Κορονοϊός: Η περιπέτεια Κρητικού δημοσιογράφου που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ | ΦΩΤΟ

Shares

Τις ώρες που βιώνει στο ΠΑΓΝΗ και την κλινική COVID του νοσοκομείου περιγράφει σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημοσιογράφος Χάρης Λεοντάκης ο οποίος νόσησε από τον νέο ιό.

Ο ίδιος μιλάει για την εμπειρία του μέσα στην κλινική ενώ αναφέρεται στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που δίνει καθημερινά τον δικό του αγώνα ενάντια στον κορωνοϊό.

Επίσης δεν παραλείπει να αναφερθεί, με αυστηρό τόνο στους …αρνητές του ιού αναφέροντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι μια απλή γρίπη.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Χάρη Λεοντάκη:

«Σας ευχαριστώ όλους για τα μηνύματα τις ευχές τη δύναμη που μου δώσατε. Κλείνοντας σχεδον 48 ώρες στο ΠΑΓΝΗ σας μεταφέρω αυτά που εγώ βιώνω ως ασθενής.

Τα λίγα λόγια ζάχαρη…αυτό σκέφτηκα όταν ήρθε στο θάλαμο εξέτασης στο ΤΕΠ covid του ΠΑΓΝΗ ο γιατρός. Έσπασε εύκολα τον πάγο. Με εξέτασε και με απλά λόγια μου εξήγησε γιατί θέλει να μείνω στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Αυτός είναι ο γιατρός εγώ απλά ακούω με προσοχή όσα μου λέει και συμφωνώ.

Με πήγαν με καρότσι στην κλινική και σκεπασμένο με ένα κάλυμμα. Αυτό επιβάλει το πρωτόκολλο μου είπε ο μεταφορέας. Ντυμένος κι αυτός με όλη τη στολή προστασίας.

Φοβάται ο κόσμος ήταν το πρώτο πράγμα που ρώτησα μια νοσηλεύτρια. “Φυσικά και φοβάται δεν ξέρει τι είναι και φοβάται πολύ.”

Ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανα στη νοσηλεύτρια που μπήκε στο δωμάτιο της κλινικής covid.

Περίεργο συναίσθημα. Όταν είδα που ήρθα το μυαλό μου ανακάλεσε εικόνες… Πριν τριάντα χρόνια ήμουν εδώ. Στο 14. Τώρα στο δώδεκα. Τότε έβαζα δύναμη να φτιάξω το πόδι μου όπως μου είχε ζητήσει ο γιατρός μου τότε. Τώρα παλεύω με τον ιό… Βασικά δεν παλεύω εγώ. Οι γιατροί οι νοσηλεύτριες και το προσωπικό καθαριότητας παλεύει. Τους θαυμάζω. Οι κινήσεις τους απόλυτα προσεγμένες. Όλων. Ξέρουν καλά τι πρέπει να κάνουν και πως. Τα μέτρα…θέλει μαγκιά να δουλεύεις εδώ μέσα. Μεγάλη μαγκιά. Να μπαίνεις στο δωμάτιο και να βγαίνεις και να ξέρεις πως ο κίνδυνος είναι αόρατος και παραμονεύει να βρει την μικρή μικρή χαραμάδα να τρυπώσει. Να είσαι εδώ μέσα και να ξέρεις πως πρέπει να γυρίσεις στο σπίτι στα παιδιά σου καθαρός.

Το χαμόγελο…αυτό και μόνο. Αυτό που σε κάνει να νιώθεις πως δεν είσαι μόνος. Αυτό που το καταλαβαίνεις και πίσω από τη μάσκα. Δεν ξέρω αν είναι και για αυτούς ψυχοθεραπευτικό, αλλά σίγουρα για τον ασθενή, που βλέπει έναν άνθρωπο απέναντι του με καλή διάθεση, κι αυτό να φαίνεται στο πρόσωπο του πως δεν είναι ψεύτικο, είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Η προθυμία, η ευγένεια, η διάθεση να σε βοηθήσουν στο κάθε τι είναι χαρακτηριστικό που εμένα μου έκανε εντύπωση από τις πρώτες ώρες εδώ μέσα.

Ξέρουν ότι είμαστε μόνοι. Θέλουν να ξέρουμε πως είναι εδώ για μας. Όχι μόνο για την πίεση
τις αντιβιωσεις κλπ κλπ.

Ακούω δίπλα μου το γιατρό να ζητά από ασθενή να γυρίσει μπρούμυτα για να παίρνει περισσότερο οξυγόνο. Την αγωνία στη φωνή του ταυτόχρονα με την καλοσυνάτη παρότρυνση. Την επιβράβευση στον ασθενή για την προσπάθεια… Κλινική COVID ΠΑΓΝΗ.

Παρασκευή πρωί

Η γιατρός μπήκε με ρώτησε, με εξέτασε. Μου είπε τι κάνουν και γιατί.

Το συναίσθημα ήταν το ίδιο. Σιγουριά. Ασφάλεια.

Αυτό που βλέπω εγώ με κάνει να πω πως όλα δουλεύουν όπως πρέπει. Με προσοχή. Πολλή προσοχή. Δεν είναι λίγο να βλέπεις γιατρούς και νοσηλεύτριες να φοράνε δίπλα γάντια. Δεν είναι λίγο να τους βλέπεις με τις μάσκες και με τα προστατευτικά γυαλιά. Να σου ζητούν να γυρίσεις το κεφάλι από την άλλη πλευρά ενώ σε εξετάζουν κι ας φοράς μάσκα κι εσύ.

Καταλαβαίνεις το φόβο τους όμως δεν τον νιώθεις. Καταλαβαίνεις την αγωνία τους να γυρίσουν το βράδυ σπίτι κι αυτοί υγιείς αλλά δεν στη μεταφέρουν. Το μόνο που σου μεταφέρουν είναι σιγουριά, ασφάλεια, εμπιστοσύνη. Και είναι πολύ σημαντικό να τα νιώθεις αυτά. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρνουν να σε απαλλάξουν από την πρώτη στιγμή από το άγχος πως δεν είσαι μόνος. Γιατί αυτό το άγχος όταν είσαι στο σπίτι μόνος το βιώνεις, το ζεις σε τρωει.

Το μόνο που θα πω είναι πως δεν είναι μια απλή γρίπη. Όποιος το πιστεύει ας απομακρυνθεί από την παρέα δεν είναι ευπρόσδεκτος πλέον. Τα υπόλοιπα άλλη φορά. Να προσέχετε. Εγώ δεν ξέρω που, πως αλλά κόλλησα. Μετά το πρώτο σοκ όταν ακούς πώς είσαι θετικός έχεις την αγωνία σε πόσους μετέφερα τον ιό. Ευτυχώς όλες μου οι επαφές και οι στενές ήταν αρνητικές. Να προσέχετε, να φοράτε μάσκα. Όχι μόνο για εσάς. Αλλά για τους γύρω σας».

Λίγες ημέρες πριν ο Χάρης Λεοντάκης είχε γνωστοποιήσει και πάλι μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook ότι είναι θετικός στον ιό, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Tι είχε αναφέρει:

«Το ήξερα, το φοβόμουνα, το περίμενα πως θα γινόταν. Περίμενα πως κάποια στιγμή με την καθημερινή επαφή με κόσμο λόγω του ρεπορτάζ θα έβρισκε τρόπο να τρυπώσει. Και μάσκα φορούσα και αντισηπτικό χρησιμοποιούσα και αποστάσεις κράταγα. Αυτοί όμως που ξέρουν έχουν πει. Είναι ύπουλος. Ναι είναι.

Το Σάββατο, όταν εμφάνισα τα πρώτα συμπτώματα επικοινώνησα με τον γιατρό ασφαλείας του χώρου εργασίας μου και με προέτρεψε να πάω σε νοσοκομείο.

Στο Βενιζέλειο που πήγα για το τεστ δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση. Πρώτα πρώτα οι γιατροί. Εξετάζουν τους ασθενείς, λες και είναι ατρόμητοι. Ξέρουν πως έχουν να κάνουν με άτομα που ίσως νοσούν αλλά δεν κάνουν καμιά έκπτωση. Τα πάντα στην εντέλεια και με τα μέτρα προστασίας να είναι απόλυτη προτεραιότητα. Επίσης ήταν σημαντικό για μένα το τηλεφώνημα που δέχτηκα από τη γιατρό που με εξέτασε, το πρωί της Δευτέρας, που μου έδωσε οδηγίες αλλά και προσπάθησε να με εμψυχώσει.

Εκεί όμως που επίσης υποκλίνομαι, είναι οι καθαρίστριες. Δεν είναι λίγο να μπαίνεις ανά είκοσι λεπτά, μισή ώρα, σε ένα χώρο που ξέρεις πως έχουν περάσει και ασθενείς με κορωνοϊό και να μπαίνεις εκεί μέσα να πρέπει να καθαρίσεις και να απολυμάνεις ακόμα και σημεία που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να άγγιξε ή να πάτησε ο προηγούμενος ασθενής. Και να το κάνεις αυτό όλη μέρα κάθε μέρα.

Την Κυριακή με ενημέρωσαν τηλεφωνικά από τον ΕΟΔΥ πως το τεστ που έκανα ήταν θετικό. Δεν μου είπαν πολλά παρά μόνο πως θα πρέπει να μείνω σε καραντίνα και πως θα με καλέσουν από την Πολιτική Προστασία για την ιχνηλάτηση των επαφών μου.

Μου έδωσαν ένα τηλέφωνο γιατρού με τον οποίο και επικοινώνησα για να ζητήσω πληροφορίες για το πώς θα αντιμετωπίσω την κατάσταση που είχα μπροστά μου.

Το περίμενα το τηλεφώνημα τις επόμενες ώρες, Όταν αυτό δεν ήλθε μέχρι τις 23.00 της Κυριακής ήμουν σίγουρος πως θα γίνει τη Δευτέρα.

Το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε με το τηλέφωνο από τη γιατρό από το Βενιζέλειο και στη συνέχεια βλέποντας πως η Πολιτική Προστασία καθυστερεί να επικοινωνήσει μαζί μου άρχισα να ενημερώνω όσους είχα συναντήσει όλη την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της δουλειάς μου.

Εκεί γύρω στις 12.00 δέχτηκα ένα τηλέφωνο από την Πολιτική Προστασία. Ένα τηλέφωνο που για μένα, ίσως να αποτελεί και έναν από τους λόγους που φτάσαμε να έχουμε μέχρι και +3000 κρούσματα κάθε μέρα και δείχνει πως αυτοί που έχουν την ευθύνη της διαχείρισης ενός τμήματος της κατάστασης δεν ξέρουν τι τους γίνεται.

Ο διάλογος με την κατά τα άλλα ευγενέστατη υπάλληλο της Πολιτικής Προστασίας είναι ο ακόλουθος:
ΠΠ: Καλημέρα σας είστε ο κ Λεοντάκης Χαράλαμπος;
ΛΧ: Ναι εγώ είμαι
ΠΠ: Κύριε Λεοντάκη σας τηλεφωνώ από την Πολιτική Προστασία έχετε βγει θετικός στον κορωνοϊό..
ΛΧ: Ναι το ξέρω με ενημέρωσαν από τον ΕΟΔΥ.
ΠΠ: Ωραία. Θα πρέπει να μπείτε σε καραντίνα. Που θα την περάσετε;
ΛΧ: στο σπίτι μου οδος τάδε αριθμός τάδε
ΠΠ: Υπάρχουν άλλα άτομα μαζί σας
ΛΧ Όχι μένω μόνος.
ΠΠ: Ωραία, Με τι ασχολείστε;
ΛΧ: Δημοσιογράφος
ΠΠ: Να φανταστώ στη δουλειά σας ενημερώσατε;
ΛΧ: Προφανώς.
ΠΠ: Ωραία. Μπράβο. Δεν νοσηλευτήκατε στο νοσοκομείο, όχι
ΛΧ: Όχι
ΠΠ: Θα σας διαβάσω μερικά συμπτώματα για να μου πείτε τι από αυτά αισθανθήκατε. Βήχας, πυρετός, δύσπνοια, ανοσμια, αγευσία, κόπωση, πονοκέφαλος πονόλαιμος και μυαλγία.
ΛΧ: Μυαλγία, πονοκέφαλος πυρετός
ΠΠ: Και πότε αισθανθήκατε τα πρώτα συμπτώματα και σας έκαναν να κάνετε το τεστ;
ΛΧ: Το Σάββατο
ΠΠ: Δεν ταξιδέψατε κάπου με τη δουλειά σας ούτε βρεθήκατε σε κάποιο χώρο με πολλά άτομα πχ γάμος βάπτιση
ΛΧ: Όχι
ΠΠ: Στο σπίτι μένετε μόνος είστε απομονωμένος ;
ΛΧ: Ναι
ΠΠ: Ωραία. Η οδηγία εδώ της Πολιτικής Προστασίας είναι πως από τη μέρα που δώσατε το δείγμα στις 21 θα μετρήσετε δέκα μέρες για να βγείτε από το σπίτι. Σε δέκα μέρες λήγει η καραντίνα σας από τη μέρα που δώσατε το δείγμα. Μικρό παραθυράκι, τρεις μέρες πριν τελειώσει η καραντίνα σας αν δεν αισθάνεστε καλά θα πάρετε τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ να σας πει τι θα κάνετε. Εντάξει;
ΛΧ: Ναι.
ΠΠ: Περαστικά σας, γεια σας.
Χρόνος τηλεφωνήματος 2 λεπτά και 12 δεπτερόλεπτα. Αλήθεια τώρα; Αυτή είναι η περίφημη ιχνηλάτηση; Ούτε μία ερώτηση αν είχα στενές επαφές. Ούτε μία ερώτηση αν συνάντησα κάποιους τις τελευταίες μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Ούτε μια ερώτηση αν ενημέρωσα κάποιους για το ότι είμαι θετικός στον κορωνοϊό.

Ούτε μία προτροπή για να ενημερώσω κάποιους για να προσέχουν. Ούτε μία ερώτηση για το που μπορεί να κόλλησα.
Αλήθεια είναι δουλειά της Πολιτικής Προστασίας να με ρωτήσει τι συμπτώματα έχω;
Αν αυτό λέγεται ιχνηλάτηση…
Αν το τηλέφωνο έγινε απλά για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας τότε πάσο.
Απλά αναφέρω πως γνωρίζω, ότι τα στοιχεία μου είναι γνωστά σε όλους τους φορείς από την Κυριακή το βράδυ που βγήκα θετικός. Δεν χρειαζόταν η Πολιτική Προστασία να επικοινωνήσει μαζί μου για να τα επιβεβαιώσει. Επίσης ο ΕΟΔΥ με είχε ενημερώσει πως θα πρέπει να μείνω σε καραντίνα για 10 μέρες εφόσον τις τρεις τελευταίες δεν έχω κανένα σύμπτωμα. Ούτε αυτό χρειαζόταν να μου το πει η Πολιτική Προστασία. Εγώ ο απλός πολίτης, ακούγοντας Πολιτική Προστασία περιμένω πως θα κάνουν κάτι για να προστατέψουν εμένα και τους γύρω μου. Αλήθεια ποιον προστάτεψε το συγκεκριμένο τηλεφώνημα;
Κύριε Χαρδαλιά να τη χαίρεστε την ιχνηλάτηση σας…
ΥΓ. Σας ευχαριστώ όλους όσοι με έχετε καλέσει ή έχετε στείλει μνμ…
ΥΓ2. Να προσέχετε. Προστατεύετε τους εαυτούς σας αλλά και τους γύρω σας με το να τηρείτε τα μέτρα.
ΥΓ3. Λάθος άνθρωπο διάλεξε ο κορωνοϊός να τα βάλει.
ΥΓ4. Ελπίζω μόνο να μην βρει το μπελά της η κοπέλα που με πήρε τηλέφωνο».

Πηγή: cretapost

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *