Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Το Ρέθυμνο είπε ένα τεράστιο ΟΧΙ στην ενδοοικογενειακή βία! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε πολίτες του Ρεθύμνου προχώρησε το προσωπικό του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας, έξω από το Δημαρχείο Ρεθύμνου με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Οικογένειας.

Μοίρασαν ενημερωτικό υλικό, έδωσαν μπαλόνια με μηνύματα αναγραμμένα επάνω και συζήτησαν με τους πολίτες, γυναίκες και άντρες, για την υπόθεση των δύο φύλων, τις φυλετικές διακρίσεις, τις έμφυλες διακρίσεις και έμφυλα στερεότυπα που κυριαρχούν ακόμη και στην κοινωνία μας.

Γράφει η Ιωάννα Καψάλη

Η “διαμαρτυρία” πραγματοποιήθηκε με σκοπό να βοηθηθούν γυναίκες που κατοικούν στο Ρέθυμνο, ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους γύρω από θέματα ενδοοικογενειακής βίας που μπορεί να έχουν υποστεί.

Ο αριθμός των γυναικών που έχουν λάβει τις υπηρεσίες του Κέντρου από την έναρξη του μέχρι σήμερα, ξεπερνά τις 320 γυναίκες, όπως εξηγεί η Αλεξία Βαονάκη, Προϊσταμένη του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Θυμάτων Βίας και Ψυχολόγος της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Πρόκειται για ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό που έχει παρατηρηθεί στο Ρέθυμνο, έτσι όπως εξηγεί η ίδια: “Ας αναλογιστούμε πως από τις 3.000 κλήσεις που έχουν καταγραφεί από γυναίκες που επιθυμούσαν να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό βίας στην Πανελλήνια 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, το 80% των περιπτώσεων αφορούσαν τη βίαιη στάση του συζύγου. Από αυτό το γεγονός μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα την διάσταση αυτού του φαινομένου, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή που οι κοινωνικοικονομικές συνθήκες της χώρας, μας έχουν απασχολήσει αρκετά”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Αλεξίας Βαονάκη, η Διεθνής Ημέρα Οικογένειας, έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ το 1953, ώστε ο κόσμος να αντιληφθεί, πόσο σημαντική είναι η οικογένεια μέσα σε μια κοινωνία. Με αφορμή αυτή τη μέρα, το προσωπικό του Κέντρου πραγματοποίησε αυτή τη “διαμαρτυρία”, ώστε να πουν ένα μεγάλο ΟΧΙ στην ενδοοικογενειακή βία. Άλλωστε, όπως αναφέρει η Αλεξία Βαονάκη, η βία είναι ένα έγκλημα το οποίο τιμωρείται από το νόμο, παρ’ όλα αυτά παραμένει να διαπράττεται πίσω από κλειστές πόρτες, ενώ καλύπτεται από το πέπλο της μυστικότητας, της ενοχής, του φόβου και της ντροπής. Μάλιστα, η Αλεξία Βαονάκη, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “Δυστυχώς, αυτό το έγκλημα δεν δημοσιοποιείται όσο θα έπρεπε και οι γυναίκες διστάζουν να απευθυνθούν στο κέντρο και να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που μπορεί αυτό να προσφέρει.”

Παρόλα αυτά, η όλη δράση έγινε με σκοπό να γίνει γνωστή ακόμη περισσότερο η ύπαρξή του κέντρου, αλλά και οι υπηρεσίες του. Η Αμαλία Χριστουλάκη, Κοινωνική Λειτουργός, μας ενημέρωσε σχετικά με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει το κέντρο, καθώς και για τα μέλη του. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι: “Στελεχώνεται από Ψυχολόγο, Κοινωνιολόγο, Κοινωνική Λειτουργό και Νομική Σύμβουλο, έτσι καθαυτό τον τρόπο, οποιαδήποτε κάτοικος του νομού, μπορεί να απευθυνθεί εκεί, για ένα θέμα που την αφορά, είτε οικογενειακό, είτε εργασιακό, ακόμη και από το ευρύτερο περιβάλλον, φιλικό ή συγγενικό και να λάβει νομική ή ψυχολογική στήριξη, ακόμη και κοινωνικό επίδομα, εάν αυτό αρμόζει στην περίπτωση. Καθημερινά αντιμετωπίζουμε οποιοδήποτε ενδοοικογενειακό πρόβλημα ή και όχι, σε γυναίκες κάτοικους του Ρεθύμνου. Η κοινωνία είναι κλειστή σε αυτό το θέμα, όμως με την πάροδο του χρόνου, όσο λαμβάνει κάποια ενημέρωση, δείχνει να εξοικειώνεται με τις υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε. Έτσι μελλοντικά, ευελπιστούμε να μπορούμε κι εμείς να κάνουμε το καθήκον μας σε όλες τις γυναίκες που το χρειάζονται.”

Όσο για τον κόσμο που συζήτησε με τα μέλη του κέντρου, τουλάχιστον οι περισσότεροι, έδειξαν ενδιαφέρον να γνωρίσουν τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει, προληπτικά και σε κάθε περίπτωση που θα ήταν απαραίτητο αυτό να συμβεί. 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ