Βρειτε μας στα Social Media
Διαφήμιση

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Θήβας: Πρώτη φορά καταγράφεται μετατόπιση εδάφους από ασθενή σεισμό

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις


Η εικόνα της περιοχής καταγράφηκε από δορυφόρο και τα δεδομένα τα επεξεργάστηκαν τα μέλη της Επιτροπής Τηλεσκόπησης και Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΤΔΕ) Αθανάσιος Γκανάς και Σωτήρης Βαλκανιώτης όπου παρουσίασαν στη συνέχεια το χάρτη που αποτυπώνεται η μετατόπιση 6 εκατοστών στο χωριό Καλλιθέα, προς τα κάτω.
«Πρόκειται για έναν ασθενή σεισμό μεγέθους 4,6 βαθμών, όπου δεν αναμενόταν να προκαλέσει μετατόπιση στο έδαφος, εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους που ήταν 2 χιλιόμετρα. Ωστόσο η μετατόπιση αποτυπώθηκε σε δορυφορικές εικόνες και μετά την επεξεργασία τους προέκυψε το αποτέλεσμα του χάρτη. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται παραμόρφωση εδάφους από σεισμό 4,6 στην Ελλάδα» είπε στο protothema.gr ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς πρόεδρος της ΕΤΔΕ.

Στον παρακάτω χάρτη διακρίνονται 2 κροσσοί με διεύθυνση ΔΒΔ-ΑΝΑ οι οποίοι είναι παράλληλοι με το ενεργό ρήγμα της Καλλιθέας. Οι κροσσοί αναπτύσσονται στο κατερχόμενο τέμαχος του κανονικού ρήγματος. Παρατηρείται καθοδική κίνηση του εδάφους (με επεξεργασία των δύο συμβολογραφημάτων) έως και 6 εκατοστών στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Καλλιθέα, που είναι 11 χιλιόμετρα Ανατολικά της Θήβας. «Η «ανεπάντεχη» παραμόρφωση οφείλεται στο ρηχό εστιακό βάθος της διάρρηξης με το υπόκεντρο να είναι στα 2 χιλιόμετρα, όπως σας εξήγησα» επισημαίνει ο κ. Γκανάς.


Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ