Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καραντίνα στο γηροκομείο που βρέθηκαν ηλικιωμένοι σε άθλια κατάσταση

Δημοσιεύτηκε

στις

γηροκομειο χανια
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε καραντίνα τέθηκε το ιδιωτικό γηροκομείο στον Κορυδαλλό που εντόπισαν οι ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής να φιλοξενεί ηλικιωμένους σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι ηλικιωμένοι και οι ηλικιωμένες ήταν εγκαταλελειμμένοιαφυδατωμένοι, με ψώρα και προσπαθούσαν να επιβιώσουν κλειδωμένοι μέσα στο κτήριο, που έμελλε να γίνει από χώρος φιλοξενίας, χώρος απάνθρωπης διαβίωσης.

Οι ελεγκτές αναγκάστηκαν να σπάσουν τις αλυσίδες (10/02) με τις οποίες είχε σφραγιστεί το κτήριο, ενώ οι εικόνες που αντίκρισαν στο εσωτερικό του, ήταν σοκαριστικές.

Ομάδα γιατρών από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια έχει φτάσει στο γηροκομείο, προκειμένου να εξετάσει τους ηλικιωμένους και να διαπιστώσει εάν χρήζουν νοσηλείας ούτως ώστε να μεταβούν σε νοσοκομεία.

Επιπλέον, έχει γίνει αναφορά στην Εισαγγελία, ενώ στο παρελθόν έχει επιβληθεί και πρόστιμο στο συγκεκριμένο γηροκομείο λόγω παραβάσεων.

 






 

Τι δηλώνει ο πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού

Για το εν λόγω ζήτημα τοποθετήθηκε ο πρώην δήμαρχος Κορυδαλλού, Στέφανος Χρήστου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ενημερωτικό ιστότοπο ethnos.gr, εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για το περιστατικό, επικρίνοντας ταυτόχρονα την απουσία ελέγχου της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα, ο πρώην δήμαρχος ανέφερε πως «ως πρώην Δήμαρχος Κορυδαλλού και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, θα ήθελα να δηλώσω τον αποτροπιασμό μου για τέτοια θλιβερά φαινόμενα εγκατάλειψης των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, αλλά και ποινικά κολάσιμων συμπεριφορών των εν λόγω επιχειρηματιών για τους οποίους το λόγο πλέον έχει η Δικαιοσύνη».

Συμπλήρωσε δε ότι, «είναι κρίμα σε μία λαϊκή συνοικία όπως ο Κορυδαλλός, να επιτρέπεται να λειτουργούν τέτοιου είδους «επιχειρήσεις» οι οποίες εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την ανάγκη των συνανθρώπων μας για πρόνοια και φροντίδα. Μάλιστα μαθαίνω ότι είχε επιβληθεί βαρύ πρόστιμο προ 30 μηνών στην ίδια επιχείρηση».

Καταλήγοντας σχολίασε σκωπτικά τον ρόλο της πολιτείας και των οργάνων της τονίζοντας ότι «θα ήθελα να επισημάνω πως τέτοια φαινόμενα ενδημούν όταν απουσιάζει ο έλεγχος της πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κάτι που φαίνεται πως ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ο Δήμος θα έπρεπε να είναι «πανταχού παρών» σε κάθε σημείο της πόλης μας, έτσι ώστε τέτοια θλιβερά φαινόμενα, να ξεριζώνονται «εν τη γενέσει τους» και ο Κορυδαλλός να είναι τόσο σύγχρονος, όσο και ανθρώπινος».

Οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη

Οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων προκάλεσαν την αντίδραση του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος έσπευσε να ενημερώσει για την εν λόγω δομή.

Σε ανακοίνωση του την ίδια ημέρα, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι «από το 2020 έχει ανακληθεί από την Περιφέρεια Αττικής η άδεια λειτουργίας της ΜΦΗ στον Κορυδαλλό.

Ωστόσο, υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά περί αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων της Περιφέρειας για αναστολή και σφράγιση της μονάδας».

Παράλληλα, όμως, πρόσθεσε ότι «δεν είναι δική μας αρμοδιότητα η σφράγισή της».

Αναλυτικότερα, ο Γιώργος Πατούλης παρέθεσε το ιστορικό χειρισμού της συγκεκριμένης περίπτωσης, που αποτελείται από τέσσερις άξονες.

  • «Η Περιφέρεια Αττικής, από το 2020 και κατόπιν σχετικών ελέγχων έχει προβεί στην επιβολή υψηλών προστίμων που ξεπερνούν τις 300 χιλιάδες ευρώ και έχει προχωρήσει στην έκδοση τριών αποφάσεων ανάκλησης της άδειας καθώς και σφράγισης της μονάδας, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της και της Χωρικής Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου.

Οι παραβάσεις που είχαν διαπιστωθεί αφορούσαν μεταξύ άλλων φιλοξενία υπεράριθμων ηλικιωμένων, επιβαρυντικές συνθήκες διαβίωσης, ελλιπές προσωπικό.

  • Σύμφωνα με το Νόμο 2345/1995, στην περίπτωση απόφασης διακοπής λειτουργίας από τις υπηρεσίας της Περιφέρειας, η απόφαση εκτελείται από την οικεία αστυνομική αρχή. Ωστόσο στις 23/9/20 υπήρξε προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά αναστολής εκτέλεσης των τριών αποφάσεων 29/4/20, 23/7/20 και 10/9/20, της Αντιπεριφερειάρχη για ανάκληση, διακοπή και σφράγιση της μονάδας.
  • Σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επικοινώνησε τόσο με τον Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρη όσο και με την Αν. Υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα, προκειμένου να συντονιστεί η ασφαλής μεταφορά των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία για την εξέταση της κλινικής τους κατάστασης.
  • Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Υγείας και η χωρική αντιπεριφεριάρχης με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής έχουν προβεί σε όλες τις ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα και υπουργεία για τις ενέργειές τους, έτσι ώστε να δρομολογηθεί η απομάκρυνση των ηλικιωμένων».

Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει πως «η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επανειλημμένα ζητούσε με τη συνδρομή των αρμόδιων αρχών από τη μονάδα φροντίδας τα στοιχεία των ηλικιωμένων και των συγγενών τους. Ωστόσο η μονάδα ουδέποτε τα προσκόμισε.

Τέλος, όλες οι αποφάσεις της Περιφέρειας έχουν κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα, την αστυνομία και το αρμόδιο υπουργείο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ