Σφακιανοί

Οι Σφακιανοί το… έκαψαν για τα καλά στον «Ομαλό»! | ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Shares

Η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών γιόρτασε, το μεσημέρι της Κυριακής 1ης Δεκεμβρίου 2019, τα 90 χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς της στον Πολιτισμό, τη ζωντανή Παράδοση, την Ιστορία, την Παιδεία και την κοινωνία των Σφακιών, στο κατάμεστο κρητικό κέντρο «Ομαλός».

Για τη γιορτή και το γλέντι, ταξίδεψε από την Κρήτη και χόρεψε το συγκρότημα του Παραδοσιακού Συλλόγου «Τα Σφακιά«, του δάσκαλου της παράδοσης Σήφη Παπασηφάκη, με τους ήχους της μουσικής του συνεπαρχιώτη μας Νίκου Καρκάνη και των συνεργατών του.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης, Ανδρέας Κούνδουρος, έκανε σύντομη αναδρομή στην πορεία και τις πάμπολλες δράσεις της. Ο Αντιπρόεδρος, Σταύρος Καπριδάκης τόνισε την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της και επέμεινε στους βασικούς σκοπούς της Ένωσης. Χαιρετισμό απεύθυναν και οι παριστάμενοι Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Σφακιανών Π.Ε. Χανίων, Ευτύχης Κοπασάκης και Ανδρέας Μανουσέλης, που τόνισαν την ανάγκη συμπόρευσης και κοινής δράσης των δύο Ενώσεων, ειδικά ενόψει των εορτασμών των 250 χρόνων από την επανάσταση του 1770 και των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Ο δάσκαλος Σήφης Παπασηφάκης αναφέρθηκε στην προσφορά της Ένωσης και στην προέλευση του πεντοζάλη, του πολεμικού χορού που πρωτοχορεύτηκε στην Ανώπολη Σφακίων κατά την κήρυξη της επανάστασης του 1770 από τον Εθνομάρτυρα Δασκαλογιάννη. Στο τέλος της ομιλίας του, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Ένωσής μας έναν βενετικό χάρτη της Κρήτης, με χαραγμένους δίπλα τους στίχους του Γιάννη Βάρδα που αναφέρονται στη μακραίωνη σφακιανή ιστορία των αγώνων για την Ελευθερία.

Κατόπιν, η Κοσμήτορας της Ένωσης, Ειρήνη Κορνιζάκη ευχαρίστησε τους χορηγούς της βραδιάς και τους παριστάμενους εκπροσώπους πολιτιστικών σωματείων, και τα μέλη του χορευτικού συγκροτήματος απέδωσαν κρητικούς χορούς και τον αυθεντικό Σφακιανό πεντοζάλη, με βροντερή επίκληση του ονόματος κάθε οπλαρχηγού της Επανάστασης του 1770 και ολοκλήρωση του χορού χωρίς τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Ακολούθησε γνήσιο Σφακιανό γλέντι μέχρι τις βραδινές ώρες, όπου όλοι απόλαυσαν την παραδοσιακή φιλοξενία και τα εδέσματα του «Ομαλού«, αλλά και των Σφακιανών χορηγών της εκδήλωσης.

Η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών ευχαριστεί από καρδιάς τους φίλους και τους συνεπαρχιώτες που μας ετίμησαν για μια ακόμη φορά με τη μαζική παρουσία και στήριξή τους, και συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση.

 

Δείτε φωτογραφίες από την ξεχωριστή βραδιά στο άλμπουμ που ακολουθεί:

Φωτογραφίες: Έλενα Φουράκη & Βαρβάρα Σιαφάκα
Βίντεο: Βαρβάρα Σιαφάκα
Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *