Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τουρισμός: Αύξηση 30% στα πακέτα διακοπών για τους Βρετανούς

Δημοσιεύτηκε

στις

Τουρισμός
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη αύξηση των πακέτων διακοπών αφορά μόνο τις προκρατήσεις, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο.

Ακριβότερα κατά 30% είναι φέτος, σε σχέση με πέρυσι, τα πακέτα διακοπών στην Ελλάδα για τους Βρετανούς τουρίστες, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της ένωσης καταναλωτών στο Ηνωμένο Βασίλειο “Which?”, η οποία στηρίχτηκε σε στοιχεία που προέρχονται από γνωστές διαδικτυακές πλατφόρμες.

Τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν πως η συγκεκριμένη αύξηση των πακέτων διακοπών αφορά μόνο τις προκρατήσεις, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός έχει απλώσει τα δίχτυα του και στον τουρισμό. Οι αυξήσεις των τιμών είναι ένα καθημερινό φαινόμενο που διαπερνά και την τουριστική αγορά. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι υποψήφιοι τουρίστες με προορισμό την Ελλάδα μπορούν να προβούν σε μια προκράτηση. Βέβαια, οι προκρατήσεις του Ιανουαρίου είναι αυξημένες κατά 10% σε σχέση με τον Δεκέμβριο ή τον Νοέμβριο, οπότε και οι τιμές είναι χαμηλότερες. Αυτό ωστόσο που προκαλεί αίσθηση είναι πως οι τιμές των προκρατήσεων είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο.

Με το ποσοστό αυτό η χώρα μας καταγράφει την υψηλότερη αύξηση μεταξύ των έξι βασικών προορισμών για θερινές διακοπές των Βρετανών που παρακολουθεί η “Which?”, δηλαδή, εκτός από την Ελλάδα, τις Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Τουρκία και Κύπρο. Οι τιμές των πακέτων διακοπών έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο έως και 19% από έτος σε έτος, με την Ελλάδα να σημειώνει τις υψηλότερες αυξήσεις και την Πορτογαλία τις μικρότερες.

Οι πτήσεις προς δημοφιλείς προορισμούς των Βρετανών, εξάλλου, αυξήθηκαν φέτος έως και 71% σε σύγκριση με το 2022, ενώ οι τιμές των ξενοδοχείων έχουν αυξηθεί πάνω από τον πληθωρισμό.

Είναι άξιο αναφοράς πως, σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του neakriti.gr, ο πληθωρισμός στα τουριστικά πακέτα θα κινηθεί στο 8-10% και αφορά την περίοδο παύσης των προκρατήσεων και την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, η οποία θα γίνει από 1η Μαΐου.

Δεν ανησυχούν οι τουριστικοί φορείς του νησιού – «Θα ταξιδέψουν, έστω και τελευταία στιγμή, οι Ευρωπαίοι»

Παρά την ακρίβεια των πακέτων διακοπών, τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για το επικείμενο τουριστικό έτος. Όπως υποστηρίζουν, οι αυξήσεις των πακέτων κατά 30% αφορούν την περίοδο των προκρατήσεων.

«Αυτή τη στιγμή, οι προκρατήσεις είναι αυξημένες κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι, οι προκρατήσεις ήταν μηδενικές εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως δε θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα από τη Βρετανία και θα κινηθεί ικανοποιητικά η συγκεκριμένη αγορά, με τις προϋποθέσεις να είναι πάντα η πληθωριστική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη, ο πόλεμος στην Ουκρανία και βέβαια η νέα μετάλλαξη από τις ΗΠΑ. Από τον Μάιο και έπειτα, οι αυξήσεις των τουριστικών πακέτων που έχουμε υπογράψει είναι της τάξης του 8-10%. Γενικότερα είμαι αισιόδοξος», υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, ανέφερε: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υπάρχουν αυξητικές τάσεις. Αυτό είναι ένα ζήτημα ευρωπαϊκό. Ο πληθωρισμός δοκιμάζει όλες τις χώρες και όλα τα προϊόντα. Ένα από αυτά τα προϊόντα που δοκιμάζονται είναι και ο τουρισμός. Θα υπάρχουν αυξήσεις τιμών, αλλά δε θεωρώ ότι θα κινηθούν τόσο ψηλά».

«Προς το παρόν, οι προκρατήσεις είναι καλές. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Από εκεί και πέρα, η προσωπική μου άποψη είναι πως οι τιμές έχουν αυξηθεί σε λογικά πλαίσια. Εμείς οι ξενοδόχοι έχουμε αυξήσει τις τιμές μας σε διαμονή και φαγητό κατά 10-15% και την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω, υπάρχει αύξηση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων κατά 10-15% πάνω σε σχέση με πέρυσι», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης, κ. Μιχάλης Βλατάκης, ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι αυξήθηκαν οι τιμές λόγω πληθωρισμού και των αυξήσεων. Από εκεί και πέρα, θεωρώ πως θα είναι μια τουριστική περίοδος last minute. Επανερχόμαστε στην πραγματικότητα. Δεν είναι όπως το 2022 που δεν κάναμε προσφορές, αλλά ο Ευρωπαίος τουρίστας ήθελε να βγει έξω. Εάν υπάρξει πρόβλημα με τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ο Ευρωπαίος τουρίστας θα περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή για να πάει διακοπές».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ