ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαγραφή Σαμαρά: Πού οδηγεί η σύγκρουση στη Νέα Δημοκρατία
Σε αχαρτογράφητα νερά κινείται από την τετάρτη απογευματινή του Σαββάτου η Νέα Δημοκρατία.
Μέσα από μία ανακοίνωση 249 λέξεων του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας μία απόφαση-σημείο καμπής για τα χρονικά της κυβερνητικής παράταξης, διέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τις αναφορές του Μεσσήνιου πολιτικού στη συνέντευξη που παραχώρησε στο “Βήμα της Κυριακής” να μετατρέπονται στη…σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μίας, έτσι κι αλλιώς, πολιτικά και ψυχικά αποστασιοποιημένης σχέσης.
Ουσιαστικά, η κίνηση του κ. Μητσοτάκη ήταν η καταληκτική παράγραφος στις σελίδες ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, που ερχόταν όλο και πιο κοντά, όσο οι γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στον νυν και στον πρώην πρωθυπουργό…καίγονταν η μία μετά την άλλη. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2016 είχε στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη στο δρόμο προς την κατάκτηση της…γαλάζιας ηγεσίας μετατράπηκε σταδιακά στον κορυφαίο εσωτερικό αντίπαλο του πρωθυπουργού. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς στη μετά το 2016 εποχή διατήρησαν διαύλους ανοιχτούς, αλλά και ένα μοτίβο αλληλοκατανόησης, που έχανε, ωστόσο, αργά, αλλά σταθερά στροφές, κατά κύριο λόγο, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας. Τα…φαρμακερά βέλη του Μεσσήνιου πολιτικού για οικονομικές, κοινωνικές και, κυρίως, εθνικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού αφαιρούσαν ημέρα με την ημέρα…οξυγόνο από αυτήν την έστω και τυπική συνύπαρξη των τελευταίων μηνών κάτω από την…ίδια στέγη, με την ολική ρήξη να ρίχνει βαριά τη σκιά της στη Νέα Δημοκρατία, η οποία βρίσκεται πλέον να…βηματίζει επάνω στην πιο κρίσιμη συγκυρία της πενταετούς διακυβέρνησής της. Έχοντας, δε, να διαχειριστεί μία πλειάδα από εσωτερικά, κυρίως, μέτωπα που αυξάνουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών, με κορυφαίο όλων τις…Συμπληγάδες των υψηλών τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στην ενέργεια, αλλά και στη στέγαση.
Πολλαπλά ερωτήματα.
Για τον κ. Σαμαρά πλέον κινείται η διαδικασία της διαγραφής. Ο πρωθυπουργός παρέπεμψε τον Μεσσήνιο πολιτικό με επιστολή του στον πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας με το ερώτημα της διαγραφής του. Η Επιτροπή συνεδριάζει, αποφασίζει και το πρακτικό στέλνεται στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας στέλνει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής.
Αυτό ως προς το τυπικό μέρος του πράγματος που θα επιβεβαιώσει και με τη…βούλα τη δεύτερη μετά το 1992 έξοδο του κ. Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία. Ως προς τα ουσιαστικά, τα ερωτήματα που εμφανίζονται στον ορίζοντα του…γαλάζιου οικοσυστήματος είναι πολλά και μένει να απαντηθούν (αν μη τι άλλο) από τις εξελίξεις. Είτε αυτές είναι άμεσες, είτε προκύψουν σε δεύτερο χρόνο:
-Αρχικά, η κίνηση Μητσοτάκη να διαγράψει τον κ. Σαμαρά αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ισχύος προς το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Μεγάλη πρόκληση για τον πρωθυπουργό είναι, πλέον, η διαχείριση της δεξιάς πτέρυγας της κυβερνητικής παράταξης ή ακόμα και βουλευτών που ήταν και είναι τακτικοί συνομιλητές του Μεσσήνιου πολιτικού. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται οι κύριοι Χρυσομάλλης, Βαρτζόπουλος, Σιμόπουλος, Κατσανιώτης, Βλάσης, Σταμενίτης, Καραγκούνης, Αθανασίου, Δημοσχάκης, Στεφανάδης, Μπαραλιάκος, Στύλιος, Λεονταρίδης, Βεσυρόπουλος και Γιόγιακας. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πολύ δύσκολο κάποιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας να ακολουθήσει τον κ. Σαμαρά σε μία πορεία μακριά από τα…τείχη της οδού Πειραιώς, ιδιαίτερα, μάλιστα, από τη στιγμή που δεν είναι στις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού η ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα.
-Από την άλλη, τα βλέμματα είναι εστιασμένα στην αποκρυστάλλωση των επόμενων κινήσεων από την πλευρά του Μεσσήνιου πολιτικού και με ποιους τρόπους και πόσα…ντεσιμπέλ θα συνεχίσει να παρουσιάζει τις εκπεφρασμένες θέσεις του επάνω στην οικονομική, κοινωνική και εθνική ατζέντα. Πλέον, μάλιστα, πιο πολύ απελευθερωμένος.
-Μέσα σε αυτό το σκηνικό που, δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει τη Νέα Δημοκρατία και πάλι στην…αυλόπορτα της εσωστρέφειας, ερώτημα προς απάντηση είναι και οι τυχόν διαρροές που θα μπορούσε να παρουσιάσει η κυβερνητική παράταξη σε κόμματα στα δεξιά της. Με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και τη Φωνή Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου να καταγράφουν συνεχή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, στερώντας οξυγόνο από την οδό Πειραιώς, οι επόμενες δημοσκοπήσεις αναμένεται να αποτυπώσουν τα δεδομένα που δημιουργεί στο δεξιό φάσμα του πολιτικού σκηνικού η διαγραφή του κ. Σαμαρά και, κυρίως, με ποιο τρόπο θα κινηθούν οι εντός της Νέας Δημοκρατίας υποστηρικτές των θέσεών του μετά την…καρατόμηση.
-Όσον αφορά στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή σε εθνικές εκλογές, που επανακυκλοφόρησαν μετά το…πολιτικό διαζύγιο Μητσοτάκη-Σαμαρά, στελέχη παραπέμπουν στις αναφορές-κλειδί του πρωθυπουργού για την ανάγκη διαφύλαξης της πολιτικής σταθερότητας. “Έχουμε μία σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τρία χρόνια. Αυτό είναι μία μεγάλη παρακαταθήκη, την οποία δεν είμαι διατεθειμένος σε καμία περίπτωση να θυσιάσω, ούτε και να βάλω στο ζύγι μικροκομματικών συσχετισμών. Η χώρα έχει σχέδιο, έχει πρόγραμμα τριετίας, θα κριθεί για αυτό το πρόγραμμα η κυβέρνηση στα μέσα του 2027, όταν λήγει η θητεία μας και θα έχουμε αποτελέσματα”, τονίζει ο κ. Μητσοτάκης. Πρακτικά, πάντως, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 155 βουλευτές, αν και ο κ. Αυγενάκης, που έχει διαγραφεί από τη…γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα στηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Η ανακοίνωση και το παρασκήνιο.
Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του κ. Σαμαρά στο “Βήμα της Κυριακής” ήταν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι από τους στενούς συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη βρίσκονταν μαζί με τον πρωθυπουργό στην Ηρώδου Αττικού 19 είχαν την άποψη ότι δε μπορεί να γίνεται πλέον ανεκτή η ευθεία αμφισβήτηση του συνόλου της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, αφού έλαβε γνώση του συνόλου της συνέντευξης του κ. Σαμαρά, επικοινώνησε με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ξεκίνησε η σύνταξη της ανακοίνωσης για τη διαγραφή του Μεσσήνιου πολιτικού, το…κόκκινο κουμπί της οποίας πατήθηκε στις τέσσερις το απόγευμα. “Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής. Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά. Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας “χαριεντίζονταν” με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας”, τόνισε ο κ. Μαρινάκης. “Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους. Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής “καμαρίλας” και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό “γινάτι”. Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς”, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναφορές που επελέγησαν για τον πρώην πρωθυπουργό ήταν ιδιαίτερα σκληρές. Τι λέει με την ανακοίνωσή του ο κ. Μαρινάκης; Ότι, ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς κινείται…με προσωπικό γινάτι εναντίον του κ. Μητσοτάκη. Ότι επί των ημερών του κ. Σαμαρά η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό της σε εθνικές κάλπες. Όπως ανέφεραν, μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη, κάποτε έπρεπε να μπει τέλος στην εσωστρέφεια που προκαλούσαν οι παρεμβάσεις του κ. Σαμαρά. Κυρίως για τα εθνικά ζητήματα που αποτέλεσαν και τη θρυαλλίδα της διαγραφής του Μεσσήνιου πολιτικού. “Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε, εντέλει, την πλήρη διαφωνία του με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, υιοθετώντας ακραία ψεύδη και διαστρεβλώσεις. Το περιεχόμενο των θέσεών του όπως και το ύφος με το οποίο τις επενδύει είναι εκτός πλαισίου της κυβερνητικής πολιτικής που έχει τη λαϊκή έγκριση. Αλλά κι εκτός του θεσμικού πλαισίου υπευθυνότητας που προϋποθέτει η θέση ενός πρώην πρωθυπουργού και πολιτικού αρχηγού. Αυτονοήτως, συνεπώς, τίθεται και ο ίδιος, για δεύτερη φορά, εκτός Ν.Δ. Όσοι οραματίζονται μία συρρικνωμένη Νέα Δημοκρατία στο μέτρο του 18%, ας αναλογισθούν ότι με τη στρατηγική Μητσοτάκη η ΝΔ κέρδισε τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%. Κι όσοι ζητούν μία κυβέρνηση αιχμάλωτη συμφερόντων και εσωτερικών συσχετισμών, ας το ξεχάσουν. Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Κι όταν αυτό επιχειρείται, παίρνει τη μορφή της φάρσας”, έλεγαν στελέχη της κυβέρνησης. “Συνεχίζουμε σταθερά την πορεία μας για την υλοποίηση του προγράμματός της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Για καλύτερους μισθούς και συντάξεις. Ένα αναβαθμισμένο ΕΣΥ. Και ένα κράτος ψηφιακό, στην υπηρεσία του πολίτη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς”, συμπλήρωναν.
Η νέα δήλωση Σαμαρά
Μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σαμαράς καταλόγισε αλαζονεία και προφανή έλλειψη ψυχραιμίας στον κ. Μητσοτάκη. “Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα. Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας; Μήπως στη σκευωρία Νοβάρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία”, ανέφερε, σε δήλωσή του.
Πηγή: capital.gr
-
ΚΡΉΤΗ1 ημέρα πριν
Αυτά είναι τα παραδοσιακά εδέσματα που θα φας στα χωριά της Κρήτης τα Χριστούγεννα!
-
ΗΡΑΚΛΕΙΟ2 ημέρες πριν
Ηράκλειο: Πένθος για τον 36χρονο Γιάννη – Άφησε πίσω του δύο παιδιά
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Νεκρός βρέθηκε ηλικιωμένος σε λιόφυτο
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Σοβαρά τραυματισμένος διανομέας μετά από τροχαίο