Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Αμερικανικά άρματα μάχης στα «χέρια» φιλοϊρανών παραστρατιωτικών στο Ιράκ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis

«Ανακαλύψαμε ότι επανειλημμένα, εξοπλισμός αμερικανικής προέλευσης… περιήλθε στην κατοχή ορισμένων μονάδων των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης», δήλωσε ο Έρικ Παχόν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου

Αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams του ιρακινού στρατού χρησιμοποιήθηκαν από παραστρατιωτικούς προσκείμενους στο Ιράν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ, ανέφερε την Παρασκευή το αμερικανικό Πεντάγωνο, τονίζοντας πως κατόπιν τα βαριά άρματα επιστράφηκαν στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

«Tα άρματα μάχης Abrams M1 πωλήθηκαν στην ιρακινή κυβέρνηση τα τελευταία δέκα χρόνια, στο πλαίσιο του προγράμματος πωλήσεων στρατιωτικού εξοπλισμού» που χειρίζεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Έρικ Παχόν.

Βάσει της συμφωνίας με την Ουάσινγκτον, αυτά τα άρματα μάχης δεν έπρεπε να χρησιμοποιούνται παρά μόνο από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις, αλλά «ανακαλύψαμε ότι επανειλημμένα, εξοπλισμός αμερικανικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων Έιμπραμς, περιήλθαν στην κατοχή ορισμένων μονάδων των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης», συμπλήρωσε ο Παχόν.
Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, ή Χασντ αλ Σαάμπι, είναι παραστρατιωτικές μονάδες που συγκροτούν κυρίως σιίτες προσκείμενοι στην Τεχεράνη. Οι μονάδες αυτές διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο συμμετέχοντας στις επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού εναντίον του ΙΚ.

Το ιρακινό κοινοβούλιο, που θεωρεί ότι οι μονάδες αυτές αποτελούν «θεσμό του κράτους», και δρουν «εντός του πλαισίου του Συντάγματος» του Ιράκ, ενέκρινε διά ψηφοφορίας την ένταξή τους στις τακτικές δυνάμεις. Αλλά η Ουάσινγκτον ανησυχεί για την επιρροή της Τεχεράνης στις μονάδες αυτές.

«Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε όλες τις δυνάμεις που έχουν λάβει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό (…) για να εξασφαλίσουμε ότι αυτός ο εξοπλισμός παραμένει στην κατοχή του καθορισμένου χρήστη του», είπε ο Παχόν. «Όλα τα άρματα μάχης παραδόθηκαν πρόσφατα ξανά στον ιρακινό στρατό», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Εξάλλου ο Παχόν διέψευσε πληροφορίες ότι η βιομηχανία που κατασκευάζει τα άρματα Έιμπραμς, η General Dynamics, ανέστειλε τη σύμβαση συντήρησης των ιρακινών αρμάτων μάχης. «Το πρόγραμμα συντήρησης των αρμάτων Έιμπραμς του ιρακινού στρατού παραμένει σε ισχύ», διευκρίνισε.

Πηγή: protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap