Βρειτε μας στα Social Media

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φωτιά στην Πεντέλη: Ποιος είναι ο εμπρηστής στα Σπάτα που “‘έπιασε” η κάμερα

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οδηγός που έκανε την… ανάγκη του και πέταξε το τσιγάρο του; Ανεύθυνος “ακτιβιστής” που ήθελε να… εκδικηθεί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τη θανάτωση του “δραπέτη” χιμπατζή; “Επαγγελματίας” εμπρηστής που ήθελε να εκμεταλλευτεί την μεγάλη φωτιά της Πεντέλης;

Αυτά είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζουν, με αυτήν την ιεράρχηση, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, σχετικά με το άτομο που έχει καταγραφεί σε κάμερες ασφαλείας στην Χριστούπολη Σπάτων, να κατευθύνεται σε θάμνους και στη συνέχεια από εκείνο το σημείο να ξεπηδούν φλόγες

Το περιστατικό έχει καταγραφεί τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Χριστούπολη Σπάτων, την ώρα που η φωτιά της Πεντέλης έχει κινηθεί από Ανθούσα προς Γέρακα, Πανόραμα Παλλήνης, Νέα Παλλήνη. Στο βίντεο που παρουσίασε ο Alpha φαίνεται ένας μαυροντυμένος άνδρας, να βγαίνει από αυτοκίνητο, πιθανόν ταξί, και με γρήγορα βήματα περνά τον δρόμο και κατευθύνεται πίσω από ένα δέντρο. Από τις εικόνες που καταγράφονται φαίνεται να σκύβει και λίγα λεπτά αργότερα να απομακρύνεται βιαστικά, να μπαίνει στο αυτοκίνητο και να φεύγει από την περιοχή. Μερικά λεπτά αργότερα, ξεπηδούν οι πρώτες φλόγες από το συγκεκριμένο σημείο.

“Σταμάτησε το αυτοκίνητό του. Κατέβηκε κι άνοιξε το πορτ μπαγκάζ. Μου κίνησε την περιέργεια. Ήμασταν ξύπνιοι, η φωτιά έκαιγε από πάνω, είχε φτάσει στο Πανόραμα. Τον βλέπω να περνάει απέναντι. Για μια στιγμή τον χάνω, μετά τον βλέπω να φεύγει και σε λίγα δευτερόλεπτα ξεσπούν φλόγες” καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής, που είδε τις κινήσεις του “παράξενου” άνδρα. Η εστία φωτιάς σβήστηκε με πυροσβεστήρες από τους κατοίκους, έχοντας κάψει 5 τετραγωνικά μέτρα. Δεν υπήρχε κλήση στο κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς η φωτιά δεν πήρε έκταση.

Τα στελέχη του ανακριτικού τμήματος αναζητούν βιντεοληπτικό υλικό και από άλλα σημεία του συγκεκριμένου δρόμου, προκειμένου να εξακριβώσουν τα στοιχεία του οχήματος και στη συνέχεια τον οδηγό του. Αναμένεται να γίνει η προσαγωγή του προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους βρέθηκε στην περιοχή και τι έκανε πίσω από το δέντρο, όπου ξέσπασαν οι φλόγες. Δεν αποκλείεται να κατηγορηθεί για εμπρησμό από αμέλεια ακόμη και από πρόθεση.

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι της ΔΑΕΕ, δεν έχουν αποκλείσει ακόμη τα ενδεχόμενα να πρόκειται για “εκδικητή” ακτιβιστή, που ήθελε να πλήξει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 200 μέτρων από το συγκεκριμένο σημείο, με αφορμή την θανάτωση του χιμπατζή σε αυτό, ή πρόκειται για “επαγγελματία” εμπρηστή που ήθελε να εκμεταλλευτεί την μεγάλη φωτιά της Πεντέλης.

Η περίπτωση της “εκδίκησης” του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, απομακρύνεται καθώς κάποιος που αντέδρασε για την θανάτωση ενός άγριου ζώου, δύσκολα θα έμπαινε σε αυτή την εκδικητική ενέργεια, η οποία θα έβαζε σε κίνδυνο τα υπόλοιπα άγρια ζώα του πάρκου.

ΧΑΡΤΗΣ ΗΛΕΙΑ

Σύλληψη για τη φωτιά στα Άγναντα Ηλείας

Στο μεταξύ, ως υπαίτιος για την επικίνδυνη φωτιά στην περιοχή Άγναντα Ηλείας, συνελήφθη ένας 58χρονος κτηνοτρόφος, κάτοικος της περιοχής, κατηγορούμενος για εμπρησμό από πρόθεση και έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, καθώς από την μεγάλη πυρκαγιά τραυματίστηκαν δύο πυροσβέστες.

Λίγο μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, δύο άτομα, ένας άνδρας και μια γυναίκα, κάτοικοι του χωριού Άγναντα, υπέδειξαν στις πυροσβεστικές αρχές δύο συγκεκριμένα πρόσωπα, συγγενείς μεταξύ τους, ως τους υπαίτιους για τη φωτιά. Αμέσως, από τους πυροσβέστες ειδοποιήθηκε η Αστυνομία Αμαλιάδας, καθώς και ειδικό ανακριτικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το οποίο λίγες ώρες αργότερα έφθασε από την Αθήνα, και προσήγαγαν τον 58χρονο ως ύποπτο. Ο ίδιος αλλά και ένας συγγενής του καθ’ όλη τη διάρκεια της πυρκαγιάς κινούνταν κοντά στις πυροσβεστικές δυνάμεις και παρακολουθούσαν την επιχείρηση κατάσβεσης. Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος διαπιστώνουν πολλές πυρκαγιές στην περιοχή της Ηλείας, που έχουν ενδείξεις εμπρηστικών ενεργειών και μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω, δεν αποκλείουν αυτές να οφείλονται στις αποζημιώσεις από τις καταστροφές γεωργικών εκτάσεων με ελαιόδεντρα. Οι πληγέντες των περσινών πυρκαγιών στην Ηλεία, έλαβαν φέτος το Πάσχα, αποζημιώσεις που ξεπερνούσαν τα 50.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος αναζητούν ύποπτες κινήσεις αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και πεζών αναζητούν, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τις ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Πεντέλης.

Ψάχνουν βίντεο των υπόπτων, από κάμερες ασφαλείας κατοικιών, ενώ λαμβάνουν καταθέσεις κατοίκων, όπως επίσης από κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της περιοχής προκειμένου να διαπιστώσουν αν γινόντουσαν επικίνδυνες ενέργειες, που μπορεί να προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά. Δύο διαδρομές οδηγούν προς το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, με σχεδόν δύο εστίες ταυτόχρονα, και συγκεκριμένοι οδοί που οδηγούν σε αυτές. Τα σημεία εκκίνησης στη θέση Βαγιάτη είναι δυσπρόσιτα και η πρόσβαση γίνεται μόνο από κάποιους χωματόδρομους. Την ίδια ώρα αναμένεται να προβούν σε άρση απορρήτου και “σάρωση” των επικοινωνιών στην περιοχή, σε μια προσπάθεια εντοπισμού τηλεφωνικών συνδέσεων που ενεργοποιήθηκαν τα κρίσιμα χρονικά διαστήματα πριν και μετά την εκδήλωση της φωτιάς στις 17:19 το απόγευμα της Τρίτης. Επισημαίνεται ότι δεν υπήρχαν πυλώνες της ΔΕΔΔΗΕ στα συγκεκριμένα σημεία, δεν εντοπίστηκε σκουπιδότοπος. Αποκλείστηκε η αυτανάφλεξη και πιθανός φυσικός τρόπος έναρξης όπως γυαλιά ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάφλεξη.

Ομάδες εντοπισμού πυρκαγιών και προσαγωγών υπόπτων εμπρηστών, δημιουργούνται στην Ελληνική Αστυνομία, το επόμενο 48ωρο, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και του βαθμού επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιών, κατηγορίας 4.

Σύμφωνα με διαταγή που εκδόθηκε από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., το αστυνομικό προσωπικό τίθεται σε πλήρη ετοιμότητα, με αύξηση των περιπολιών και συχνότητα διελεύσεων σε περιαστικά δάση. Ομάδες ΔΙ.ΑΣ., Τροχαίας και Ασφάλειας έχουν χαρτογραφήσει τα δασικά κομμάτια που συνορεύουν με αστικό ιστό, στις περιοχές ευθύνης τους, και θα προβαίνουν σε συχνές περιπολίες σε αυτά. Την ίδια ώρα θα τοποθετηθούν “παρατηρητές” σε κρίσιμα σημεία των… συνόρων δάσους και σπιτιών. Θα προβαίνουν σε ελέγχους οχημάτων και πεζών, προβαίνοντας σε προσαγωγές αν κριθούν ύποπτοι. Σε περιαστικά δάση που απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και ατόμων, καθώς η κατηγορία κινδύνου 4 το επιβάλει, στελέχη της Τροχαίας θα βρίσκονται στα σημεία εισόδου, ενώ θα επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα σε εκείνους που παραβιάζουν την απαγόρευση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ