Βρειτε μας στα Social Media
 

ΕΛΛΑΔΑ

Βάσεις 2020: Ποιες σχολές εκτοξεύονται, ποιες παρουσιάζουν πτώση

Δημοσιεύτηκε

στις

baseis
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοδος των βάσεων προβλέπεται κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές. Πτώση μορίων θα εμφανιστεί στις σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης. Ανοδος σε ιατρικές και οικονομικές σχολές. Αυξομειώσεις μορίων στις νομικές.

Mε βάσεις πολλών «ταχυτήτων» θα έρθουν φέτος αντιμέτωποι οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι φετινές πανελλαδικές, έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, οι οποίες θα αποτυπωθούν και στις επιδόσεις των υποψηφίων. Ετσι, οι βαθμοί μαζί με τις επιλογές, που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενοι στο μηχανογραφικό δελτίο θα καθορίσουν και την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Συνεπώς μια ουσιαστική προσέγγιση ως προς την πορεία των βάσεων φέτος θα μπορεί να γίνει όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί των υποψηφίων και μαζί τα σχετικά  στατιστικά στοιχεία για όλους όσοι πήραν μέρος στις εξετάσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή και από τα στοιχεία τα οποία προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, οι ειδικοί προβλέπουν σε πρώτη φάση, πτωτική κίνηση των βάσεων για τις σχολές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης κυρίως για τις σχολές των περιφερειακών ΑΕΙ και λιγότερο έως καθόλου για τα κεντρικά πανεπιστήμια.

 

 

Μάλιστα και εδώ μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη διαμόρφωση των βάσεων, δηλαδή η πτώση των μορίων να είναι  μεγαλύτερη μόνο στις υψηλόβαθμες σχολές και ανοδική στις χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου. Αντίθετα, στις σχολές της κατεύθυνσης των θετικών Επιστημών αναμένουμε ελαφρά άνοδο των βάσεων. Στις πολυπόθητες ιατρικές και οικονομικές σχολές οι βάσεις αναμένεται ν’ αυξηθούν. Το ίδιο δείχνουν οι προβλέψεις ότι θα γίνει -σε γενικές γραμμές -και στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Οι ειδικοί, που κάνουν εκτιμήσεις για την πορεία των μορίων φέτος λαμβάνουν υπόψη τους ότι φέτος τα μαθήματα δεν έχουν συντελεστή βαρύτητας. Μέχρι και την περσινή χρονιά, σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπήρχαν δύο μαθήματα κατεύθυνσης αυξημένης βαρύτητας που έδιναν περισσότερα μόρια από τα άλλα. Τα μαθήματα αυτά ήταν τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία Κατεύθυνσης για το 1ο Πεδίο, τα Μαθηματικά και η Φυσική για το 2ο Πεδίο, η Βιολογία και η Χημεία για το 3ο και τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης και η Οικονομία για το 4ο Επιστημονικό πεδίο.

Φέτος όμως και τα τέσσερα εξεταζόμενα μαθήματα είναι ισοδύναμα και θα έχουν την ίδια ακριβώς βαρύτητα στη διαμόρφωση της συνολικής βαθμολογίας. Συνεπώς οι καθηγητές εκτιμούν ότι αυτό πιθανά να προκαλέσει αύξηση στα μόρια κυρίως στις χαμηλόβαθμες σχολές. Ιδιαίτερα όσον αφορά στις ιατρικές σχολές οι εκτιμήσεις δείχνουν άνοδο των βάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ίσως και πάνω από τα 19.000 μόρια. Περισσότερο «θολή» είναι η εικόνα για τις νομικές σχολές και αυτές των μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, όπου προβλέπονται αυξομειώσεις ανάλογα με το πανεπιστήμιο.

Το μάθημα της έκθεσης θα επηρεάσει σημαντικά την πορεία των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία και όπως φαίνεται μέχρι στιγμής οι μαθητές δεν έχουν καλές επιδόσεις. Επειδή όμως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία δεν μπορεί να γίνει και σοβαρή πρόβλεψη. Στα τμήματα Οικονομίας και Πληροφορικής, οι επιδόσεις των μαθητών στα μαθηματικά και την οικονομία ήταν καλύτερες και συνεπώς εάν αυξηθούν τα ποσοστά των αριστούχων θα αυξηθούν και οι βάσεις στις οικονομικές σχoλές.

 

baseis
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap