Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάσχα στο χωριό; Γίνεται! – «Με προσοχή και μέτρα ασφαλείας»

Δημοσιεύτηκε

στις

Πάσχα στο Χωριό
Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Είναι δεδομένο ότι δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα κλειστοί. Πρέπει να βρούμε την χρυσή τομή μέχρι το εμβόλιο να δώσει τη λύση. Γιατί η λύση είναι απλή, είναι ο εμβολιασμός». Με αυτά τα λόγια ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θόδωρο Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA, στα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού.

Όσον αφορά τις παρενέργειες του εμβολιασμού ο κ. Βασιλακόπουλος ξεκαθάρισε: «Έχουν γίνει πάνω από 200 εκατομμύρια παγκοσμίως και δεν έχουν υπάρξει σοβαρές παρενέργειες. Κανένας δεν έχει χάσει τη ζωή του από τον εμβολιασμό για τον κοροναϊό. Καμία αναφυλακτική αντίδραση δεν υπήρξε που να μην αντιμετωπιστεί με ανησυχία. Δεν πρέπει ο κόσμος να φοβάται τα εμβόλια. Πρέπει να τονίσω ότι τα εμβόλια που έχουμε στην Ευρώπη δεν είναι με εξασθενημένο κορονoιό, άρα δεν κινδυνεύει κάποιος που κάνει το εμβόλιο να κολλήσει. Είναι πολύ ασφαλές».

«Υπάρχουν δεδομένα που έρχονται συνεχώς και λένε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Για κάποια από τα επικίνδυνα μεταλλαγμένα στελέχη πιθανόν τα αντισώματα που φτιάχνουμε να είναι λίγο λιγότερο ικανά στην εξουδετέρωση του ιού, να χρειαζόμαστε περισσότερη συγκέντρωση. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση που πετυχαίνουμε μετά τον εμβολιασμό είναι ικανά να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις» τόνισε ο ίδιος και συμπληρώσε: «Όπου εφαρμόστηκε ευρέως το εμβόλιο όπως στο Ισράηλ, σε περιοχή που υπήρχαν μεταλλαγμένα στελέχη, η αποτελεσματικότητα του ιού ήταν ίδια με αυτή που είχε διαπιστωθεί στην αρχική μελέτη».

«Όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε»

Σχετικά με το τέλος του lockdown o κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε: «Η πρόβλεψή μου είναι ότι όταν ανοίξουμε δεν θα ξανακλείσουμε. Αυτόν τον μήνα θα έχουμε κατακόρυφη αύξηση των εμβολίων που θα κάνουμε, πολλές από τις δόσεις θα έρθουν τον Μάρτιο άρα θα γίνουν πολύ περισσότερα εμβόλια. Θα ήθελα να προτείνω ένα εναλλακτικό σενάριο. Αν ανοίξουμε για ένα τρίωρο, δεν γλιτώνουμε τον συνωστισμό. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε με ραντεβού στα μεγάλα κέντρα μόνο στα μικρά μαγαζιά και αφού τιθασεύσουμε την επιδημία να ανοίξουν τα μεγάλα μαγαζιά».

«Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή»

Στην ερώτηση για την μετακίνηση των πολιτών την περίοδο του Πάσχα στην επαρχία ο καθηγητής ήταν αισιόδοξος. «Θα έχουμε τιθασεύει αυτό το κύμα μέχρι το Πάσχα. Θα έχουμε εμβολιάσει άλλο ένα 15-20% μέχρι τότε. Το Πάσχα θα πάμε στα χωριά μας με προσοχή, με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρηση των μέτρων».

«Δεν μπορεί να μην έχουμε κρεβάτι εντατικής στην Αθήνα και να πηγαίνουμε σε πορείες»

Τέλος ο κ. Βασιλακόπουλος αναφέρθηκε και στην συμμετοχή του κόσμου στις πορείες και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός.

«Πρέπει να σοβαρευτούμε. Δεν μπορεί να μην έχουμε κρεβάτι εντατικής στην Αθήνα και να πηγαίνουμε σε πορείες. Δεν υπάρχει συνωστισμός που είναι ασφαλής, για πολιτικούς λόγους και συνωστισμός που δεν είναι ασφαλής αν γίνεται για να δω τον φίλο μου ή τον γνωστό μου. Με αυτόν τον τρόπο δεν είναι μόνο ότι είναι υγειονομικά επικίνδυνο, δεν πείθουμε και τους υπόλοιπους ανθρώπους να πειθαρχήσουν στα μέτρα. Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε έναν αστυνομικό πίσω από κάθε Έλληνα. Πρέπει και ο ίδιος να είναι πιστός στην εφαρμογή των μέτρων».

Πηγή: in

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ