εμβόλιο

Πότε θα έρθει στην Ελλάδα το εμβόλιο της Pfizer | BINTEO

Shares

Με ταχύ ρυθμό κινούνται πλέον όλες οι διαδικασίες που θα φέρουν την ανθρωπότητα, για πρώτη φορά στην ιστορία, τόσο γρήγορα σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για μία μεταδοτική νόσο.

Σήμερα, Τετάρτη, η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις βιοφαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου BNT162b1 αναμένεται να εγκριθεί από το Σώμα των Ευρωπαίων Επιτρόπων.

 

Η διαδικασία για την ευρωπαϊκή έγκριση του εμβολίου

Σε ό,τι αφορά στη χώρα μας, ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να φτάνουν από τις αρχές του 2021. Μιλώντας στην ΕΡΤ, χαρακτήρισε εντυπωσιακά τα νέα που ανακοίνωσε η Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

«Το 90% ήταν κάτι αναπάντεχο. Κανένας ειδικός δεν περίμενε πάνω από το 70%, στο μάξιμουμ. Οι περισσότεροι περίμεναν γύρω στο 50%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στις αρχές της επόμενης χρονιάς πιστεύω θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δώσεις στη χώρα μας, κυρίως για να γίνει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, και αμέσως ταυτόχρονα να γίνει σε όσους ανήκουν στις πολύ ευπαθείς ομάδες», συνέχισε ο κ. Μόσιαλος.

«Από εκεί και πέρα σταδιακά θα εμβολιαστούν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι που μπορεί να μην ανήκουν σε αυτές και μετά ο γενικός πληθυσμός», πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι ο εμβολιασμός «θα πάρει μερικούς μήνες, δεν θα τελειώσει μέχρι το τέλος του 2021». Όμως, επεσήμανε, αν προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες, «αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας».

Ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι τα ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν είναι αν το εμβόλιο θα είναι «εξίσου αποτελεσματικό στις βαριές περιπτώσεις, στους ασθενείς που έχουν μικρότερη ανοσοαπόκριση. Είναι πιθανό είναι να είναι λίγο μικρότερη η αποτελεσματικότητα. Θα ξέρουμε πριν από το τέλος της χρονιάς, όταν θα ανακοινώσουν τα τελικά αποτελέσματα γιατί τώρα έχουμε μια ενδιάμεση έκθεση».

Ακόμη, ο καθηγητής ανέφερε ότι ανάμεσα στα στοιχεία που απομένουν να φανούν είναι πόση διάρκεια θα έχει η ανοσία από το εμβόλιο. Επίσης, αν θα εμποδίζει τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα έχουν κάνει το εμβόλιο και θα έρχονται σε επαφή με τον ιό.

 

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *