ΕΛΛΑΔΑ
Σάλος με γνωστό Έλληνα μουσικό: Αρχηγός σπείρας «μαϊμού» λογιστών
Ο νεαρός κλαρινίστας με συνεργασίες στην πίστα και ρόλο αρχηγού σε εγκληματική οργάνωση
Έντονη αναστάτωση έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της δράσης εγκληματικής οργάνωσης, στην οποία φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο ο 20χρονος μουσικός Ανδρέας Τσιρικλός, γνωστός στο ευρύ κοινό ως «Ανδρέας Μορτάκης». Όπως αναφέρει το newsbomb.gr, o νεαρός, που μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν στο πλευρό καλλιτεχνών όπως ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος και η Ιουλία Καλλιμάνη, κατηγορείται πως συμμετείχε ενεργά σε σπείρα τηλεφωνικών απατών, με θύματα ανυποψίαστους πολίτες.
Σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, μετά από έρευνες των αστυνομικών Αρχών στο Αγρίνιο. Η υπόθεση αφορά οργανωμένο κύκλωμα που αποσπούσε τραπεζικά δεδομένα με την πρόφαση επιστροφών φόρου, εξαπατώντας γιατρούς και ηλικιωμένους.
Η μεθοδολογία της απάτης – Πώς κατάφερναν να αποσπούν στοιχεία και χρήματα
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μέλη της σπείρας, με επικεφαλής τον νεαρό κλαρινίστα, τηλεφωνούσαν στα θύματά τους προσποιούμενοι λογιστές. Υπό το πρόσχημα επιστροφής φόρου, ζητούσαν αριθμούς λογαριασμών, στοιχεία καρτών και τους κωδικούς OTP (one-time password) που λαμβάνονταν μέσω κινητού.
Με τον τρόπο αυτό αποκτούσαν άμεση πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, από τους οποίους μετέφεραν χρηματικά ποσά προς άλλους λογαριασμούς μελών της οργάνωσης. Σε περιπτώσεις που οι λογαριασμοί θυμάτων ήταν κενές, χρησιμοποιούνταν ως ενδιάμεσοι για μεταφορές χρημάτων από άλλες απάτες.
Για την ανάληψη των ποσών, συνεργοί και συγγενείς του κυκλώματος προχωρούσαν σε διαδοχικές αναλήψεις μέσω ΑΤΜ, καλύπτοντας τα ίχνη τους.
Εξέλιξη των ερευνών – Συλλήψεις, προφυλακίσεις και νέα εντάλματα
Οι αστυνομικές έρευνες οδήγησαν στη σύλληψη επτά ατόμων, ενώ μετά τις απολογίες εκδόθηκαν συνολικά 13 εντάλματα. Τέσσερις από τους συλληφθέντες έχουν ήδη προφυλακιστεί. Το ένταλμα για τον Ανδρέα Μορτάκη εκδόθηκε μετά τις καταθέσεις, καθώς το όνομά του εμφανίζεται στα αρχηγικά μέλη.
Η σπείρα φέρεται να έχει αποκομίσει παράνομα ποσά που ξεπερνούν τις 630.000 ευρώ, με 120 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις εξαπάτησης σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους (Αύγουστος 2024 – Μάιος 2025).
Η γεωγραφική έκταση της δράσης της συμμορίας είναι εντυπωσιακή, καθώς τα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από την Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Η οργάνωση άλλαζε τηλεφωνικές συνδέσεις κάθε 10-15 ημέρες, προκειμένου να δυσκολεύει τον εντοπισμό της από τις Αρχές, ενώ μετά από κάθε «μεγάλο χτύπημα» άλλαζαν αμέσως αριθμούς και περιοχές δραστηριοποίησης.

-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Θρήνος στη Μύρθιο: Εντοπίστηκε νεκρός με τραύμα από μαχαίρι
-
Ρέθυμνο1 ημέρα πριν
Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: Σφοδρή καταγγελία για την αντιμετώπιση των προσφύγων στην Κρήτη
-
Ρέθυμνο13 ώρες πριν
Ρέθυμνο: Μητέρα άρπαξε την κόρη της από τον πρώην σύζυγό της – Την εντόπισε η αστυνομία
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Τραγωδία στην Κρήτη: 30χρονος κατέρρευσε ενώ κολυμπούσε