Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Μοναδική συνταγή: Χοιρινό στη κατσαρόλα με κρητικό σταμναγκάθι!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την συγκεκριμένη συνταγή με βάση το χοιρινό την «απογειώνει» το σταμναγκάθι! Ο «βασιλιάς» των άγριων χόρτων όπως το χαρακτηρίζουν οι κρητικοί, που ενδημεί από τις κορυφές του Ψηλορείτη ως τις παραλίες του νησιού, χαρίζει ξεχωριστές γαστρονομικές αισθήσεις με την μοναδική του νοστιμιά!

Αν και ελαφριά πικρό για τις προτιμήσεις κάποιων, είναι αποδεδειγμένα γεμάτο ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό και δένει άψογα με το κρέας και τα υπόλοιπα συστατικά… Αν δεν γνωρίζετε το συγκεκριμένο χόρτο, Σαββάτο πηγαίνετε για ψώνια και την Κυριακή αφιερώστε μερικές ώρες στη κουζίνα ώστε να «ανακαλύψτε» την γαστρονομική του αξία μέσα από την παρακάτω αυθεντική κρητική συνταγή!

 

Υλικά για 4 μερίδες

1 κιλό χοιρινό (λαιμό)
½ κιλό σταμναγκάθι Κρήτης
1 μεγάλο κρεμμύδι
½ ματσάκι άνιθο
1 ποτήρι κρασί λευκό
2 λεμόνια
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι φρεσκοκομμένο
Θυμάρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση συνταγής

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμάσουμε τον χώρο εργασίας μας στη κουζίνα…

Ξεκινάμε την εκτέλεση της συνταγής με το να πλύνουμε πάρα πολύ καλά (2-3 φορές) το σταμναγκάθι ώστε να φύγουν τα χώματα (αν υπάρχουν μαύρα φύλλα τα πετάμε!). Μετά κόβουμε σε κομμάτια το χοιρινό (περίπου 2 εκατοστά), σε λεπτές ροδέλες το κρεμμύδι και αρκετά πιο ψιλοκομμένο τον άνιθο ενώ στύβουμε και τα λεμόνια μας.

Σε μια κατσαρόλα μεγάλους μεγέθους ρίχνουμε μισό ποτήρι ελαιόλαδα και το ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει σε καλή θερμοκρασία και να ρίξουμε για σωτάρισμα το κρέας. Μετά από λίγα λεπτά που θα έχει ροδίσει, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τις ροδέλες κρεμμυδιού και το θυμάρι. Τα αφήνουμε όλα μαζί σωταριστούν για 3 περίπου λεπτά και «σβήνουμε» με ελαφρύ λευκό κρασί.

Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ του κρασιού και προσθέτουμε ξανά λίγο αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι να καλύψει το χοιρινό. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία της εστίας και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 1 ½ ώρα, ελέγχοντας συχνά την κατσαρόλα για το αν έχει υγρά.

Στην συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το σταμναγκάθι, τον φρέσκο άνιθο και βράζουμε για ακόμη 10 λεπτά. Τέλος, ρίχνουμε λίγο λεμόνι και τραβάμε την κατσαρόλα από την εστία…

Το φαγητό μας είναι έτοιμο να το απολαύσετε με λίγο ακόμη λεμόνι ή φρεσκοκομμένο πιπέρι ανάλογα με το γούστο σας!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ