρεωτική καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την επιστροφή τους από ταξίδι στο εξωτερικό, ώστε να ενθαρρύνεται έτσι ο εμβολιασμός.

Η Υπηρεσία ανέφερε 676 νέα κρούσματα κορονοϊού μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα στα 124.945, ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 1.847.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

εμβόλιο
συνεχεια αναγνωσης

ΚΟΣΜΟΣ

Τα κέρδη της Pfizer από τα εμβόλια προκαλούν… ίλιγγο

Δημοσιεύτηκε

στις

95 Shares

Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε όλο τον πλανήτη, ωστόσο, η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer έχει βγει πολλαπλά κερδισμένη.

Τα κέρδη της προκαλούν ίλιγγο και το ποσό που θα βάλει στα ταμεία από την πώληση των εμβολίων αυτή την χρονιά δεν έχει προηγούμενο.

Τα έσοδα της από τα εμβόλια θα φτάσουν ακόμη και τα 26 δισεκατομμύρια δολάρια δηλαδή πολύ περισσότερα χρήματα απ’ όσα περίμενε. Τους πρώτους μήνες του 2021 το εμβόλιο που παρήγαγε μαζί με την γερμανική φαρμακευτική BioNTech, χάρισε στη Pfizer κέρδη της τάξεως των 3,5 δισ. δολαρίων.

Να σημειωθεί πως η Pfizer είχε υπολογίσει έσοδα ύψους 15 δισ. δολαρίων από τα εμβόλια μέσα στο έτος, όμως το εμβόλιο που για τις δύο δόσεις τιμολογείται στα 39 δολάρια στις ΗΠΑ και στα 30 στην Ευρώπη, θα αυξήσει τα κέρδη της εταιρείας κατά 73% από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Υπέγραψε νέα συμφωνία μέσα στον Απρίλιο

Και αυτό διότι υπέγραψε στα μέσα Απριλίου συμφωνίες  για παραγγελίες 1,6 δισ. δόσεων εμβολίων σε όλο τον κόσμο αυτή τη χρονιά που της απογειώνουν τα κέρδη.

«Με βάση όσα έχουμε δει, πιστεύουμε ότι η διαρκής ζήτηση για το εμβόλιό μας κατά της Covid-19 – παρόμοια με αυτό των εμβολίων για τη γρίπη – είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα», ήταν τα λόγια του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας Άλμπερτ Μπουρλά.

Να σημειωθεί πως η Pfizer έχει ξεκινήσει και δοκιμές σε παιδιά από έξι μηνών μέχρι 11 ετών, ενώ στόχος της είναι να εγκριθεί ένα νέο εμβόλιο το οποίο θα μπορεί να συντηρείται και σε θερμοκρασίες ψυγείου, δηλαδή από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή τη χρονιά η Pfizer αναμένεται να έχει έσοδα από 70,5 έως 72,5 δισ. δολάρια και από αυτά τα 26 δισ.δολάρια θα είναι από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Τα κέρδη, πάντως, ανά μετοχή προβλέπονται από 3,55 έως 3,65 δολάρια.

 

Πηγή: newsit

συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap