Βρειτε μας στα Social Media

Κόσμος

Ο Εγκέλαδος σκόρπισε τον τρόμο στην Ιταλία | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις καταγράφτηκαν αργά την Τετάρτη (26/10) στην κεντρική Ιταλία, σε μια περιοχή, που οι κάτοικοι έχουν ακόμα νωπές τις μνήμες από τον μεγάλο σεισμό της 24ης Αυγούστου που είχε μέγεθος 6,2 Ρίχτερ και στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν τριακόσιους ανθρώπους.

Ο πρώτος σεισμός, σημειώθηκε στις 19:10 τοπική ώρα και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) είχε μέγεθος 5,5 Ρίχτερ ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 9χλμ.
Ο δεύτερος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στις 21:18 τοπική ώρα, είχε μέγεθος (σύμφωνα πάντα με το EMSC) τα 6,1 Ρίχτερ και εστιακό βάθος τα 10χλμ, βάθος που καθιστά το σεισμό επιφανειακό.

539gional

Να σημειωθεί ότι και το Αμερικάνικο Σεισμολογικό Κέντρο (USGS) έδωσε τον σεισμό στα 6,1 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 10χλμ.

usgss

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο χωριό Βίσο της περιφέρειας Μάρκε. Το ιταλικό ινστιτούτο ηφαιστειολογίας και σεισμολογίας έκανε γνωστό ότι η δόνηση συνδέεται με εκείνη της 24ης Αυγούστου.

Στην συνέχεια ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, με μεγαλύτερη αυτή των 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (26/10), στις 23:42 τοπική ώρα.

 

Ένας ηλικιωμένος άνδρας που υπέστη ανακοπή καρδιάς είναι το μόνο γνωστό περιστατικό θανάτου που συνδέεται με τη σειρά σεισμικών δονήσεων.

Παράλληλα, περίπου δέκα άτομα έχουν τραυματισθεί ελαφρά, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, εθελοντές ανέφεραν ότι ένα παιδί έχει τραυματισθεί εξαιτίας κατάρρευσης κτίσματος στην κωμόπολη Καμερίνο.

Σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε δεκαοκτώ πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας για να γίνουν προσεκτικές αυτοψίες με εκτίμηση των ζημιών. Ανάμεσα στις πόλεις είναι και τα σχολεία στην Περούτζια, στο Τέρνι και το Σπολέτο.

Περιορισμένες υλικές ζημιές σημειώθηκαν στο υπουργείο εξωτερικών της Ρώμης, το οποίο και εκκενώθηκε για περαιτέρω ελέγχους.

Η Πολιτική Προστασία διέψευσε τις αρχικές πληροφορίες που μετέδιδαν στιγμές μετά τον μεγάλο σεισμό τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τα οποία ανέφεραν ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες από το σεισμό, κάνοντας λόγο περί σύγχυσης λόγω της χαοτικής κατάστασης.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας διεξάγουν ακόμη έρευνες στις περιοχές που επλήγησαν από τη δόνηση, διευκρίνισε η ίδια σε ιταλικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι έλεγχοι της Πολιτικής Προστασίας θα συνέχιστηκαν όλη νύχτα, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, κοντά στα χωριά Βίσο και Kαστελσαντάντζελο Σουλ Νέρα.

CvvsLT2WAAAKD5

Οι ιταλικές αρχές ανακοίνωσαν ότι καταγράφεται πρόβλημα, χωρίς να προσδιορίσουν την ακριβή φύση του, στην περιφερειακή οδό Σαλάρια, που συνδέει τη Ρώμη με τη Μάρκε, μεταξύ άλλων.

Υλικές ζημιές καταγράφονται και στο χωριό Ουσίτα, πάντα στην περιφέρεια Μάρκε.

Στην ευρύτερη περιοχή της Νόρτσια κατέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος ιστορικής εκκλησίας, μέσα στην οποία δεν υπήρχαν, ευτυχώς, πιστοί.

3659fsf

Περίπου 150 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα προσωρινά καταλύματά τους στην περιοχή Αρκουάτα Ντελ Τρόντο μετά τον σεισμό.

QTXEmhb5tXCQRHAvHRWfzHzHk

Παράλληλα, και σε πολλές άλλες περιοχές της περιφέρειας Μάρκε, όπου υπάγεται η Αρκουάτα Ντελ Τρόπο, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

aster675

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε ανάρτησή στο Twitter, έγραψε:
«Επιθυμώ να ευχαριστήσω όσους εργάζονται κάτω από τη βροχή στις περιοχές του σεισμού. Όλη η Ιταλία αγκαλιάζει σφιχτά τους κατοίκους που επλήγησαν και πάλι».

Δεν συνδέουν τις σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία με τους σεισμούς στην Ελλάδα οι Έλληνες σεισμολόγοι

Ανήσυχοι εμφανίζονται για τις σεισμικές δονήσεις στην Ιταλία οι Έλληνες σεισμολόγοι, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και εκτιμούν ότι αποτελούν συνέχεια του μεγάλου σεισμού του καλοκαιριού. Δεν συνδέουν όμως τον σεισμό με τις σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται το τελευταίο καιρό στην Ελλάδα.

Στο μεταξύ, και ο καθηγητής  πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ επισήμανε, ότι δεν υπάρχει καμία συσχέτιση των σεισμών που συγκλονίζουν την Ιταλία με εκείνους που έγιναν στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλά παλαιά σπίτια και παλαιές πολυκατοικίες.

 

 

Πηγή: newsbomb

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ