Η μυστηριώδης εξαφάνιση του blogger Chen Qiushi

Shares

Σε ένα από τα τελευταία βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο ο Chen Qiushi είχε την όψη ενός τρομαγμένου ανθρώπου. «Μπροστά μου έχω τον ιό και πίσω από εμένα βρίσκονται η εξουσία του νομικού συστήματος και η διοίκηση της Κίνας».

Είχαν περάσει 10 ημέρες από τότε που είχε φτάσει στην πόλη Ουχάν και είχε επισκεφτεί όλα τα «θερμά σημεία» της υγειονομικής αυτής καταστροφής. Νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, γραφεία κηδειών, οικογένειες θυμάτων και τα ταξί με εθελοντές οδηγούς.

Ακούραστος ο δημοσιογράφος-πολίτης όργωνε στην κυριολεξία την πόλη, με μοναδικό όπλο στο χέρι του το smartphone και το ειδικό κοντάρι για τη λήψη φωτογραφιών. Στο συγκεκριμένο βίντεο έμοιαζε να βρίσκεται σε απόγνωση.

«Υπάρχει έλλειψη από ιατρικές μάσκες και ειδικές στολές προστασίας. Υπάρχει έλλειψη υλικών, αλλά πάνω απ’ όλα -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- υπάρχει τεράστια έλλειψη διαγνωστικών τεστ. Χωρίς αυτά τα διαγνωστικά πακέτα δεν υπάρχει πιθανότητα διάγνωσης αν και κατά πόσο ένας πολίτης έχει προσβληθεί από τον ιό. Αποτέλεσμα, ο κόσμος προτιμά να τίθεται ο ίδιος σε κατάσταση καραντίνας στο σπίτι του». Ο δημοσιογράφος, παρά τον φόβο του, δεσμευόταν να συνεχίσει να εργάζεται όσο η υγειονομική αυτή καταστροφή συνεχιζόταν.

Όμως από τις 6 Φεβρουαρίου 2020 δεν έχει δώσει σημεία ζωής. Φίλοι του οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό του στο Twitter ανάρτησαν ένα βίντεο με τη μητέρα του δημοσιογράφου να κάνει έκκληση για βοήθεια.

«Σήμερα το βράδυ ο Chen Qiushi είπε πως θα κατευθυνόταν σε ένα νοσοκομείο έξω από την πόλη. Όμως από τις 19:00 δεν απαντά πλέον. Σας ζητώ να μας βοηθήσετε να ανακαλύψουμε πού βρίσκεται. Ευχαριστώ» είναι το μήνυμα της μητέρας του. Ωστόσο από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, η μητέρα του πληροφορήθηκε από την αστυνομία πως ο Chen Qiushi βρίσκεται σε καραντίνα, όπως δήλωσε ένας ειδικός σε πολεμικές τέχνες, ο  Xu Xiaodong, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ασχολείται με το blogging και γνώριζε τον Chen Qiushi.

Αυτή η αναφορά στην «καραντίνα» περισσότερο προκαλεί την υποψία πως πρόκειται για μυστική προφυλάκιση από τη στιγμή μάλιστα που απαγορεύτηκε στον δημοσιογράφο να έχει στην κατοχή του μέσα επικοινωνίας.

Η ιστορία του Chen Qiushi απλώς προστέθηκε σε μία σειρά από υποθέσεις όπου ξένοι δημοσιογράφοι απειλήθηκαν από κρατικούς παράγοντες πως θα τους επιβληθεί «καραντίνα». Προφανώς πρόκειται για ένα εργαλείο λογοκρισίας παρά για πραγματική ανησυχία υγειονομικού περιεχομένου, διότι αυτοί οι ίδιοι κρατικοί υπάλληλοι ήταν ταυτόχρονα και πολύ αστείοι και αυτοαναιρούμενοι. Μετά τις απειλές προς τους δημοσιογράφους, τους εξήγησαν ότι είτε μπορούν να μπουν σε καραντίνα σε κάποιο νοσοκομείο είτε να γυρίσουν στο Πεκίνο.

Αν πραγματικά ενδιαφέρονταν για την υγεία του ή για την εξάπλωση του ιού, τότε δεν θα έμπαιναν στον κόπο να προτείνουν μια τέτοια εναλλακτική λύση στους απειλούμενους εργαζόμενους των ΜΜΕ.

Ο Chen Qiushi είναι δικηγόρος. Έγινε δημοσιογράφος γνωρίζοντας άριστα τις επιπτώσεις από την απόφασή του αυτή. Αρχές Φεβρουαρίου ανακοίνωσε στην οικογένειά του πως δεχόταν πιέσεις από την αστυνομία. Μετά την ανάρτησή του σχετικά με τα βίντεο από την πόλη Ουχάν στο κυρίαρχο δίκτυο στην Κίνα, We Chat, ο λογαριασμός του ακυρώθηκε για έναν μήνα. Λίγο αργότερα ανακάλυψε πως μία απλή αναφορά στο όνομά του ή η ανάρτηση κάποιου δικού του βίντεο ή κειμένου προκαλούσε αυτόματα την ακύρωση των λογαριασμών των χρηστών στα δίκτυα We Chat και Weobo, το αντίστοιχο Twitter στην Κίνα.

Πηγή: Le Monde

zougla

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *