Κόσμος
Ανησυχητικά Συμπεράσματα από Έκθεση του ΟΗΕ για Επιθέσεις στη Γάζα
Έκθεση ΟΗΕ: Σοβαρές Καταγγελίες για επιθέσεις στη Γάζα
Σε μία περίοδο που η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, νέα έκθεση του ΟΗΕ ρίχνει φως σε σοβαρά περιστατικά που καταγράφονται στη Γάζα. Το περιεχόμενο της έκθεσης προκαλεί αναστάτωση, καθώς κάνει λόγο για επιθέσεις εναντίον αμάχων σε σχολεία και άλλους μη στρατιωτικούς χώρους.
Η Έκθεση του ΟΗΕ και το Περιεχόμενό της
Η ανεξάρτητη επιτροπή ερευνών του ΟΗΕ, η οποία ασχολείται με τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, επεξεργάστηκε πολυάριθμα περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων. Η έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα στις 17 Ιουνίου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του οργανισμού.
Η πρόεδρος της επιτροπής, Νάβι Πιλάι, τόνισε πως καταγράφεται αυξημένος αριθμός επιθέσεων εναντίον πολιτών που βρίσκονταν εντός σχολείων, πανεπιστημίων και χώρων λατρείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, γίνεται λόγος για μια γενικευμένη στρατηγική που επηρεάζει άμεσα και μόνιμα τη ζωή των πολιτών στη Γάζα.
Στο στόχαστρο η εκπαιδευτική και θρησκευτική ζωή
Ένας από τους βασικούς άξονες της έρευνας είναι η συστηματική καταστροφή εκπαιδευτικών και θρησκευτικών εγκαταστάσεων. Περισσότερο από το 90% των σχολείων και πανεπιστημίων, σύμφωνα με την έκθεση, έχει καταστραφεί. Παράλληλα, οι επιθέσεις σε χώρους λατρείας και πολιτισμού δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Η έκθεση αναφέρει πως, πέρα από τις φυσικές ζημιές, υπάρχουν και κοινωνικές επιπτώσεις: διακοπή της εκπαίδευσης, απώλεια πρόσβασης στη θρησκευτική ζωή και σημαντικός περιορισμός στη δυνατότητα πολιτικής έκφρασης. Όλα αυτά, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, πλήττουν τις επόμενες γενιές.
Η Αντίδραση του Ισραήλ και το Ιστορικό Πλαίσιο
Η ισραηλινή πλευρά αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και αποχώρησε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον περασμένο Φεβρουάριο, επικαλούμενη προκατάληψη εις βάρος της. Στο παρελθόν, αντίστοιχες εκθέσεις είχαν χαρακτηριστεί ως μεροληπτικές και αντισημιτικές από την ισραηλινή κυβέρνηση.
Η παρούσα έκθεση έρχεται σε συνέχεια εκείνης του Μαρτίου, η οποία είχε αναφέρει ότι εν μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, είχαν καταστραφεί υγειονομικές εγκαταστάσεις για γυναίκες και παιδιά. Ο πόλεμος ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2023, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση υπό την ηγεσία της Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν 251. Η απάντηση του Ισραήλ περιλάμβανε ευρεία στρατιωτική εκστρατεία, με τις απώλειες από την πλευρά της Γάζας να ξεπερνούν, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές, τους 54.000 νεκρούς.
Επιπτώσεις σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα
Η επιτροπή του ΟΗΕ επεκτείνει την έρευνά της και εκτός Γάζας, καταγράφοντας περιστατικά στη Δυτική Όχθη, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και ακόμη και εντός του Ισραήλ. Αναφέρονται αυξημένες παρεμβάσεις των αρχών και παρενόχληση μαθητών και εκπαιδευτικών, κυρίως γυναικών. Σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται απολύσεις, αναστολές και κρατήσεις λόγω εκφράσεων αλληλεγγύης προς τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.
Η στοχοποίηση εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα γυναικών και κοριτσιών, παρουσιάζεται ως στρατηγική προσπάθεια περιορισμού της συμμετοχής τους σε δημόσιες και ακτιβιστικές δράσεις.

-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Μια νύχτα που θα μείνει για πάντα – Ο γάμος του Ανδρέα και της Ευαγγελίας | ΦΩΤΟ
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Τα μικρά κοριτσάκια που βγήκαν στην πίστα και «έκλεψαν την παράσταση» στον χθεσινό γάμο
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Ηράκλειο – Βρέθηκε η 14χρονη Αλεξάνδρα: Επέστρεψε σώα στο σπίτι της
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ3 ημέρες πριν
Αρκαλοχώρι: Αιμόφυρτος πατέρας μετά από επίθεση της εν διαστάσει συζύγου – Μάρτυρας το ανήλικο παιδί