Το Γιοργαλίδικο άλογο της Κρήτης είναι η αρχαιότερη ράτσα στον κόσμο | ΦΩΤΟ

Shares

Λένε πώς ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο σκύλος -κι όχι άδικα. Αν υπάρχει όμως ένα ζώο που ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει σχέση μαζί του, πολλές φορές ακόμα πιο δυνατή κι από ότι με τα συμπαθή τριχωτά τετράποδα, αυτό δεν είναι άλλο από το άλογο. Στην Κρήτη άλλωστε ξέρουμε από άλογο, το Γιοργαλίδικο -ή Μεσσαρίτικο- άλογο είναι η πιο παλιά ράτσα στον κόσμο.

Τι έγινε, μήπως σας ξαφνιάσαμε; Τα αλογάκια που καβαλούσαν οι παππούδες σας για να πάνε στο χωράφι, τα ίδια ζώα που έδειχναν αυτοθυσία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το μέτωπο της Αλβανίας, εκείνοι οι πιστοί σύντροφοι κάποιων τυχερών από εσάς κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο χωριό, βρίσκονται στην Κρητική γη πάνω από τρεις χιλιάδες χρόνια. Από χρόνια χαμένα στα βάθη της ιστορίας, πριν ακόμα κυριαρχήσουν οι Μινωίτες στο νησί.

Είναι ένα ζώο πολύ πιο μικρό από τις αντίστοιχες εντυπωσιακές αραβικές ράτσες, το οποίο φθάνει το πολύ έως 1,60 στο ύψος. Ότι υστερεί σε μέγεθος όμως το αναπληρώνει σε αντοχή, εργατικότητα και έναν καλπασμό μοναδικό στον κόσμο που του χαρίζει περισσότερη ταχύτητα, σταθερότητα αλλά και μια αγέρωχη εικόνα καθώς μπορεί να περπατήσει ακόμα και στα πιο κακοτράχαλα βουνά.

Σήμερα πια το Γιοργαλίδικο Άλογο δεν χρησιμοποιείται για εργασίες, παρά σε λίγες περιπτώσεις. Κυρίως είναι άλογο συντροφιάς, επιδείξεων που όμως ο βασικός στόχος είναι η διατήρηση της ράτσας. Πριν χρόνια ο πληθυσμός των αλόγων είχε μειωθεί σημαντικά… Σήμερα όμως πρέπει να ξεπερνούν τα 1.300 άλογα -και μακάρι τα επόμενα χρόνια να πληθύνουν ακόμα περισσότερο.

Το Γιοργαλίδικο άλογο εν δράσει

Φωτογραφίες με αυτά τα αγέρωχα πλάσματα

Shares


1 comment

  1. Pingback: Το Γιοργαλίδικο άλογο της Κρήτης είναι η αρχαιότερη ράτσα στον κόσμο (pics+vid) – Χυμα στο κυμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *