Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με δάκρυα στα μάτια ο Χαρδαλιάς: «Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού» | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Χαρδαλιάς
Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού». Αυτό ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη συνέντευξη Τύπου προς τους δημοσιογράφους για τις φωτιές που μαίνονται.

Με δάκρυα στα μάτια ο Νίκος Χαρδαλιάς «έσπασε» και δήλωσε: «Κάθε σπίτι που καίγεται, κάθε σπίτι που χάνεται, είναι μια τραγωδία. Είναι μαχαιριά στην καρδιά». 

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ρωτήθηκε για το τι πήγε λάθος στις φωτιές και μίλησε για μια πρωτόγνωρη συγκυρία που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός και για τον τρόπο που οργανώθηκε η εναέρια πυρόσβεση.

Η στιγμή του ξεσπάσματος του Νίκου Χαρδαλιά:

Σχετικά με τον αριθμό των εναέριων μέσων ο υφυπουργός ανέφερε τα εξής «Έχουμε 73 μέσα αλλά δεν πετάνε όλα την ίδια ώρα, τα 67 είναι πυρόσβεσης , τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις».

«Από τα 60 που μένουν τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν τα τοπικά προβλήματα. Ακόμα κι αν φέρναμε αεροσκάφη από ακριτικά σημεία θα έκαναν πολύ ώρα να προσεγγίσουν τη φωτιά και να πραγματοποιήσουν ρίψη».

  • Τα 40 που παραμένουν  δεν πετάνε όλα μαζί. Τα μισά πετάνε και τα άλλα μισά ανεφοδιάζονται για να πετάξουν μετά. Το τεράστιο πέπλο καπνού δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Κανένα πτητικό μέσο δεν μπορούσε να περάσει χθες στην Εύβοια. Άνοιγαν διόδοι και περνούσαν μέσα από αυτές ελικόπτερα.
  • Είναι επικίνδυνο να πετάνε πιλότοι στα τυφλά.

Για να πετάξουν τα ένα πρέπει να τηρούνται και οι 3 παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Τρόπος προσέγγισης,
  • τόπος προσέγγισης και
  • τρόπος διαφυγής του ελικοπτέρου

1-8 Αυγούστου είχαμε 586 πυρκαγιές. Τριψήφιος αριθμός πυρκαγιών καθημερινά. Στις 3 Αυγούστου προέκυψαν πολλά μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών ωστόσο στείλαμε σε όλα εναέρια μέσα. Συνολικά μέσα σε 6 ώρες είχαμε 10 πυρκαγιές που απασχόλησαν 52 εναέρια μέσα».

 

Για τη φωτιά στην Εύβοια: Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά

Στη συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να παρέμβει στην Εύβοια.

Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά. Κάθε σπίτι που χάνεται, για μας είναι μια μαχαιριά. Αλλά τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες ώρες στην Εύβοια, το μέτωπο ήταν 23 χιλιόμετρα, ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας μικροκλίμα και θερμικά φορτία υψηλά και έπρεπε να το χαρτογραφήσουμε. Την ίδια ώρα που έκαιγε η Αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Αττική. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν εκεί για να φυλάνε τους οικισμούς, κάποιοι άλλοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα”, είπε χαρακτηριστικά.

“Εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους!”

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός βοήθειας ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ξέσπασαν οι πρώτες φωτιές, στις 21:30. “Είχαμε κάνει τηλεφωνικά μια πρώτη κρούση και μας απάντησαν πως ήταν λίγο δύσκολο να μας συνδράμουν με εναέρια μέσα. Σε τι αργήσαμε; Είχαμε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες πυρκαγιές και εφαρμόσαμε το πρωτόκολλο μέχρι τέλους! Δεν υπήρχε καμία καθυστέρηση και λυπάμαι που κάποιοι επικαλούνται ζητήματα που είτε δεν γνωρίζουν, είτε δεν αντιλαμβάνονται”.

Γιατί δεν δεχόταν ερωτήσεις

Ο υφυπουργός απάντησε και στην κατηγορία ότι δεν δεχόταν ερωτήσεις στις τελευταίες ενημερώσεις για τις φωτιές.

“Έχει γίνει συζήτηση για το γεγονός ότι δεν δέχομαι ερωτήσεις. Το έχω επιλέξει όπως και σε άλλες κρίσεις που έχουμε να διαχειριστούμε, επειδή κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Δεν είναι ώρα για αναλύσεις επειδή έχουμε ακόμα ανοιχτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση παραμένω ανοιχτός και στη διάθεσή σας”, είπε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ