Δείτε φωτογραφίες από τον εορτασμό της Ιεράς Μονής Αρκαδίου!

Shares

Μια επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αρκαδίου είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορεί να πράξει κάποιος που θέλει να γνωρίσει λίγο περισσότερο την ιστορία του νομού Ρεθύμνου. Η ιστορική Μονή ιδρύθηκε από έναν μοναχό που έφερε το όνομα Αρκάδιος σε ένα μικρό εύφορο και κατάφυτο οροπέδιο βορειοδυτικά του Ψηλορείτη.

*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη 

Το μοναστήρι βρίσκεται μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου, δίπλα από το Αρκαδιώτικο φαράγγι, εκεί που συνδέονται οι επαρχίες Ρεθύμνου, Μυλοποτάμου και Αμαρίου. Η πρώτη μορφή της μονής πιθανολογείται ότι οικοδομήθηκε είτε κατά την περίοδο 961 με 1014, είτε στα πρώτα χρόνια της Βενετοκρατίας, ενώ στα τέλη της περιόδου υπήρξε η πρώτη ολοκληρωμένη φρουριακή μορφή της.

 

Γύρω από το μοναστήρι θα συναντήσει κάποιος πολλά γραφικά εξωκλήσια, πέρα από το όμορφο φαράγγι και τον εύφορο τόπο που έχει πολλούς ελαιώνες, αμπελώνες, πεύκα, κυπαρίσσια και πρίνους. Το σημαντικότερο μέρος της Μονής Αρκαδίου είναι ο κεντρικός δίκλιτος ναός, το Καθολικόν, που είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Περιβάλλεται από πολύ παχύ αυλότοιχο εντός του οποίου υφίστανται διάφορα βοηθητικά οικήματα.

 

Το ισχυρό τείχος κατέστησε το μοναστήρι απόρθητο από τους εχθρούς και προσέλκυσε επαναστατημένους Κρητικούς που έβρισκαν καταφύγιο για να παραμείνουν ασφαλείς. Παράλληλα, εδώ κρύβονταν και οι καταζητούμενοι. Το Αρκάδι αποτελεί το μοναστήρι της Κρήτης με την μεγαλύτερη ιστορία που έμελλε να γίνει και το ιερότερο σύμβολο των Αγώνων των Κρητικών για την Ελευθερία. Το ολοκαύτωμα του 1866 άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση του νησιού το 1898 κι έτσι προκύπτει σήμερα, η UNESCO να έχει χαρακτηρίσει το Αρκάδι ως Ευρωπαϊκό Μνημείο Ελευθερίας.

Σάς παραθέτουμε 8 φωτογραφίες της ιστορικής  μονής από μια απλή ημέρα, αλλά και τον σημερινό εορτασμό.

 

Shares

1 comment

  1. Pingback: Μονή Αρκαδίου: Η μαρτυρική Μονή της Κρήτης | ΦΩΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *