Στο Γκάζι βρίσκεται η μοναδική μικροζυθοποιία της Αθήνας | ΦΩΤΟ

Μια… κουκουβάγια ήρθε και εγκαταστάθηκε στο Γκάζι. Στην Πειραιώς, σε ένα παλιό γκαράζ αυτοκινήτων, δίπλα στα μαγαζιά που η νεανική διασκέδαση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, θα βρει κανείς την Noctua.

Είναι η μοναδική μικροζυθοποιία στην Αθήνα, το αποτέλεσμα της δημιουργικής και παραγωγικής συνάντησης τεσσάρων φίλων που έφτιαχναν μπύρες στο σπίτι τους και έχει ένα σκοπό. Να γίνει ένα «κέντρο πολιτισμού», ένας χώρος επισκέψιμος στην καρδιά της πόλης, ώστε να μπορεί ο κόσμος, να δοκιμάζει τις μπύρες και να μαθαίνει για την τέχνη της ζυθοποιίας, κατά τα αμερικανικά πρότυπα.

Ο Ορφέας, ο Ιάσονας, ο Χρήστος και ο Δημήτρης, όλοι γύρω στα 30, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μικροζυθοποιείο στην Αθήνα, έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό την αγάπη τους και τον ενθουσιασμό τους για τις craft μπύρες, θέλοντας να κάνουν να λειτουργήσει και να σταθεί στα «πόδια» της μια επένδυση σε χειροποίητες μπύρες.

Ο Ιάσονας Παναγιοτόπουλος σπούδασε δημοσιογραφία, ο Δημήτρης Γιαννόπουλος και ο Ορφέας Δημόπουλος οικονομικά, ενώ ο Χρήστος Βασιλειάδης Τεχνολογία Τροφίμων. «Κανείς δεν το σπούδασε. Διαβάσαμε πολύ, περάσαμε ατέλειωτες ώρες κάνοντας αλχημείες και με τη βοήθεια ενός φίλου οινολόγου καταλήξαμε στην δική μας μπύρα», λέει ο Δημήτρης.

«Εμπνευσμένοι από τα αμερικάνικα ζυθοποιεία που ξεπηδούν μέσα στις γειτονιές των πόλεων, θέλαμε και εμείς να κάνουμε κάτι αντίστοιχο. Να φτιάξουμε δηλαδή ένα χώρο που θα είναι άμεσα προσβάσιμος σε όλους όσοι αγαπούν ή θέλουν να μάθουν περισσότερα για την μπύρα και να μπορεί να δεθεί άμεσα με τις τοπικές γειτονιές. Να δημιουργήσουμε ένα χώρο όπου θα μπορούν να γίνονται εκδηλώσεις, συναυλίες και παράλληλα να μπορεί οποιοσδήποτε να έρχεται να δοκιμάζει και να αγοράζει απευθείας από την πηγή την μπύρα. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με ανθρώπους και ομάδες που δημιουργούν και προσφέρουν μέσα σε αυτή τη χαοτική πόλη», λέει ο Χρήστος.

noctua2

Από ζυθοποιοί… μεσίτες

«Δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε τον κατάλληλο χώρο αλλά το παλιό συνεργείο -μετά από προσωπική εργασία- μετατράπηκε σε ένα τέλειο ζυθοποιείο», εξιστορούν.

«Αφού κοντέψαμε να γίνουμε μεσίτες γυρίζοντας κάθε σπιθαμή της Αθήνας, αποφασίσαμε να εγκατασταθούμε σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων πάνω στην Πειραιώς στο Γκάζι λίγα μέτρα από το σταθμό του μετρό Κεραμεικός», μας λένε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε εκεί μέσα, πέρα από το να φτιάχνουμε τις αγαπημένες μας μπύρες, να συνεργαστούμε μαζί με άλλους ανθρώπους βάζοντας ένα ακόμη λιθαράκι στο craft κίνημα της Ελλάδας» λένε και οι τέσσερις.

To πριν

prin

…και το μετά

noct5

Όσο για το όνομα του ζυθοποιείου ήταν κάτι που τους ταλαιπώρησε πολύ καιρό, όπως μας εκμυστηρεύονται. Θέλαμε κάτι που να εκφράζει και τους τέσσερις και να καλύπτει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ανεξάρτητη, τοπική, σπιρτόζα, νυχτόβια, ανατρεπτική. Το συζητάγαμε με τον designer μας Andy Παπαδάκη, ο οποίος όταν το άκουσε μας είπε: «Αυτό είναι, η κουκουβάγια της Αθήνας η νυχτόβια». Λίγες μέρες μετά δημιουργήθηκε και το λογότυπο.

Μέχρι στιγμής, η Noctua διαθέτει δύο μπύρες. Tην Head Twister, μία Pale Ale (5,2% αλκοόλ), με ισορροπημένο σώμα και υπέροχη επίγευση, έντονη πικράδα και αμερικάνικους λυκίσκους στη μύτη. Και την Night Vision, μια balck India Pale Ale (7,2% αλκοόλ), ένα δύσκολο αλλά πολύ εντυπωσιακό είδος μαύρης μπύρας,στο οποίο πρέπει να ισορροπήσουν οι έντονοι λυκίσκοι με τη σοκολάτα και τις μυρωδιές του καφέ που προσδίδουν οι μαύρες βύνες.

noc7

Η Noctua έχει επιλέξει τις καλύτερες γερμανικές βύνες που θα μπορούσαν να βρουν στην αγορά, ενώ οι λυκίσκοι είναι από τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, οι ιδρυτές της έχουν σχεδόν έτοιμη μία νέα μπύρα ενώ σχεδιάζουν 2 ακόμα και ανυπομονούν για το καλοκαίρι, που είναι συνδυασμένο στην ελληνική κουλτούρα με την μπύρα.

Όσο για το μήνυμά τους:

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν του αρέσει η μπύρα, απλά δεν έχει ανακαλύψει ακόμα αυτή που του ταιριάζει».

 

 

 

Ρεπορτάζ: Όλγα Μπαλαφούτη, Σταυρούλα Πράσινου
Φωτογραφίες: Στέφανος Καστρινάκης

Πηγή: newmoney

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *