Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η γρίπη των πτηνών τρομάζει και την Ελλάδα – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν κοτέτσια

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εντείνεται η ανησυχία στη χώρα μας, αφού μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις γειτονικές χώρες, νέα κρούσματα της γρίπης των πτηνών ανιχνεύτηκαν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία του υπότυπου Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών σε αργυροπελεκάνους στις Π.Ε. Φλώρινας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Σερρών, καθώς και σε κύκνους στην Π.Ε. Καστοριάς. Τα συγκεκριμένα ευρήματα καταδεικνύουν την κυκλοφορία ιών της γρίπης των πτηνών στην άγρια ορνιθοπανίδα της χώρας και τον αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης εκτρεφόμενων πουλερικών την τρέχουσα χρονική περίοδο!

Όλα τα είχαμε την περίοδο αυτή σε σχέση με την αλματώδη αύξηση των τιμών των ζωοτροφών και τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας και πτηνοτροφίας, και αυτό που μας έλειπε τώρα ήταν η… γρίπη των πτηνών. Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος αυτών, υποχρεωτικής δήλωσης. Μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά (σε αιχμαλωσία, εκτρεφόμενα ή άγρια) ή προϊόντα αυτών. Κατά κανόνα, η χαμηλής παθογονικότητας μορφή της νόσου προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, ενώ η υψηλής παθογονικότητας μορφή της προκαλεί πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Η εν λόγω νόσος μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας και αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις αυξημένης νοσηρότητας ή θνησιμότητας των πουλερικών, οι κάτοχοί τους υποχρεούνται να ενημερώνουν άμεσα τις κτηνιατρικές Αρχές για να ληφθούν τα απαραίτητα δείγματα.

Οι πολίτες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με νεκρά ή άρρωστα άγρια πτηνά στο πεδίο. Σε περίπτωση ανεύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών, παρακαλούνται να ενημερώσουν άμεσα κάποιον αρμόδιο για την περισυλλογή τους και αποστολή δειγμάτων στο αρμόδιο εργαστήριο, όπως δασική υπηρεσία, θηροφύλακες, κυνηγούς ή μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων (προηγείται επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες). Επισημαίνεται, επίσης, ότι όταν υπάρχει υπόνοια ή επιβεβαίωση της νόσου σε νεκρά άγρια πτηνά, η διαχείριση των πτωμάτων τους πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (Ε.Κ.) 1069/2009 και τις σχετικές παρεκκλίσεις του, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα ατομικής προστασίας και ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο, όταν εντοπίζονται νεκρά άγρια πτηνά σε μια περιοχή (π.χ. λίμνη) που έχει ήδη επιβεβαιωθεί η παρουσία της νόσου την τρέχουσα επιδημική περίοδο, δε θα λαμβάνονται εκ νέου δείγματα για εργαστηριακές εξετάσεις από πτηνά, για το είδος των οποίων υπάρχουν προγενέστερα επιβεβαιωμένα περιστατικά, αλλά από πτηνά διαφορετικών ειδών. Στην περίπτωση αυτή, τα πτώματα θα θεωρούνται δυνητικά μολυσμένα από ιούς της γρίπης των πτηνών και θα διαχειρίζονται σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Οδηγίες – Τι πρέπει να προσέχουν όσοι έχουν κοτέτσια

Οι κάτοχοι οικόσιτων πτηνών θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:

  • Να μην τα κρατούν σε ανοιχτούς χώρους (προαύλια, αγρούς κ.λπ.), αλλά μέσα στα κοτέτσια.
  • Τα ανοίγματα των κοτετσιών επιβάλλεται να καλύπτονται με σίτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με τα άγρια πτηνά.
  • Να μην εκτρέφονται πάπιες και χήνες μαζί με άλλα είδη πουλερικών. Οι πάπιες και οι χήνες επιβάλλεται να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.

Επίσης, συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πουλερικών:

  • Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατόν, πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά.
  • Για την είσοδό τους στο κοτέτσι να αλλάζουν ρούχα και υποδήματα.
  • Να καθαρίζουν καλά τον χώρο γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που θα προσελκύουν άγρια πτηνά.
  • Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.
  • Σε περιπτώσεις που παρατηρηθεί αυξημένη θνησιμότητα πουλερικών, να ενημερώνουν την Κτηνιατρική Υπηρεσία.
  • Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες πουλερικών που βρίσκονται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από τους υδροβιότοπους ή υδατοσυλλογές της περιοχής που βρέθηκαν τα κρούσματα.

πηγή: neakriti.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ