Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ουρές μέχρι το Μοναστηράκι στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Δείτε LIVE εικόνα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλήθος κόσμου περιμένει υπομονετικά έξω από το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη για να πει το «τελευταίο αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το μίνι λαϊκό προσκύνημα ξεκίνησε στις 6:00πμ και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα στις 10:30 ενώ στις 12:00 θα ψαλεί η εξώδιος ακολουθία, προεξαρχόντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να δοθεί και μια μικρή παράταση μέχρι τις 11:00πμ, ώστε να μπορέσουν να αποτίσουν φόρο τιμής όλοι όσοι περιμένουν άξω από το παρεκκλήσι.

Οι πρώτοι πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από την Μητρόπολη αρκετά πριν από τις 6:00πμ ενώ αυτή την ώρα, η ουρά όσων περιμένουν να αποχαιρετήσουν τον τέως βασιλέα είναι αρκετά μεγάλη φτάνει μέχρι το Μοναστηράκι.

Είναι ενδεικτικό ότι ορισμένοι έφτασαν στη Μητρόπολη από τις 2:00πμ, για να προλάβουν να πουν το δικό τους «αντίο».

 

Ορισμένοι εκ των παρευρισκομένων κρατούν στα χέρια τους φωτογραφίες του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ενώ κάποιοι άλλοι είναι τυλιγμένοι σε ελληνικές σημαίες με το βασιλικό θυρεό.

Ανάμεσα στους πολίτες που περιμένουν είναι και αρκετός νέος κόσμος.

ΔΕΙΤΕ LIVE EIKONA:

Κηδεύεται ως ιδιώτης – Το πρωτόκολλο

Μετά από τη σχετική απόφαση της κυβέρνησης, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος θα κηδευτεί ως ιδιώτης.

Το φέρετρο θα σηκώσουν οι γιοι του, αλλά και τα εγγόνια του, ενώ τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο πρωτότοκος γιος του, Παύλος.

Με βάση τα όσα ορίζει το πρωτόκολλο για την εξώδιο ακολουθία:

  • Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα στέκεται στην Ωραία Πύλη, ενώ δεξιά και αριστερά θα βρίσκονται 6 συν 6, αντίστοιχα, Συνοδικοί Μητροπολίτες.
  • Δεξιά και αριστερά πριν από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Χορωδία του Ναού.
  • Δεξιά από το φέρετρο και μπροστά από το Δεσποτικό Θρόνο θα στέκεται η Οικογένεια.

Αριστερά της Οικογένειας θα βρίσκονται:

    • Αρχηγοί Κρατών εν ενεργεία
    • Πρώην βασιλείς
    • Διάδοχοι θρόνων

Η ταφή του Κωνσταντίνου θα γίνει στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοΐου, δίπλα στους γονείς του, όπως ήταν άλλωστε και η τελευταία του επιθυμία.

Οι «γαλάζιες» παρουσίες

Η απόφαση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την εκπροσώπησή της, με την παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Πάνου Πικραμμένου αλλά και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, αυξάνει τις παρουσίες των «γαλάζιων» υπουργών και βουλευτών στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα δώσει το «παρών» στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς από την πρώτη στιγμή διαφώνησε με την απόφαση της κυβέρνησης να κηδευτεί ως ιδιώτης ο τέως βασιλιάς.

Παράλληλα, την Κυριακή έγινε γνωστό πως το παρών θα δώσει και ο Γιώργος Κουμουτσάκος, οποίος έγραψε σε κοινωνικά δίκτυα:

«Δεν είμαι θιασώτης της μοναρχίας που είναι άλλωστε ένα ερμητικά κλειστό κεφάλαιο της ιστορίας μας. Σε ανθρώπινο όμως επίπεδο, η τιμή προς τους νεκρούς είναι για εμάς τους Έλληνες αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού, των αξιών και παραδόσεών μας. Από αυτή την αμιγώς ανθρώπινη πλευρά προτίθεμαι να παραστώ στη Μητρόπολη»

Στην κηδεία θα βρίσκεται η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία ήταν και βαφτισιμιά του τέως βασιλέα Κωνσταντίνου, ενώ παρόντες θα είναι, σύμφωνα με την ΕΡΤ, και οι βουλευτές Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.

Το ίδιο ισχύει και για τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Στην κηδεία θα πάει και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, καθώς και ο περιφερειάρχης Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ως εκ του θεσμικού του ρόλου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι, αν δεν έπρεπε να βρίσκεται στο Κουβέιτ τη Δευτέρα, θα ήταν παρών στην κηδεία.

Οι προσκεκλημένοι

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η οικογένεια του εκλιπόντος έχει προσκαλέσει 187 άτομα στην κηδεία, με την είσοδό τους στη Μητρόπολη να γίνεται αυστηρά με ονομαστική πρόσκληση.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για μέλη βασιλικών οικογενειών από 11 κράτη ενώ παράλληλα έχουν κληθεί και 60 Έλληνες -φίλοι, συμμαθητές, πολιτικοί και επιχειρηματίες.

Το παρών στην κηδεία αναμένεται να δώσουν ο βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας με τη σύζυγό του Λετίθια, η Μαργαρίτα της Δανίας και ο γιος της Φρειδερίκος, ο πρίγκιπας της Νορβηγίας Χάακον, η βασιλική οικογένεια της Σουηδίας και ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών.

Η αδελφή του Κωνσταντίνου, Σοφία, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα από τη στιγμή που έμαθε τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του.

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα έφτασαν και ο αυτοεξόριστος πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, ο Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος, ο Αλβέρτος του Μονακό, ο βασιλιάς της Ολλανδίας και το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου.

Στην Αθήνα έφτασε και η πριγκίπισσα Άννα, αδελφή του Βασιλιά Καρόλου.

Πηγή: cnn

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ