Γιατί ΔΕΝ πρέπει να τρώτε συνέχεια απ’ έξω

Shares

Ας μιλήσουμε για το θέμα του delivery. Ας μιλήσουμε για τους κινδύνους του να τρως συνέχεια απ’ έξω. Γιατί δεν είναι μόνο ότι θα παχύνεις πιο εύκολα. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερη κίνδυνοι από αυτό. Και αυτά δεν είναι πράγματα που τα βγάζουμε από το μυαλό μας. Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που τα στηρίζουν.

Τρώτε φαγητό απ’ έξω; Μήπως να το σκεφτείτε ξανά;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Έιμι Ζότα του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον, έκαναν μια σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος «Environment International Journal», αναλύοντας στοιχεία για 10.253 ανθρώπους που κλήθηκαν να περιγράψουν τι έφαγαν και πού κατά το προηγούμενο 24ωρο.  Τα αποτελέσματα; 6 στους 10 συμμετέχοντες (61%) είχαν φάει φαγητό απ’ έξω την προηγούμενη μέρα.

Στη συνέχεια, με εξέταση ούρων, μετρήθηκαν τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων σε κάθε άτομο.

Τι είναι οι φθαλικές ενώσεις;

Οι φθαλικές ενώσεις είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, για να κάνουν πιο εύκαμπτες και ανθεκτικές τις πλαστικές συσκευασίες, καθώς επίσης σε καλλυντικά, σαπούνια, καθαριστικά, κόλλες κ.α.. προκαλούν προβλήματα όπως: ορμονικές διαταραχές και στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για άσθμα, καρκίνο του μαστού, διαβήτη τύπου 2, υπογονιμότητα κ.α.

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι είχαν φάει έξω την προηγούμενη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο περίπου 35% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο σώμα τους, σε σχέση με όσους είχαν μαγειρέψει και είχαν φάει στο σπίτι τους.

Ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ακόμη μεγαλύτερος για τους εφήβους που τείνουν συχνότερα να τρώνε πρόχειρο φαγητό εκτός σπιτιού. Οι νέοι που συχνά έτρωγαν με τους φίλους τους σε κάποιο ταχυφαγείο, είχαν 55% υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που εκτιμούσαν περισσότερο το φαγητό της…μαμάς.

Τι δήλωση η υπεύθυνη της έρευνας;

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το φαγητό που ετοιμάζεται στο σπίτι, έχει μικρότερες πιθανότητες να περιέχει υψηλά επίπεδα φθαλικών ενώσεων, χημικών ουσιών που σχετίζονται με προβλήματα γονιμότητας, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και άλλα προβλήματα υγείας. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι το φαγητό εκτός σπιτιού μπορεί να αποτελεί μια σημαντική και έως τώρα υποτιμημένη πηγή έκθεσης στις φθαλικές ενώσεις, τουλάχιστον για τον πληθυσμό των ΗΠΑ» δήλωσε η Ζότα, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν».

Shares


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *