Ισχυρός σεισμός στη Χιλή | Δεν υπάρχουν θύματα

Shares

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε χθες την κεντρική Χιλή και την πρωτεύουσα Σαντιάγο. Αρχικά καταγράφηκε 7,1 βαθμούς όμως μετά υποβαθμίστηκε σε 6,9 σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Δεν φαίνεται να σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές, ενώ το Ναυτικό της Χιλής και το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι του Ειρηνικού δήλωσαν ότι δεν αναμένεται καταστροφικό κύμα τσουνάμι.

Ο σεισμός έσεισε τα κτίρια επιχειρήσεων του Σαντιάγο επί περίπου 30 δευτερόλεπτα, στο τέλος της εργάσιμης ημέρας. Είχε επίκεντρο 35 χιλιόμετρα δυτικά της παράλιας πόλης Βαλπαραΐσο, και εστιακό βάθος 25 χλμ υπό τον βυθό και έγινε αισθητός στην Αργεντινή, από την άλλη πλευρά της οροσειράς των Άνδεων.

Η πρόεδρος της Χιλής Μιτσέλ Μπατσελέ είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανθρώπινα θύματα ή σημαντικές ζημιές» αλλά σε ορισμένες περιοχές έπαψαν να λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάριο Φερνάντες είπε ότι υπήρξαν μερικές κατολισθήσεις αλλά «γενικά η κατάσταση είναι αρκετά κανονική, δεδομένης της έντασης του σεισμού».

Σύμφωνα με το newsbeast, οι αυστηροί αντισεισμικοί κανονισμοί στη Χιλή περιορίζουν τις ζημιές στα κτίριά της. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές διέταξαν αρχικά την προληπτική εκκένωση της παραθαλάσσιας περιοχής κοντά στην πόλη φοβούμενοι τσουνάμι, το οποίο έγινε χωρίς να δημιουργηθεί πανικός, αφού υπήρξαν μόνο μικρά κύματα περίπου 15 εκατοστών.

Τουλάχιστον δύο μετασεισμικές δονήσεις 5,0 και 5,4 βαθμών καταγράφηκαν στο ίδιο σημείο και έγιναν επίσης αισθητοί στο Σαντιάγο.

Η Χιλή βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς στον Ειρηνικό», μια περιοχή που περιβάλλει τον Ειρηνικό και ευθύνεται για θανατηφόρους σεισμούς, ιδιαίτερα έναν 8,8 βαθμών το 2010 στη νοτιοκεντρική Χιλή που ισοπέδωσε τις παράλιες πόλεις μέσω τσουνάμι και έφερε το θάνατο σε τουλάχιστον 500 άτομα.

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *