ΚΡΗΤΗ: Μετά τη Λειτουργία, μάζεψαν χόρτα κι έφτιαξαν πίτες σε μοναστήρι! | ΦΩΤΟ

Shares

Μια μοναδική γαστρονομική και όχι μόνο εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι συμμετείχαν σε μοναδική διοργάνωση στο Μονή Αγίου Γεωργίου στον Αποκόρωνα.

Σε μια δράση του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής και το Δήμο Αποκορώνου, μάζεψαν χόρτα, τυροκόμησαν και είχαν έφτιαξαν πολλών ειδών πίτες .

Περιγράφοντας την εμπειρία η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας Λένα Ηγουμενάκη σημειώνει: “Στις 24 Μαρτίου στους φιλόξενους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου (Καρύδι Αποκορώνου) μέλη του Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, των Συλλόγων του Δήμου Αποκορώνου και του Αγίου Γεωργίου Σητείας »Οι Τουρτούλοι» , ξύπνησαν μνήμες και έζησαν μια ξεχωριστή, γευστική και πρωτόγνωρη εμπειρία, με θέμα «Η δευτερογενής παραγωγή αξιοποιεί την πρωτογενή παραγωγή».

Την Κυριακή το πρωί μετά τη λειτουργία, μαζέψαμε χόρτα, ζυμώσαμε, ανοίξαμε φύλλο και φτιάξαμε, σφακιανή πίτα, αγκιναρόπιτα, πασχαλινά καλιτσούνια, μηζυθρένια και ανάμικτα τηγανιτά καλιτσούνια, χορτόπιτα, μανιταρόπιτα, μαραθόπιτα, νεράτη μυζηθρόπιτα.

Όλη μέρα τα τραπέζια ήταν στρωμένα στην όμορφη αυλή της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου. Η παραστιά έτοιμη και το μαυροτσίκαλο γεμάτο γάλα, για να κάνουμε το πηχτόγαλο, σκάφες με ζύμη, σοφράδες, ξυλίκια μικρά και μεγάλα, ξυλίκια με καλάμι, μοσόρες με χόρτα, μάραθο και μυρωδικά, αρώματα ξεχωριστά και μοσχοβολιστές εικόνες. Οι νοικοκυρές πολλές, τα χέρια πολλά, πολλά και άξια, όλα με τον παραδοσιακό τρόπο, με αγνά και φρέσκα υλικά, όπως τα έφτιαχναν παλιά, έτσι όπως διασώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων από γενιά σε γενιά, όλα με αγάπη και φροντίδα”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε την συνέχεια στο maleviziotis.gr

Shares


1 comment

  1. Pingback: Μονή Αρκαδίου: Εκεί όπου η ομορφιά του μεσογειακού τοπίου γίνεται ένα με την Ιστορία της Κρήτης! | ΒΙΝΤΕΟDaynight.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *