Βρειτε μας στα Social Media
 

ΕΛΛΑΔΑ

Το τσάι του βουνού ανοίγει φτερά για αγορές του εξωτερικού

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Η καινοτομία ταιριάζει στην αγροτική παραγωγή και στους ανθρώπους της. Με λίγα πράγματα -μια καινούρια ιδέα με σύγχρονη εμπορική προσέγγιση και προσεγμένη λειτουργική συσκευασία που χτυπά στο μάτι του υποψιασμένου καταναλωτή στη χώρα μας, αλλά κυρίως στο εξωτερικό- ένα παραδοσιακό προϊόν μπορεί να βγει από την ανωνυμία και να ξεκινήσει μια νέα καριέρα! Ακόμη και αν αυτό το προϊόν είναι το τσάι του βουνού.

Ο 40χρονος Χαράλαμπος Αραμπατζής από το Βελεστίνο, το χωριό του Ρήγα Φεραίου, έχει περάσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στο χωράφι και στις καλλιέργειες. Ένας εγγράμματος αγρότης -τεχνολόγος γεωπονίας εν προκειμένω- που στηριγμένος στην οικογενειακή παράδοση θέλησε να δημιουργήσει τη δική του επιχειρηματική ταυτότητα και φυσιογνωμία. Στο αγρόκτημα της οικογένειας Αραμπατζή καλλιεργούνται εδώ και 30 χρόνια παραδοσιακές ποικιλίες οσπρίων και αρωματικών φυτών που κυκλοφορούν σε χρηστικές χάρτινες συσκευασίες κάτω από την επωνυμία «Φεραία Γη» της οικογένειας Αραμπατζή.

Ο Χαράλαμπος Αραμπατζής, λοιπόν, μέλος της νεότερης γενιάς της οικογένειας «με σεβασμό στο περιβάλλον και στην τοπικότητα εφαρμόζει στο αγρόκτημα τις αρχές της βιολογικής γεωργίας και της ορθής γεωργικής πρακτικής» και έχει «ως στόχο και όραμα τη διάδοση των μοναδικών προϊόντων του τόπου μου στον παγκόσμιο καταναλωτή».

Ο ίδιος παρουσιάζει συνοπτικά τη διαδρομή του: «Ξεκίνησα την καλλιέργεια βιολογικών αρωματικών φυτών το 2008, με την πρώτη φυτεία ρίγανης 8 στρέμματα. Σήμερα καλλιεργώ 300 στρέμματα αρωματικά φυτά με κύριο προϊόν τη ρίγανη. Εξάγω πάνω από 80.000 κιλά ρίγανης σε Αμερική, Καναδά, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία».

Μετά τη ρίγανη ήρθε η ώρα για το τσάι του βουνού. «Το τσάι του βουνού προέκυψε από την αγάπη για το συγκεκριμένο φυτό και ρόφημα», λέει και εξηγεί στη συνέχεια: «Η συγκεκριμένη μέθοδος παρασκευής του ροφήματος, όπου τοποθετούμε τα δύο δεμένα κλωναράκια κατευθείαν στην κούπα, είναι ένας τρόπος να βγει το τσάι ευρέως στην αγορά. Είναι η πιο φυσική μέθοδος εκχύλισης χωρίς να χρειαστεί βράσιμο πετυχαίνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα ως προς την ποιότητα των αιθέριων ελαίων που περιέχει το τσάι. Η μέθοδος αυτή κατοχυρώθηκε ως ευρεσιτεχνία, ενώ το 2016 το εκχύλισμα καταγράφηκε από το Ευρωπαϊκό Τμήμα Φαρμάκων ως επίσημο σκεύασμα με θεραπευτικές ιδιότητες!».

 

Το προϊόν που έφτιαξε ο Χαράλαμπος Αραμπατζής έχει και όνομα: Eννέα – στη συσκευασία μάλιστα γράφεται «9. εn.nέ.α» και συνοδεύεται από την ένδειξη «premium mediterranean tea».

Τον ρώτησα αν σημαίνει κάτι η αναφορά στον αριθμό 9. Μου απάντησε ότι η αρχική σκέψη είχε να κάνει με τις 9 Μούσες που μάζευαν στον Όλυμπο τσάι για τους θεούς. Απλώς η αναφορά στις μούσες έγινε στη συσκευασία με πιο παιχνιδιάρικο τρόπο.

Όπως επισημαίνει ο επίμονος γεωργός της σημερινής μας ιστορίας, «το εn.nέ.α κατά μία έννοια αποτελεί τηv πραγμάτωση του οράματος της εταιρείας Terra Ferea να μεταδώσει την ελληνικότητα στα βάθη του κόσμου μέσω ενός premium προϊόντος».

Μαζί με το προϊόν -που είναι και προϊόν μιας χρήσης που έρχεται και… κουμπώνει στις σύγχρονες ανάγκες της ζωής αλλά και της διατροφής- υπάρχει και ένα μικρό στόρι για το τσάι του βουνού. Ετσι και ο ξένος καταναλωτής μπορεί να διαβάσει και να μάθει για το τσάι μας: «Το τσάι του βουνού ή αλλιώς Σιδερίτης αυτοφύεται και καλλιεργείται στα περισσότερα βουνά της Κεντρικής Ελλάδας.

Η καλλιέργεια και συλλογή του είναι ένα κομμάτι μοναδικό, το προϊόν παίρνει την αγάπη που του αξίζει σε κάθε στάδιο. Από την παραδοσιακή καλλιέργεια ως τη συγκομιδή με το χέρι και από την ξήρανση ως τη συσκευασία, το προϊόν κρατάει ζωντανό το ανθρώπινο στοιχείο και την αειφορία! Ο Σιδερίτης από την αρχαιότητα είναι ένα μοναδικό προϊόν στον κόσμο, του οποίου οι φαρμακευτικές ιδιότητες είναι γνωστές μέχρι και σήμερα. Ιδιαίτερο, ακόμα και με τον τρόπο που σερβίρεται στο φλιτζάνι! Το εn.nέ.α απολαμβάνεται χωρίς να χρειάζεται να περάσει από τη διαδικασία του βρασμού, αλλά τοποθετώντας τον ανθοφόρο βλαστό απευθείας στο φλιτζάνι με καυτό νερό, κάτι που το καθιστά μοναδικά φυσικό.

Οι συνθήκες καλλιέργειας είναι τέτοιες που δεν μας αφήνουν ευτυχώς ή δυστυχώς να το έχουμε σε αφθονία, γι’ αυτό και κάθε συσκευασία μας είναι μοναδική και σε συγκεκριμένο αριθμό κάθε έτος παραγωγής».

Πέρα από το εn.nέ.α, το νέο φιλόδοξο project του Αγροκτήματος Φεραία Γη, η εταιρεία καλλιεργεί, συσκευάζει και διανέμει στο λιανεμπόριο προϊόντα που περιλαμβάνουν όσπρια και αρωματικά φυτά: βασιλικός, δυόσμος, θυμάρι, δενδρολίβανο, δαφνόφυλλα, ρίγανη (σε ματσάκι αλλά και τριμμένη), τσάι του βουνού (ένα ολόκληρο ματσάκι), ρεβίθια.

Κώστα Τσαούση

Πηγή: newmoney

Διαφήμιση
emvolio
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap