Μαραβελάκης

Ο Γιώργος Μαραβελάκης στο Daynight: «Το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης στο θέμα του τουρισμού»

Shares

Ένας από τους πλέον γνωστούς ξενοδόχους του Ρεθύμνου, ο  ιδιοκτήτης του Rethymno Residense, Γιώργος Μαραβελάκης, άνοιξε τα χαρτιά του στο Daynight.gr μιλώντας για τις προοπτικές της φετινής σεζόν στον τουριστικό κλάδο της πόλης, του νησιού και της χώρας γενικότερα.

Σύμφωνα με τον κύριο Μαραβελάκη, οι προοπτικές υπάρχουν, ωστόσο μένει στην κυβέρνηση να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να απεγκλωβιστούν. Παράλληλα αναφέρθηκε στην ετοιμότητα των ξενοδόχων του Ρεθύμνου και της Κρήτης, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές ενάντια στην τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Διακρατικές συμφωνίες η μόνη λύση

Από τη μία πλευρά ακούμε απαισιόδοξες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για «χαμένη χρονιά» χωρίς προοπτική ανάκαμψης, από την άλλη δεν λείπουν οι φωνές εκείνες που έχουν πιο αισιόδοξη χροιά και αναφέρονται σε δειλά βήματα ανάκαμψης που μπορούν να ξεκινήσουν από τις αρχές Ιουλίου.  Τι ισχύει τελικά;

«Αν με ρωτούσατε πριν τρεις μέρες θα σας έλεγα ότι τα μηνύματα είναι θετικά, τουλάχιστον από τις αγορές του εξωτερικού», ξεκινάει την κουβέντα μας ο κ. Μαραβελάκης και συνεχίζει: «Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να πραγματοποιήσει διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες εισροής τουριστών στην Ελλάδα. Ένα αναγκαίο μέτρο που θα έδινε λύσεις στο πρόβλημα του φετινού καλοκαιριού. Να σας υπενθυμίσω πως η Μ. Βρετανία ανακοίνωσε 14 μέρες καραντίνα για όσους έρχονται από το εξωτερικό, αλλά εξαίρεσε από αυτό το μέτρο τη Γαλλία. Την ίδια στιγμή Λιθουανία, Εσθονία και Λετονία έχουν συνάψει διακρατικές συμφωνίες με τις Σκανδιναβικές χώρες για ελεύθερη μετακίνηση των τουριστών. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να είχε κάνει και η Ελλάδα, ωστόσο το Υπ. Εξωτερικών δεν το έπραξε

Η σύναψη διακρατικών συμφωνιών για ελεύθερη μετακίνηση τουριστών, βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Γιώργου Μαραβελάκη, ωστόσο δεν είναι αυτό το μοναδικό του «παράπονο» από την κυβερνητική λειτουργία: «Η κυβέρνηση τα έχει πάει πάρα πολύ καλά στο θέμα το υγειονομικό, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να την κατηγορήσει. Όσο όμως συνεχίζει να έχει ως συμβούλους για την επανεκκίνηση της οικονομίας τους λοιμωξιολόγους, δεν πρόκειται να δούμε επανεκκίνηση. Οι λοιμωξιολόγοι είναι καλοί για τα υγειονομικά ζητήματα, καλό θα ήταν η κυβέρνηση να ακούσει τους πραγματικούς φορείς της αγοράς για το πώς θα γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας.»

Η Κρήτη ως τουριστικός παράδεισος και η… τουριστοφοβία

Κάνοντας το συνήγορο του διαβόλου, υπενθυμίζουμε στον κ. Μαραβελάκη πως ο κορονοϊός είναι ένα παγκοσμιοποιημένο πρόβλημα με τρομερά περίπλοκες προεκτάσεις και ως εκ τούτου ενδεχομένως να είναι άδικο να περιμένει κανείς μαγικά ραβδιά και αποφάσεις που λύνουν τα προβλήματα σε χρόνο ντε τε. Ο ίδιος επιμένει και συμπληρώνει: «Αυτό που ζητάμε παράλληλα με τη σύναψη διακρατικών συμφωνιών, είναι να συνοδεύονται από υγειονομικά χαρακτηριστικά και κανόνες, όπως τα διευρυμένα τεστ, η χρήση μάσκας κλπ. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κρήτη είναι ένας προορισμός με μηδενικά κρούσματα. Έχουμε,δηλαδή, ένα τεράστιο αβαντάζ. Η Κρήτη με τον πολύ καλό καιρό, δίνει ένα επιπλέον «φάρμακο» για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός, ο οποίος σύμφωνα με τις ενδείξεις δεν επιβιώνει σε θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών Κελσίου. Πόσο μάλλον, στα 30άρια που συναντάμε αυτή την εποχή στο νησί μας».

Ο κ. Μαραβελάκης αναφέρθηκε και στην… τουριστοφοβία που δειλά-δειλά αναπτύσσεται σε μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού, καθώς όπως ο ίδιος τονίζει, ένας στους δύο Έλληνες δεν επιθυμεί το άνοιγμα των συνόρων. «Πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση του κόσμου προκειμένου να αναχαιτίσουμε αυτό το φόβο. Θα σας πω το εξής. Την π. Τρίτη ήμουν καλεσμένος σε τοπικό κανάλι της Γερμανίας όπου δέχτηκα μια φιλική… επίθεση από τους πράκτορες του εξωτερικού. Οι τελευταίοι μου υπενθύμισαν ότι οι τουρίστες του εξωτερικού ναι μεν θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν τα χρήματα. Τα δημοσιεύματα του τύπου «θα πνιγεί η Ελλάδα από τους Γερμανούς τουρίστες» αποτυπώνουν το «θέλω» και όχι τη πραγματικότητα. Όταν έχουν μείνει τρεις μήνες χωρίς εργασία, το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται είναι οι διακοπές τους στην Ελλάδα ή και αλλού».

 

Πανέτοιμοι οι ξενοδόχοι της Κρήτης

«Τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι πανευρωπαϊκά αναγνωρισμένα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν και δη αυτά της Κρήτης. Επομένως, η λήψη κάποιων έξτρα υγειονομικών μέτρων, δεν προκαλεί άγχος στον Ρεθυμνιώτη και τον Κρητικό ξενοδόχο, καθώς η υγειονομική ασφάλεια έχει μπει στο DNA του εδώ και χρόνια. Ό,τι χρειαστεί να εφαρμόσουμε, θα το εφαρμόσουμε. Αλλά το να ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας χωρίς να υπάρχουν αεροπορικές θέσεις και αεροπλάνα να προσγειωθούν σε Χανιά και Ηράκλειο, δε θα βοηθήσει», σκιαγραφεί τις προθέσεις των ξενοδόχων ο κ. Μαραβελάκης, ο οποίος ερωτώμενος για τον ρόλο του εσωτερικού τουρισμού, ήταν ξεκάθαρος: «Ο εσωτερικός τουρισμός δεν είναι ούτε «ασπιρίνη» για τα ξενοδοχεία της Κρήτης. Μιλάμε για ένα νησί που διαθέτει 6.000.000 κρεβάτια, θα έπρεπε το σύνολο των Ελλήνων τουριστών να προτιμήσει την Κρήτη για τις φετινές του διακοπές για να διορθωθεί κάπως η κατάσταση».

 

Τα «βέλη» προς τον δήμο Ρεθύμνου

Ως μέλος της Επιτροπής Τουρισμού στον δήμο Μυλοποτάμου και με χρόνια ενασχόληση με τα κοινά του τόπου, ο Γιώργος Μαραβελάκης δηλώνει απογοητευμένος από τη στάση της τοπικής αυτοδιοίκησης: «Βλέπουμε μια απραξία από τον δήμο Ρεθύμνου πρωτίστως και ακολούθως από το δήμο Μυλοποτάμου προς τις επιχειρήσεις. Άλλοι δήμοι, όπως αυτός του Αγίου Βασιλείου, έχουν πάρει μέτρα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, μέτρα όπως η απαλλαγή δημοτικών τελών, η αναστολή πληρωμών ύδρευσης κ.α. Καλό θα ήταν ο δήμος Ρεθύμνου να αφήσει τα τηλεοπτικά πάνελ και τις τηλε-συναντήσεις με την πρόεδρο του «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου και να ξεκινήσει τις ουσιαστικές δράσεις. Εξάλλου, δηλώσεις του τύπου «τι να τις κάνω εγώ τις επιχειρήσεις» καλό είναι να τις αποφεύγουμε.., κατέληξε αφήνοντας αιχμές ο Γιώργος Μαραβελάκης.

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *