Βρειτε μας στα Social Media

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άθλιο περιστατικό στην Αθήνα: Ταξιτζής «έκλεψε» τυφλή πελάτισσα

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

ταξιτζης έκλεψε τυφλή πελάτισσα
205 Shares

Ταξιτζής στο κέντρο της Αθήνας χρέωσε τη διαδρομή ενός τυφλού πελάτη με σκύλο-οδηγό, παραπάνω χρήματα από το κανονικό!

Ίσως να το έχει συνήθεια, ίσως να μην τον νοιάζει γενικά, ωστόσο αυτή τη φορά ο συγκεκριμένος οδηγός ταξί «βρήκε το μάστορά του».

Αυτός ο τυφλός πελάτης του ήξερε τα δικαιώματά του. Και τα διεκδίκησε. Αυτό βέβαια δεν σταμάτησε τον εν λόγω οδηγό να χρεώσει παρανόμως την κούρσα παραπάνω χρήματα, επειδή έτσι ήθελε, όπως δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Η Ιωάννα Μαρία Γκέρτσου είναι ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος ΔΣ της Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων-Οδηγών Τυφλών «Λάρα», μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Σκύλων-Οδηγών, ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τυφλή η ίδια. Εργάζεται και μετακινείται με σκύλο-οδηγό.

Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών, διά νόμου (και απλής λογικής φυσικά) μπορούν να κινηθούν σε οποιονδήποτε χώρο, απολύτως οποιονδήποτε όμως, κινείται και ο ίδιος ο τυφλός, καθώς είναι τα «μάτια» του. Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό πως οι σκύλοι οδηγοί τυφλών έχουν λάβει ειδική και πολύμηνη εκπαίδευση, διόλου φθηνή και είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τον ιδιοκτήτη τους. Δεν είναι τυχαίο πως η ίδια η καταγγέλλουσα κάνει εδώ και χρόνια μεγάλο αγώνα, ώστε να υπάρχουν τέτοια σκυλιά και να δίνονται (δωρεάν) σε τυφλούς συνανθρώπους μας.

Χθες το μεσημέρι, λοιπόν, Τρίτη 20/7, η κ. Γκέρτσου κάλεσε ταξί μέσω της εφαρμογής Uber για να επιστρέψει από την εργασία της στο νοσοκομείο στο σπίτι της. «Το έκανα καθώς ο Μπάμπου (σ.σ. το όνομα του σκύλου οδηγού της) είχε ζεσταθεί πολύ λόγω του καύσωνα και έτσι αποφάσισα να μην κινηθούμε με συγκοινωνία. Κάλεσα ταξί μέσω της εφαρμογής Uber στην οποία σημείωσα πως έχω σκύλο οδηγό» μας λέει.

Σύμφωνα με το νόμο – τον οποίο γνωρίζει η ίδια πολύ καλά, καθώς της έχουν συμβεί και προσωπικά πολύ σκληρά περιστατικά ρατσιστικής μεταχείρισης και από οδηγούς δημόσιων μέσων μεταφοράς και από απλούς οδηγούς στο δρόμο και από οδηγούς ταξί κλπ – ο σκύλος οδηγός τυφλών δεν μπαίνει με κλουβί σε ταξί! Προφανώς δεν γίνεται αυτό για ευνόητους λόγους – είναι σκύλος οδηγός! – και ευτυχώς ο νόμος είναι ξεκάθαρος ως προς αυτό.
Επίσης δεν μπορεί κανένας οδηγός ταξί να αρνηθεί να πάρει τυφλό με σκύλο οδηγό. Ωστόσο το κάνουν συνεχώς. «Εκτός βέβαια από την περίοδο του εγκλεισμού, που τότε μάς παρακαλούσαν να μπούμε μέσα. Τώρα όλα αυτά ξεχάστηκαν» συνεχίζει η κ. Γκέρτσου. «Μπαίνοντας στο ταξί, μου λέει ο οδηγός: «πόσο να χρεώσω τον κλιματισμό για τον σκύλο;». Αυτό μου το είπε γιατί τι κακόμοιρο το ζωντανό είχα σκάσει από τη ζέστη και κοιτούσε προς το κλιματιστικό του αυτοκινήτου. Του απάντησα: «Με αγάπη».

«Φτάνοντας στον προορισμό μας, που είναι μία διαδρομή αξίας 4- 6 ευρώ περίπου, ανάλογα με την κίνηση, αλλά ποτέ παραπάνω, μου λέει πως “επειδή είναι σκύλος οδηγός δεν μπορούσα να αρνηθώ τη μίσθωση, αλλά θα σε χρεώσω παραπάνω γιατί έπρεπε να τον έχεις σε κλουβί» προσθέτει η κ. Γκέρτσου που κατέγραψε αναλυτικά στα βίντεο πώς την κορόιδευε γιατί του είπε ότι θα του πάρει τον αριθμό του αυτοκινήτου ή θα τον τραβήξει βίντεο. «Λες και η τεχνολογία δεν μας επιτρέπει να τα κάνουμε όλα αυτά. Η κοινωνία μας κάνει ανάπηρους. Οχι η αναπηρία μας. Ωστόσο υπάρχουν τεχνολογικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιούμε όπως οι βλέποντες» σημειώνει η ίδια.

Στο τέλος, και χωρίς να το γνωρίζει η ίδια εκείνη τη στιγμή το πόσο τη χρέωσε, είδε στο email που της έρχεται η απόδειξη, πως την είχε χρεώσει 10 ευρώ, δηλαδή τουλάχιστον 4 ευρώ περισσότερα από την αξία της διαδρομής.

 

Ολο αυτό είναι εντελώς παράνομο. «Φυσικά έχω ήδη κάνει καταγγελία στο ΣΑΤΑ και θα το φτάσω έως εκεί που μπορώ. Εως να καταλάβουν όλοι να συμπεριφέρονται, αν όχι με ανθρωπιά, τουλάχιστον σύμφωνα με το νόμο! Ελεος πια με τις ρατσιστικές συμπεριφορές. Ναι, ο κύριος αυτός με χρέωσε χωρίς να μου πει το ποσό και δεν έβαλε την αξία της διαδρομής, αλλά παραπάνω, επειδή ήμουν τυφλή και έτσι ήθελε. Δεν είναι τα 4 ή τα 114 ευρώ. Αυτό είναι που δεν αντέχω: το ότι σε μεταχειρίζομαι όπως θέλω, παράνομα, επειδή είσαι τυφλή/τυφλός και έτσι θέλω!» καταλήγει η Ιωάννα Μαρία.

 

Πηγή: www.rosa.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ