Επέτειος θανάτου του Σμηναγού Ηλιάκη: Δείτε τα κρητικά «μνημεία» που πάντα θα τον θυμίζουν | ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ

Shares

Ακριβώς 12 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο Σμηναγός Κώστας Ηλιάκης, πατέρας δύο παιδιών, χάθηκε στον εναέριο χώρο μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης. Ήταν 23 Μαΐου του 2006 όταν το F – 16 του συγκρούστηκε με τουρκικό αεροσκάφος που προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Κρήτη και να εντοπίσει τις θέσεις των S – 300.

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύγκρουση έχουν γραφτεί πολλά και όλα δείχνουν ότι επρόκειτο για μια δολοφονική ενέργεια του Τούρκου χειριστή. Σε ανάμνηση του Αθάνατου ήρωα σου παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα του onalert.gr.

Ένα μικρό διαδικτυακό αφιέρωμα που προβάλλει τα «σημάδια» εκείνα που μνημονεύουν τη θυσία του η οποία δεν μπορεί να μείνει αλησμόνητη.

Liaki point 

Στη περιοχή που έχασε τη ζωή του ο Σμηναγός Ηλιάκης καθιερώθηκε το σημείο αναφοράς όλων των πτήσεων που ονομάστηκε Liaki point.

Η ονομασία του ραδιοναυτιλιακού υποχρεωτικού σημείου αναφοράς, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχε συμβεί η σύγκρουση, έγινε με πρωτοβουλία της τότε ηγεσίας του ΓΕΑ που η ΥΠΑ δεν είχε δυσκολία να το κάνει πράξη . Έτσι δημιουργήθηκε το LIAKI point. Χρειάζονταν μόνο 5 γράμματα και έτσι επελέγη αυτή τη μορφή για λόγους ευφωνίας και ευχρηστίας.  Εμφανίζεται σε κάθε ραδιοναυτιλιακή έκδοση της περιοχή. Έτσι τ΄ όνομά του μνημονεύεται κάθε μέρα εκεί ψηλά στον ουρανό.

H προτομή και ο δρόμος του Ηλιάκη

Στις 20 Μαΐου 2007 έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του, στην οδό Ακρωτηρίου στη περιοχή Άγιος Ματθαίος Χανίων. Η χάλκινη προτομή του πιλότου κλάπηκε από αγνώστους στις 2 Δεκεμβρίου 2012 και τελικά βρέθηκε εγκαταλελειμμένη την επόμενη ημέρα σε κοντινή περιοχή. Eπίσης δρόμος «Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη», προς τιμήν του, υπάρχει και στο Ηράκλειο Αττικής.

Το τραγούδι «Ήλιος θεός»

To τραγούδι πρωτοεκτέλεσε ο Βασίλης Σκούλας το 2009. Είναι ένα τραγούδι αφιερωμένο σε όσους αετούς της Πολεμικής μας αεροπορίας έπεσαν εν ώρα καθήκοντος.

Το τραγούδι κατά μία ερμηνεία μιλά για τους Αθάνατους ήρωες που έχασαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
και είχε αφιερωθεί μεταξύ άλλων και στον Κωνσταντίνο Ηλιάκη.

Ερμηνεία: Βασίλης Σκούλας

Moυσική: Νικολούδης Μιχάλης ]
Στίχοι: [Πάρης Μήτσος]

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω
έχω φίλο τον Ήλιο Θεό
με του αγέρα το νέκταρ μεθάω
αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι
το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά
στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι
στο Αιγαίο να δίνω φιλιά.

Λευτεριά στους ανέμους ζητάω
έχω πάψει να είμαι θνητός
ανεβαίνω ψηλά κι αγαπάω
δίχως σώμα χρυσός αετός.

Και χωρίς τα φτερά δεν φοβάμαι
το γαλάζιο ζεστή αγκαλιά
στα ψηλά τα βουνά να κοιμάμαι
στο Αιγαίο να δίνω φιλιά.

Σαν το σύννεφο φεύγω πετάω
έχω φίλο τον Ήλιο Θεό
με του αγέρα το νέκταρ μεθάω
αγκαλιάζω και γη κι ουρανό.

To τραγούδι:

Πηγή: onalert.gr

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *