Χιλιάδες καπάκια από όλη την Ελλάδα έρχονται στο Ρέθυμνο και μετατρέπονται σε αλληλεγγύη και αγάπη! | ΦΩΤΟ

Shares

Τεράστιοι όγκοι καπακιών από όλη την Ελλάδα συλλέγονται και καταλήγουν στο Ρέθυμνο, ώστε να τα παραλάβει η οργανωμένη ομάδα, «Το καπάκι να κρατάς«.

Υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο τους χρόνο για διαλογή καπακιών με κύριο σκοπό την βοήθεια παιδιών που το έχουν ανάγκη. Φαίνεται ότι το Ρέθυμνο κατέχει την πρωτιά στην αγάπη και την αλληλοβοήθεια, αφού η συγκεκριμένη προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 1,5 χρόνο και παραμένει ακόμη αφοσιωμένη και δυναμική στο έργο της.

*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το Daynight.gr

Μέχρι σήμερα, έχουν συγκεντρωθεί 19 τόνοι από καπάκια όπως αναφέρει ο Ηρακλής Ζουμπουλάκης, αρχηγός Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού: «Όλα ξεκίνησαν από ένα δικό μας άνθρωπο που χρειάστηκε έναν ορθοστάτη για το παιδί του. Συμπτωματικά μέσω διαδικτύου, βρέθηκε ένας Ηρακλειώτης στο όνομα Γιάννης που επικοινώνησε και έστειλε αυτό το μηχάνημα το οποίο είχε σε αχρηστία. Το γεγονός αυτό κινητοποίησε τον ΣΥΝΠΟΛΙΣ, σύλλογο ενεργό πολιτών Ρεθύμνου και τους εθελοντές Σαμαρείτες, να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα συμβάλει με το δικό της τρόπο.

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει με την πάροδο του χρόνου, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που συμβάλλουν άμεσα ή ακόμη και έμμεσα. Ένα παράδειγμα στην έμμεση βοήθεια, είναι ο οδηγός ψυγείου που έκανε παραπάνω διαδρομή περίπου 200 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο για να φέρει τον ορθοστάτη του φίλου μας για το παιδί του και ο ιδιοκτήτης του ψυγείου που πλήρωσε το πετρέλαιο για αυτή την παραπάνω διαδρομή. Σε αυτή την ομάδα έχουμε καταλήξει ότι δεν έχει σημασία ποιος κάνει οτιδήποτε, αφού ο καθένας προσφέρει με το δικό του τρόπο, σημασία έχει η προσπάθεια αυτή να έχει αποτέλεσμα.»

Καπάκια από όλη την Ελλάδα καταλήγουν σε χώρο της εταιρίας Αφοί Ζουμπουλάκη όπου γίνεται η διαλογή από την ομάδα.

Προφανώς και έχει αποτέλεσμα, αφού καπάκια έρχονται από όλη την Ελλάδα και μάλιστα, δωρεάν, από προσφορές μεταφορικών εταιριών και courier που επιθυμούν και αυτοί να συμβάλουν όπως μπορούν. Η ομάδα διαλογής, αποτελείται κατά μέσο όρο από 10 – 15 άτομα. Έχουν ορίσει μια ημέρα και κάθε εβδομάδα οι περισσότεροι δίνουν το «παρών», κατόπιν συνεννόησής τους. Μπορεί να μην έρθουν όλοι ή αρκετά λιγότεροι, όμως δεν έχει τύχει να μην έρθει κάποιος.

Αριστέρα ο Δημήτρης Γιαννούλης και δεξιά ο Ηρακλής Ζουμπουλάκης

«Το αποτέλεσμα της ομάδας έχει φανεί αρκετές φορές, από το ότι ένα καπάκι θα μπορούσε να είχε γίνει σκουπίδι και να μην ανακυκλωθεί, μέχρι τα χαμόγελα των ανθρώπων που δέχονται τη βοήθειά μας», επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννούλης, μέλος των εθελοντών Σαμαρειτών.  Ακόμη αναφέρει ότι: «Η βοήθεια προσφέρεται σε παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη και σύμφωνα πάντα με την οδηγία του γιατρού. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί αρκετά σημεία στην πόλη που βοηθούν τη συλλογή καπακιών και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι κάτοικοι του Ρεθύμνου στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.»

Έτοιμα τα καπάκια για να πάνε στο Ηράκλειο.

Σημαντικό είναι ο κόσμος να γνωρίζει τα είδη από καπάκια που μπορούν να ανακυκλωθούν στα Πλαστικά Κρήτης, τα οποία είναι κυρίως τροφίμων με το σύμβολο της ανακύκλωσης και τον κωδικό 2 και 4. Τα υπόλοιπα καπάκια δυστυχώς είναι άχρηστα για την συγκεκριμένη διαλογή.

Όλα τα κέρματα που έχουν βρεθεί στη διαλογή καπακιών. Αν κάποιος έχει χάσει πράγματα ας κοιτάξει τη σελίδα τους στο facebook.

«Προτρέπουμε τους ανθρώπους που γνωρίζουν παιδιά ή έχουν παιδιά με πρόβλημα κινητικότητας να απευθυνθούν στην ομάδα «Το καπάκι να κρατάς«, επισημαίνει ο Ηρακλής Ζουμπουλάκης. Η προσπάθεια συνεχίζεται θερμά με διάκριση σε ολόκληρη την Ελλάδα και τα μέλη της ομάδας είναι σε διάθεση να δείξουν σε όποιον επιθυμεί την όλη διαδικασία.

Η μορφή που παίρνουν τα καπάκια μετά την ανακύκλωση τους.

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *