Πλήθος κόσμου συντρόφευσε την «Αναστασία» στο ταξίδι της για την ελευθερία! | ΦΩΤΟ

Shares

Μια μοναδική εμπειρία βίωσε πλήθος κόσμου στο Ρέθυμνο που παρευρέθηκε στην απελευθέρωση της θαλάσσιας χελώνας Caretta – caretta, «Αναστασία». Από τη στιγμή της απελευθέρωσής της από εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, η «Αναστασία» έδειξε αρκετά εξοικειωμένη με το πλήθος κόσμου που την παρακολουθούσε και ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα προς το νερό.

Κάποια στιγμή στάθηκε και περιεργαζόταν τον χώρο και τους ανθρώπους που την παρακολουθούσαν με αγωνία! Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί μέχρι και ότι «πόζαρε» στο φακό. Αυτό κράτησε για λίγο, αφού χωρίς δισταγμό συνέχισε να κατευθύνεται προς τον φυσικό της χώρο, ώσπου και κολύμπησε στο νερό και τής ευχήθηκαν όλοι: «Καλό ταξίδι!».

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη 

Παρ’ όλο που η «Αναστασία» φάνηκε να απολαμβάνει την επιστροφή της στο νερό και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση, οι εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ παρέμειναν διαρκώς δίπλα της για να την ενθαρρύνουν ή και να τη… δροσίσουν βρέχοντας την με νερό.

Ο Μίνως Αλεφαντινός, Αντιδήμαρχος του δήμου Ρεθύμνου, ανέφερε ότι είναι βασικό να δημιουργηθεί η σωστή νοοτροπία στους ανθρώπους που κάνουν χρήση της παραλίας, ώστε να καταλάβουν ότι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που υπάρχει ακόμη και αυτή η παραλία είναι, ο βιολογικός κύκλος που συντηρεί και πρέπει να προστατευθεί.

Άλλωστε, ο δήμος όπως επισήμανε, παρέχει οποιαδήποτε μέσα μπορεί στον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, ώστε να επιτευχθεί το δικαίωμα του προστατευόμενου είδους να αναπαραχθεί και να συνεχίσει το 200 εκατομμυρίων μακρύ ταξίδι του στο χρόνο! Έτσι, καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι, όπως τόνισε ο Μίνως Αλεφαντινός, ότι: «Οι χελώνες υπήρχαν πριν από εμάς σε αυτό τον χώρο, εμείς είμαστε οι εισβολείς και έχουμε διαταράξει τον κύκλο ζωής τους».

Οι παραλίες του Ρεθύμνου αποτελούν το χώρο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta επί σειρά ετών, ωστόσο η έδρα της Grecotel βρίσκεται επίσης στο Ρέθυμνο και αυτό δίνει το έναυσμα για την άμεση συμμετοχή της αλυσίδας σε ότι αφορά την φροντίδα της.

Ο Γιώργος Δασκαλάκης, Γενικός Διευθυντής του ξενοδοχείου Caramel Grecotel Boutique Resort, ανέφερε ότι εδώ και 43 χρόνια η Grecotel είναι πρωτοπόρος σε περιβαλλοντικά θέματα και όχι μόνο, ενώ υπάρχει ενεργή συμμετοχή της αλυσίδας στη φροντίδα της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta. Με αφορμή την απελευθέρωση της «Αναστασίας» που έγινε μπροστά από το ξενοδοχείο Caramel Grecotel Boutique Resort, ανέφερε ότι: «Στα ξενοδοχεία της Grecotel σχεδόν κάθε χρόνο υιοθετούμε μια χελώνα και με τη φροντίδα του ΑΡΧΕΛΩΝ την ελευθερώνουμε στη θάλασσα, ώστε να καταλήξει στον φυσικό της χώρο».

Η ενήλικη θηλυκή θαλάσσια χελώνα με βάρος 52 κιλά και μήκος καβουκιού 75 εκατοστά, βρέθηκε με τραύμα στο κεφάλι στη Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης. Έπειτα από 4 μήνες στο Κέντρο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής, απελευθερώθηκε στο Ρέθυμνο και αυτό, όπως τόνισε ο Οδυσσέας Παξινός, Υπεύθυνος του ΑΡΧΕΛΩΝ για τα προγράμματα της Κρήτης: «Όταν βρεθείς μπροστά σε ένα τέτοιο συμβάν, σου δημιουργεί κάποια από τα πιο όμορφα και ολοκληρωτικά συναισθήματα που μπορεί να νοιώσει κάποιος».  Στη συνέχεια, εξήγησε ότι η θηλυκή χελώνα επιστρέφει στο φυσικό της περιβάλλον για ωοτοκία, έτσι είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται τα διαχειριστικά μέτρα από ξενοδοχειακές μονάδες και επιχειρήσεις στο Ρέθυμνο, για να συνεχίσουμε να φιλοξενούμε στον τόπο μας αυτό το σπάνιο είδος.

Η παραλία αναψυχής του παραλιακού μετώπου του κόλπου Ρεθύμνου (από το Δελφίνι μέχρι την Σκαλέτα) είναι και παραλία ωοτοκίας παράλληλα. Έτσι κάποια από τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούνται από τις επιχειρήσεις αφορούν κυρίως την τοποθέτηση των ομπρελών σε σταθερά σημεία και σε άξονες κάθετους προς το κύμα, όπως και την απομάκρυνση ή ανάρτηση των επίπλων θαλάσσης μετά τη δύση του ηλίου ώστε να αφήνεται επαρκής διαθέσιμος χώρος για ωοτοκία κατά τις νυχτερινές ώρες.

Οι επιχειρήσεις έχουν λάβει σχετική ενημέρωση από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου και η συνεργασία τους με τον Σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του Οδυσσέα Παξινού, είναι αρκετά καλή.

Εν τω μεταξύ φέτος οι φωλιές στο Ρέθυμνο είναι περισσότερες σε σχέση με πέρυσι και αυτό σημαίνει ότι η προστασία της χελώνας Caretta-caretta έχει γίνει και πρέπει να παραμείνει μια καθημερινή θετική προσφορά, για το κοινό καλό όλων!

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *