Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Πώς η εξόρυξη υδρογονανθράκων προκαλεί ένα νέου τύπου σεισμό;

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

ISTOCK
Διαφήμιση
Διαφήμιση
28 Shares

Η εξόρυξη υδρογονανθράκων δε γίνεται μόνο με τις παραδοσιακές γεωτρήσεις. Υπάρχει και η μέθοδος του fracking, της υδραυλικής ρωγμάτωσης η οποία έχει επιταχύνει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων τον 21ο αιώνα. Πρακτικά, το υπέδαφος διαλύεται με τη χρήση υγρών υψηλής πίεσης, δημιουργώντας ρωγμές που ανοίγουν πρόσβαση σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Ωστόσο επιστήμονες, ερευνώντας πεδία fracking στον Καναδά, ανακάλυψαν πως η τεχνική μπορεί να παράγει ένα νέο είδος σεισμού.

Περίπου το 10% των 350 σεισμών που καταγράφηκαν σε βάθος 5 μηνών μερικά χιλιόμετρα μακριά από ένα απόθεμα φυσικού αερίου, κινήθηκαν πιο αργά και είχαν μεγαλύτερη διάρκεια από τους τυπικούς σεισμούς.

Υποθέταμε πως οι σεισμοί που προκαλούνται από fracking συμπεριφέρονταν όπως οι περισσότεροι σεισμοί και είχαν περίπου την ίδια ταχύτητα, δύο ή τριών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο.

Χρησιμοποιώντας ένα δίκτυο σεισμικών σταθμών γύρω από μία τοποθεσία fracking, οι ερευνητές βρήκαν τα στοιχεία που είχαν προβλέψει αλλά δεν είχαν ποτέ καταγράψει. Ο νέου τύπος σεισμός απελευθερώνει μικρή σεισμική ενέργεια και μετριέται συνήθως στα 2 Ρίχτερ ή λιγότερο. Ωστόσο ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει αποδοθεί στο fracking είναι της Κίνας το 2018 που είχε ένταση 5.7 Ρίχτερ, θεωρείται όμως πολύ σπάνιος.

Αν όμως ένα ρήγμα βρίσκεται κοντά στην τοποθεσία του fracking, ένας μικρός σεισμός μπορεί να το διεγείρει, καταλήγοντας σε έναν πολύ μεγαλύτερο, ακόμα και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. Περαιτέρω μελέτη απαιτείται για να καταλάβουμε πλήρως τους μηχανισμούς που οδηγούν από τους μικρούς σεισμούς του fracking σε μεγαλύτερους σεισμούς, ταυτόχρονα όμως υπάρχει και πίεση από πολλούς επιστήμονες να σταματήσει εντελώς αυτή η τεχνική καθώς ενέχει πολλούς κινδύνους για την ατμόσφαιρα και για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Πηγή: Unboxholics

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση marianblue
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
marianblue
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap