Βρειτε μας στα Social Media
 

ΕΛΛΑΔΑ

Δέος και συγκίνηση: Πόντιοι χορεύουν Πυρρίχιο σε γάμο και «γκρεμίζεται» η αίθουσα! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Είναι μεγάλη αλήθεια αυτό που λέγεται: αν υπάρχουν δύο ελληνικοί μικρόκοσμοι που ταιριάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, αυτοί δεν είναι άλλοι από τον Κρητικό και τον Ποντιακό. Δύο σταγόνες από τις πλέον ενεργές που συνθέτουν την ορμητικό ποταμό του καθολικού Ελληνισμού.

Δεν είναι μονάχα η λύρα, ούτε οι τρανταχτοί χοροί. Είναι η υπερηφάνεια και οι επιμέρους κώδικες συμπεριφοράς που μοιράζονται από κοινού οι Κρήτες και οι Πόντιοι, γεγονός που τους συνδέει με αισθήματα αλληλοσεβασμού και αγάπης.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ξεφεύγουμε για λίγο από τις παρουσιάσεις των Κρητικών γάμων -που τόσο πολύ λατρεύετε να διαβάζετε- και μεταφερόμαστε στην Αθήνα, εκεί όπου πριν από μερικές ημέρες έλαβε χώρα ένας γάμος ανάμεσα σε δύο νέους με καταγωγή από τον ένδοξο Πόντο.

Η Ξένια και ο Λευτέρης,  δύο νέα παιδιά με εσωτερική κι εξωτερική ομορφιά, υποδέχτηκαν με χαρά εκατοντάδες καλεσμένους στη μεγαλύτερη γιορτή της -μέχρι τώρα- ζωής τους και στο γλέντι που ακολούθησε σε νυχτερινό κέντρο της περιοχής των Αχαρνών, είδαν μερικούς από αυτούς να χορεύουν τον πλέον ένδοξο και αρχαιοπρεπή χορό των Ποντίων: τον γνωστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης Πυρρίχειο (ή αλλιώς γνωστό και ως «Σέρα»).

Η ένταση, το πάθος και οι φιγούρες των παλικαριών, ξεσήκωσαν τους καλεσμένους και είναι δεδομένο πως θα ξεσηκώσουν κι εσάς αφότου ανοίξετε τα ηχεία σας και πατήσετε το play στο παρακάτω βίντεο:

 

 

Η ιστορία του Πυρρίχειου χορού

Σπουδαιότερος από τους χορούς του Πόντου είναι ο Πυρρίχιος (χορός της φωτιάς), που αποτελεί αρχαιοελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Τον χόρεψαν οι Κουρήτες, οι Αθηναίοι στα Παναθήναια και οι Λάκωνες στα Διοσκούρεια. Οι Έλληνες του Πόντου τον διατήρησαν ζωντανό έως τις μέρες μας.

Ο Πυρρίχειος είναι οπωσδήποτε πολεμικός χορός και χορεύεται με όπλα. Ο Αριστοφάνης (450-388 π.Χ) αναφέρει ότι αυτός ο χορός ήταν στρατιωτικός και ένοπλος, ο δε Πλάτων (427-347 π.Χ.) περιγράφει τον Πυρρίχειο ως πολεμικό χορό με φάσεις άμυνας και επίθεσης και με τους χορευτές παρατεταγμένους με τα όπλα τους σε στρατιωτική διάταξη. Ο Όμηρος τον θεωρούσε ως ένα από τους σπουδαιότερους χορούς. Ο Πυρρίχειος χορός λέγεται και Σέρα, επειδή χορευόταν κυρίως κοντά στον ποταμό Σέρα της Τραπεζούντας.

Οι γρήγορες κινήσεις του σώματος, η σύσφιξη των χορευτών μεταξύ τους, η βίαια στροφή των ποδιών στο δάπεδο, οι συσπάσεις των μυών του σώματος, ο ενθουσιασμός που καταλαμβάνει τους θεατές όταν βλέπουν τους χορευτές, όλα αυτά προσδίδουν αίγλη και πρωτοτυπία στο χορευτικό αυτό σύμπλεγμα. Μπορεί κάποιος να κατατάξει τον Πυρρίχιο μεταξύ των διασημοτέρων χορών.

 

H συντακτική ομάδα του Daynight.gr εύχεται ολόψυχα στην Ξένια και τον Λευτέρη να ζήσουν μια ζωή που θα υπερβαίνει κατά πολύ ακόμη και τα πλέον αισιόδοξα όνειρά τους!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap